OMS: Un incident de laborator este „extrem de puțin probabil” la originea COVID-19

Liliecii, pangolinele, nevăstuiciile, pisicile și alte specii de animale, ar putea fi potențiale gazde naturale, ale noului coronavirus Sars-CoV-2 (Covid-19), au declarat experți OMS și chinezi, în cadrul unei conferințe de presă organizate, marți, la Wuhan, capitala provinciei chineze Hubei. Cu toate acestea, similitudinea nu este suficientă pentru a declara legătura directă cu noul coronavirus.

Experții au identificat patru ipoteze pentru sursa transmiterii noului coronavirus la oameni, inclusiv deversarea zoonotică directă, hrană din lanțul rece (congelată), o specie gazdă intermediară sau un incident legat de laborator.

Danezul Peter Ben Embarek (foto), membru al echipei comune de studiu OMS-China, a declarat că un incident de laborator este „extrem de puțin probabil” ca fiind cauza COVID-19, „cel mai probabil” fiind vorba de o transmitere de la o specie gazdă intermediară. De asemenea, este probabilă transmiterea directă sau introducerea prin alimentele din lanțul rece.

În urma cercetărilor derulate, un coronavirus cu asemănare mare cu noul coronavirus a fost identificat în secvențele genetice la lilieci și pangolini.

Declarațiile lui Peter Ben Embarek vin să sublinieze afirmațiile anterioare ale experților OMS potrivit cărora niciunul dintre cei care acuză China pentru pandemia Covid-19 nu a prezentat vreo dovadă! (click pe imagine dreapta)

Potrivit experților OMS, noul coronavirus a fost găsit în testele de mediu din piața de fructe de mare Huanan, în special în tarabele cu produse acvatice. Coronavirusul ar fi putut fi putut ajunge aici de la persoane infectate, de la produse contaminate din lanțul rece sau produse de origine animală, dar încă nu este stabilită cu certitudine originea.

În urma testărilor și analizelor efectuate, nu au fost obținute rezultate pozitive la testarea pe scară largă a produselor de origine animală din piață. De asemenea, nu s-au găsit probe nici în eșantioane de lilieci din provincia Hubei sau la alte animale, păsări de curte sau animale sălbatice din China.

Echipa comună a studiat o cantitate masivă de date legate de epidemie și a vizitat nouă facilități, inclusiv spitalul Wuhan Jinyintan, piața de fructe de mare Huanan și Institutul de virologie Wuhan din cadrul Academiei de Științe din China. Echipa a avut schimburi de opinii cu lucrători medicali locali, cercetători de laborator, oameni de știință și administratori de piețe. De asemenea, au intervievat asistenți sociali, lucrători comunitari, rezidenți, pacienți recuperați și familii ale lucrători medicali care și-au pierdut viața în timpul epidemiei.

Potrivit acordului stabilit între China și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), o echipă internațională de experți OMS a sosit la Wuhan, la data de 14 Ianuarie a.c., pentru a derula, împreună cu experți chinezi, pentru un studiu privind originile noului coronavirus.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.