Legenda îndrăgostiților Niulang și Zhinu – ULTIMUL ZID (VII)

Tradiţiile occidentale mai vechi sau mai noi îşi găsesc corespondent în evenimentele de peste an din China. Chiar dacă are un nume similar cu cel occidental, la chinezi ziua îndrăgosţilor este marcată prin Sărbătoarea Qixi, la început de august.

Potrivit calendarului tradiţional agricol chinezesc, Sărbătoarea Qixi are loc în cea de a 7‑a zi, din a 7‑a lună şi are o strânsă legătură cu o poveste de dragoste în care protagonişti sunt Zhinu, cea de‑a şaptea fiică a Împăratului Cerului, şi Niulang, un tânăr cioban, orfan. Iubirea dintre cei doi tineri nu a fost acceptată de împărat, motiv pentru care fata a fost exilată pe steaua Vega, iar tânărul cioban pe steaua Altair. Totuşi, o dată pe an, le‑a fost îngăduit să își mărturisească iubirea, în cea de‑a şaptea zi din cea de‑a şaptea lună a anului.

Dar cine este tânărul cioban de care s‑a îndrăgostit tocmai o prinţesă a cerului? După ce părinţii i‑au murit şi a rămas pe lume doar cu fratele mai mare şi soţia acestuia, băiatul a devenit păstorul singurului animal avut de familie, un bou bătrân. Zilnic, băiatul mergea să lucreze cu ajutorul animalului pe proprietăţile celor înstăriţi, viaţa lui nefiind una tocmai uşoară. Tânărul nu ştia că boul era un nemuritor din cer, trimis pe Pământ ca pedeapsă pentru greşelile comise în cer. De partea cealaltă, fiica împăratului era atât de pricepută la ţesut haine, încât a primit renumele de „servitoarea ţesătoare”.

Într‑o zi, boul cel nemuritor s‑a dezvăluit în faţa băiatului, spunându‑i că, dacă vrea să se căsătorească, trebuie să meargă la un pârâu anume. Băiatul a ascultat şi s‑a dus. Acolo le‑a găsit pe toate cele şapte fiice ale împăratului cerului, care făceau baie. Pe loc s‑a îndrăgostit de cea de‑a şaptea fiică, mezina împăratului. Găsind hainele fetei, le‑a ascuns şi, când a fost întrebat de acestea, tânărul păstor a spus că le înapoiază numai cu condiţia ca fata să se căsătorească cu el. Prinţesa a fost de acord, cei doi căsătorindu‑se şi având doi copii.

Povestea mai spune că, deşi nemuritor, boul cel bătrân a pierit într‑o zi, nu înainte de a‑şi învăţa stăpânul să‑i păstreze pielea, în care se va putea ascunde la nevoie.

După o vreme, împăratul ceresc şi‑a dorit tot mai mult fiica înapoi, motiv pentru care i‑a cerut bătrânei sale mame să îi despartă pe cei doi. Bătrâna a venit pe Pământ, unde a reuşit să o prindă pe prinţesă, copiii şi păstorul ascunzându‑se în pielea de bou. Dusă în cer, prinţesa a fost lăsată pe steaua Vega, iar nu peste mult timp, prins şi el, păstorul a fost izolat pe steaua Altair. Ca să fie sigură că cei doi nu se vor mai reîntâlni, bătrâna a luat un ac de păr şi l‑a transformat într‑o barieră de stele cunoscută sub numele de Calea Lactee. De milă, bătrâna a permis celor doi iubiţi să se întâlnească, o dată pe an, în seara celei de‑a şaptea zile din cea de‑a şaptea lună din an, zi care a fost numită în calendarul chinezesc drept „Ziua Îndrăgostiţilor”.

Tradiţia chineză atribuie evenimentului un rol important în destinul noilor cupluri consfinţite în această zi, fiind un simbol al căsniciei fericite. În amintirea lui Niulang și a prinţesei Zhinu, se aduc ofrande: fructe, flori sau ceai. De asemenea, se aduce pudră de față, din care jumătate se aruncă pe acoperișul casei, iar cealaltă jumătate se împarte fetelor de măritat. Se crede că gestul aduce protecţia şi bunăvoinţa prinţesei Zhinu.

Dacă în ziua Festivalului Qixi plouă, se spune că stropii sunt lacrimi de iubire care vin din cer, lacrimi căzute în timp ce Niulang și Zhinu păşesc pe podul carea, pentru o noapte, le permite să se revadă. O altă tradiţie este aceea a declaraţiilor de iubire făcute sub vița‑de‑vie, în seara Qixi.

* Din „Cum să înțelegi China” (Partea I), apărut în volumul „După 70 de ani – ULTIMUL ZID”, Dan Tomozei, Editura Corint, București 2020

REFERINȚE >>>
Fac parte din generaţia condusă tot mai mult de false şi străine valori – ULTIMUL ZID (I)
China rămâne ultima barieră în calea globalizării cultural‑identitare pe fond economic – ULTIMUL ZID (II)
Cum să înțelegi China – ULTIMUL ZID (III)


Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Cărţile mele, China, Descoperind China, Înţelege China, Români în China, România, România - China, ROMANIA-CHINA 70, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.