Ministerul chinez de Externe a reiterat, marți, opoziția față de decizia SUA de a restricționa vizele pentru jurnaliștii chinezi la 90 de zile, decizie considerată discriminatorie și în măsură să efecteze activitatea mass media chineze de pe teritoriul american.
Criticile Beijingului vin după ce, începând cu data de 11 Mai a.c., Departamentul american pentru Securitate Internă (Homeland Security) aplică noi reguli de viză pentru jurnaliștii chinezi, considerați o amenințare! Astfel, SUA vor limita vizele emise pentru reporterii chinezi, de la un an, la 90 de zile, cu opțiune de prelungire.
Noua regulă nu se va aplica jurnaliștilor cu pașapoarte chineze emise în Hong Kong sau Macao și este promovată de Departamentul american pentru Securitate Internă ca răspuns la “suprimarea jurnalismului independent din China”, dar și ca parte a războiului informațional generat de pandemia COVID-19.
Potrivit oficialilor de la Beijing, în prezent, în China există aproximativ 500 de reporteri străini, 98% având acreditări și permise de ședere cu o valabilitate de un an. În cazul a doar 2% dintre jurnaliști acreditările și permisele de ședere au o valabilitate mai mică de un an.
LIBERTATEA DE EXPRIMARE | Departamentul de Stat limitează numărul angajaților chinezi în instituțiile media din SUA
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian (foto), a arătat că autoritățile de la Beijing au oferit întotdeauna asistență reporterilor străini, prelungirea permisului de ședere fiind finalizată în termen de zece zile lucrătoare, viza primită fiind cu multiple intrări. Acesta a mai arătat că, numai în 2019, reporterii americani au derulat peste 700 de vizite pe teritoriul chinez.
Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE chinez, autoritățile de la Washington promovează mentalitatea Războiul Rece și prejudecățile ideologice, „îmbunătățind constant suprimarea politică și a restricționat în mod nerezonabil mass-media chineză„. Mai mult, China acuză Statele Unite că au adoptat „o politică discriminatorie pentru vizele jurnaliștilor chinezi„. În timp ce „acordă vize cu multiple intrări jurnaliștilor din alte țări, permite jurnaliștilor chinezi o singură intrare în Statele Unite”.
China răspunde SUA și impune restricții agențiilor media americane
Zhao Lijian a mai arătat că ceea ce China reproșează SUA „este prejudiciu ideologic împotriva Chinei, folosirea libertății presei pentru a denatura realitatea, dar și comportamentele care încalcă etica profesională a jurnalismului„.