Wang Yi: China nu își va exporta sistemul și modelul de dezvoltare

China va urma cu fermitate calea socialismului cu caracteristici chineze care s-a dovedit de succes în practică, dar „nu își va exporta sistemul sau modelul de dezvoltare”, a declarat Consilierul de stat – ministrul chinez de Externe, Wang Yi (foto), în cadrul celei de-a 10-a runde a dialogului strategic China-UE la nivel înalt, derulat marți împreună cu și Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

În cadrul evenimentului derulat în sistem video-conferință, cei doi oficiali au convenit să colaboreze pentru a promova relațiile bilaterale în perioada post-epidemică, pentru a menține cooperarea și multilateralismul.

China și UE au sisteme sociale diferite, dar aceasta este o alegere făcută de oamenii noștri”, a declarat Wang, adăugând că cele două părți nu sunt concurente în cadrul unui sistem, ci partenere strategice implicate pe termen lung.

Menționând că parteneriatul China-UE au arătat o vitalitate puternică încă de la stabilirea relațiilor diplomatice, Wang a subliniat că o lecție importantă învățată în această perioadă este aceea a cooperării dintre cele două părți care depășește concurența, iar consensul depășește diferențele.

Ministrul chinez de Externe a subliniat că sunt necesare mai multe eforturi pentru promovarea relațiilor China-UE în „era post-epidemică”, cele două părți trebuind să lucreze pentru a promova reluarea muncii și producției, să mențină stabilitatea lanțurilor industriale și de aprovizionare din China și UE, să consolideze schimbul de experiență în domeniul sănătății publice și gestionării situațiilor de urgență.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.