Cei cinci munţi sfinţi – ULTIMUL ZID (VI)

În basmele populare chinezeşti, strămoşul strămoşilor omenirii se numeşte Nuwa, care a reuşit să creeze fiinţe umane. După o perioadă de liniște pe pământ, natura s‑a dezlănţuit brusc, iar în urma stihiilor naturii o bucată din cer s‑a prăbuşit provocând un crater uriaș pe pământ. Din crater au ţâşnit puternice vâlvătăi care au ars pădurile. La scurt timp, din cer au început să cadă ploi torențiale, pământul fiind inundat, apele înghiţind, unul după altul, munții. În acele condiții catastrofale, diavolii și animalele sălbatice făceau ravagii, puținii oameni rămași trăind în condiții cumplite. Cum singura soluție pentru salvare care le‑a rămas a fost Nuwa, oamenii s‑au rugat acesteia. Înduplecată, Nuwa a ucis mai întâi diavolii, apoi a potolit puhoaiele, după care a început să repare Cerul şi Pământul.

Pentru început, Nuwa a adunat trestie şi paie, pe care le‑a dus la crăpătura apărută în Cer. Peste acestea a așezat pietre de culoarea cerului și, pentru că nu au fost suficiente, a pus și pietre albe, galbene, roşii şi negre. Când crăpătura a fost acoperită, a aprins trestia şi paiele, luminând întregul cosmos.

Pietrele de toate culorile s‑au topit încetul cu încetul, iar lichidul a acoperit crăpătura, cerul fiind reparat. Însă, ca urmare a problemelor vechi, cerul a rămas înclinat, motiv pentru care Soarele şi Luna erau în nemișcare.

La fel și Pământul, în partea de sud‑est avea un crater adânc spre care se scurgeau apele, formând un ocean. În partea de est, acolo unde se află Marea Bohai, s‑a format un crater adânc fără fund denumit Guixhu. Apa de pe Pământ se scurgea în această prăpastie şi astfel apa se menţinea la acelaşi nivel. După o vreme, din crater s‑au înălțat cinci munţi sfinţi, fiecare cu o înălţime de 30.000 de li şi la o distanţă de 70.000 de li unul de celălalt.

Pe versanţii munţilor se aflau palate de aur, în care locuiau zeiţe. În pădurile celor cinci munţi trăiau păsări şi animale ciudate, iar în pomi fructele erau din jad şi perle. Cine ajungea să le mănânce urma să aibă o viaţă fără bătrâneţe. La rândul lor, zeiţele aveau aripi și erau îmbrăcate în alb, deseori fiind văzute zburând de la un munte la altul, vizitând locuitorii celor cinci munţi sfinţi care pluteau pe apele oceanului, fiind permanent în mișcare, în bătaia vântului.

Dorind să oprească acest dans al munților, zeiţele au cerut ajutor împăratului ceresc, care a dat poruncă zeilor mărilor să trimită 15 broaşte ţestoase care să ia în grijă munţii sfinţi. Fiecare munte urma să fie ţinut în spate de o broască ţestoasă şi păzit de alte două, iar o dată la 60 000 de ani o altă broască urmând să țină pe carapace muntele avut în grijă. Astfel munţii au fost fixaţi, zeiţele fiind extrem de fericite.

Dar, legenda spune că din ţara uriaşilor Longbo a venit un om să pescuiască la Guixu. Extrem de priceput, omul a reuşit să scoată din ape, una după alta, șase broaşte ţestoase, care aveau sarcina de a susţine doi munţi sfinţi. Munţii au fost luaţi de vânt, plutind spre nord, pentru ca, în cele din urmă, să se scufunde în mare. Zeiţele care au locuit pe cei doi munţi au fost nevoite să se salveze și, ajungând în Palatul Ceresc, s‑au plâns împăratului ceresc. Înfuriat, acesta a redus înălţimea oamenilor din Longbo, pentru ca niciodată să nu mai poată tulbura viaţa pe Pământ. În cele din urmă, singurul care a rămas nemişcat a fost al treilea munte, care și astăzi este susţinut de broaştele ţestoase, putând fi văzut neclintit pe coasta de est a Chinei.

* Din „Cum să înțelegi China” (Partea I), apărut în volumul „După 70 de ani – ULTIMUL ZID”, Dan Tomozei, Editura Corint, București 2020

REFERINȚE >>>
Fac parte din generaţia condusă tot mai mult de false şi străine valori – ULTIMUL ZID (I)
China rămâne ultima barieră în calea globalizării cultural‑identitare pe fond economic – ULTIMUL ZID (II)
Cum să înțelegi China – ULTIMUL ZID (III)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Cărţile mele, China, Descoperind China, Din arhive, Înţelege China, Români în China, România - China, ROMANIA-CHINA 70, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.