Banca de Dezvoltare BRICS a fost lansată la Shanghai

BANCA DE DEZVOLTARE BRICS 1Noua Bancă de Dezvoltare cunoscută şi sub numele de Banca BRICS a fost lansată, marţi, la Shanghai. Potrivit presei chineze, se aşteaptă ca noua bancă de nivel mondial să compleze şi să inoveze sistemul bancar existent.

Ministrul chinez de Finanţe, Lou Jiwei, a declarat că noua bancă a fost creată pentru a încuraja cooperarea între ţările în curs de dezvoltare, fiind o iniţiativă a ţărilor BRICS: Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

„Apariţia sa vizează satisfacerea cererilor urgente ale acestor ţări în domeniul construcţiei de infrastructură, dar şi din alte domenii”, a declarat Lou adăugând că Banca BRICS va completa sistemul bancar internaţional existent.

Ideea înfiinţării Băncii BRICS a fost lansată de economiştii Nicholas Stern şi Joseph Stiglitz (laureat al Premiului Nobel în 2011), cele cinci ţări iniţiatoare semnând, în 2014, un acord în care s-a decis că scopul băncii va fi acela de a „mobiliza resurse pentru infrastructură şi proiecte de dezvoltare durabile, în rândul ţărilor BRICS, dar şi pentru alte economii emergente şi în curs de dezvoltare, completând eforturile existente susţinute de instituţiile financiare multilaterale şi regionale, de creştere şi dezvoltare la nivel global”.

Legăturile economice în cadrul BRICS s-au îmbunătăţit în ultimii şase ani, de la primul summit al blocului. Comerţul între ţările BRICS a totalizat, în 2013, 350 miliarde USD, de 2,5 ori mai mult comparativ cu primul an de cooperare. China este în prezent cel mai mare partener comercial al Braziliei, Rusiei şi Africii de Sud, şi al doilea cel mai mare partener comercial al Indiei. La sfârşitul anului 2014, investiţiile cumulate derulate de China în cele patru ţări partenere BRICS au depăşit 55 miliarde USD. Cele cinci ţări membre BRICS deţin 42,6% din populaţia totală a lumii, aproximativ o treime din suprafaţa terestră şi o cincime din PIB-ul mondial.

REFERINŢE >>>
Ţările BRICS atacă o poziţie mai importantă la nivel mondial
China, Rusia şi India cer o rezoluţie ONU privind inadmisibilitatea intervenţiei şi amestecului în treburile interne
57 de ţări au semnat acordul de înfinţare a Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură
Țările BRICS vor lansa o alternativă la BM și FMI
Banca de Dezvoltare a ţărilor BRICS, proiect pentru 2014
Banca de Dezvoltare a BRICS, o alternativă la supremaţia FMI şi BM
BRICS – O altă variantă de a conduce lumea
Banca de Dezvoltare a ţărilor BRICS, proiect pentru 2014

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Asia, Asia - Pacific, BRICS, China, Din presa chineză, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.