COVID-19 | China produce vaccin în masă la 120 lei doza

Autoritățile de la Beijing au anunțat că un număr de cinci vaccinuri COVID-19 produse în China au încheiat studiile clinice de fază III, urmând să fie demarate pregătirile pentru producția pe scară largă, sub premisa asigurării siguranței și eficacității.  Potrivit datelor de piață, o doză de vaccin anti-Covid-19 produs de chinezi costă 200 yuani (25 euro/120 lei). (Surse: Xinhua, China Daily, CGTN)

Reprezentanții Sinopharm, care au dezvoltat unul dintre vaccinuri, susțin că rata efectivă a vaccinului inactivat COVID-19 este de 86%, având o rată de conversie a serului de anticorpi de neutralizare de 99% și o eficiență de 100% în prevenirea bolilor ușoare generate de COVID- 19, de la transformarea în boli moderate și severe. De asemenea, se susține că nu există riscuri majore de siguranță.

Consilier general al Sinopharm, Zhou Song, a declarat că durabilitatea imunizării și efectul protecției sunt estimate între unu și trei ani, observarea protecției vaccinului COVID-19 fiind încă în curs.

Pe de altă parte, Tian Baoguo, director adjunct în cadrul Ministerului chinez al Științei și Tehnologiei, a declarat că în perioada de testare clinică au fost observate reacții adverse ușoare la persoanele care au primit vaccinul COVID-19 produs în China. Între aceste reacții se numără: dureri și disconfort local, roșeață și umflături, febră ușoară și febră. Cu toate acestea, cele cinci vaccinuri care au intrat în studiul clinic de fază III au, în principiu, reacții adverse ușoare, fără a fi raportate efecte adverse grave.

Vaccinul dezvoltat de Sinopharm este așteptat să fie lansat la sfârșitul lunii Decembrie 2020 și va fi introdus în Kunming, după primirea aprobărilor. De asemenea, departamentele de resort din Beijing, Shanghai, Shenzhen, Hangzhou, Chengdu și Suzhou, au demarat procedurile privind autorizarea vaccinării pentru public, fiind vizate o serie de categorii profesionale, între care: cadrele medicale, angajații din forțele de ordine, dar și cei din societățile de transport/logistică.

În China nu există un anunț oficial privind vaccinarea obligatorie anti-Covid-19. De asemenea, în toate informările publice se face mențiunea că niciun vaccin nu asigură o eficiență de 100%, ci doar reduce riscurile generate de infecție.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.