CHINA | 100 de ani de comunism! Tu, ce sărbătorești în 2021?

Cu un fast care amestecă exuberanța și măsura, date fiind posibilitățile și dimensiunile, Partidul Comunist Chinez (PCC) celebrează, la 1 Iulie, 100 de ani de la înființare. Ceremoniile programate cu ocazia primului Obiectiv Centenar al Chinei sunt un nou moment de subliniere a istoriei, performanțelor și încrederii naționale.

Deși numai 6,53% dintre chinezi sunt membri ai PCC, Centenarul este al întregii Republici Populare Chineze, la fel cum realizările și evoluția aparțin în egală măsură comuniștilor și poporului chinez, o separare fiind nu doar imposibilă, ci și o indecență sub toate aspectele.

La Centenarul PCC, măsura cu care sunt organizate evenimentele de celebrare și comemorare este una sub semnul decenței. Dacă nu ești conectat la mass media, la seria de evenimente dedicate Centenarului și amenajările specifice din diverse spații publice, sărbătoarea este depășită de problemele și mersul firesc al vieții. Până la urmă, comuniștii din China fac eforturi pentru a impune modestia și reținerea la nivel de etichetă, cu precădere după ce conducerea partidului și statului a fost preluată de Xi Jinping.

Sublinieri în Centenarul PCC

Fără îndoială, istoria PCC este subliniată în cadrul diverselor evenimente și manifestări organizate în întreaga țară, cele mai bine conturate fiind restaurarea și repunerea în valoare a clădirii din Shanghai unde a avut loc primul Congres al partidului, în 1921, acțiune dublată de inaugurarea la Beijing a celui mai mare muzeu din lume dedicat unui partid politic – Muzeul Partidului Comunist Chinez.

Un alt aspect subliniat în cadrul ceremoniilor din ultimele zile a vizat tributul și respectul generațiilor care au contribuit în mod deosebit la construcția partidului și a Chinei Noi. Un număr de 29 de veterani și membri PCC au fost evidențiați în cadrul unei ceremonii speciale, devenind primii beneficiari ai Medaliei “1 Iulie” – cea mai înaltă distincție a partidului.

“Comuniștii nu pot câștiga inimile oamenilor decât prin virtutea personalității lor puternice”, a declarat președintele Xi Jinping, în fața celor 29 de medaliați, primiți la Marea Sală a Poporului din Beijing în cadrul unor ceremonii organizate la cel mai înalt nivel de protocol, rezervat doar liderilor de stat cu adevărat prieteni ai Chinei.

Xi a menționat că beneficiarii medaliilor sunt oameni obișnuiți, deveniți eroi pentru comunitățile lor și pentru țară, oameni umili, modești și dedicați, care trebuie să servească drept model pentru noile generații și noua epocă.

“Ne aflăm într-o nouă eră care solicită eroi și cu siguranță va da naștere eroilor. Dacă Partidul Comunist din China dorește să rămână întotdeauna în avangarda epocii și coloana vertebrală a națiunii, membrii săi trebuie respectați la cel mai înalt nivel”.

Nu în ultimul rând, Centenarul PCC 2021 a fost marcat printr-o serie de realizări, inaugurări și evenimente în plan economic, industrial și științific, înregistrate de la începutul anului, cele mai spectaculoase fiind: eradicarea sărăciei, eradicarea holerei, construirea primei stații spațiale a Chinei și trimiterea în spațiu a trei cosmonauți, punerea în funcțiune a celei de-a doua cea mai mare hidrocentrală din lume, noi autostrăzi și linii ferate de mare viteză care însumează mii de kilometri.

Transformare și presiune interne în creștere

Dacă în ultimii 43 de ani, de la lansarea politicii de reformă și deschidere (1978), China a reușit să scoată din sărăcie 770 de milioane de oameni, societatea chineză evoluează în limitele unor noi paradigme de dezvoltare impuse de PCC, cea mai nouă fiind “dubla circulație”. Aceasta prevede un amestec al piețelor economice interne și externe care să ducă la o întărire reciprocă, având ca pilon central piața internă.

Teoreticienii politicilor chineze susțin că secretul succesului PCC poate fi rezumat în cinci idei: 1. Totul pentru oameni; 2. Buna proiectare a planurilor; 3. Consolidarea capacităților; 4. Dezvoltarea echilibrată; 5. Guvernarea eficientă.

Cât de exact este descifrat secretul PCC, poate observa oricine se apleacă nu doar asupra proiecțiilor Chinei, ci mai ales asupra rezultatelor economice, sociale, ecologice etc.

Și totuși, PCC se confruntă cu responsabilități tot mai mari, în plan intern și extern. Ambițiile de dezvoltare în cadrul socialismului cu caracteristici chinezești trebuie să continue să răspundă așteptărilor în creștere din partea chinezilor, tot mai conectați nu doar la o viață mai bună, ci și la modelele occidentale.

Simultan, PCC își propune să mențină cu strictețe modelul de guvernare chinez bazat pe experiențele, tradițiile și cultura interne, fără să afecteze contactul cu celelalte civilizații.

Invidie și presiune externă

Nu în cele din urmă, PCC și China se confruntă în mod tot mai agresiv cu invidia externă, ultimii ani aducând o ciocnire tot mai dură în relația cu țările occidentale.

Se poate observa în principal că, în ciocnirea la nivel cultural, excepționalismul american s-a izbit și nu de puține ori s-a zdrobit de Marele Zid chinezesc reprezentat de o cultură aparte, la baza căreia se află memoria și orgoliul unui popor renăscut.

Dublul limbaj occidental, țintele și acuzațiile false lansate în avalanșă, nu reușesc să dezechilibreze PCC, China rămânând neclintită, chiar dacă în ultimii ani se poate observa o schimbare majoră de atitudine în politica externă. Trebuie admis că nu sunt multe țările secolului XXI care ar rezista în fața unui occident tot mai insidios, perfid și lipsit de măsură.

În timp ce modelul democratic occidental este impus cu forța și nu de puține ori cu argumentul loviturilor de stat, al războaielor, cu sfidarea regulilor diplomatice, instituțiilor și legilor internaționale, modelul socialismului cu caracteristici chinezești este prezentat exclusiv ca experiență internă a Chinei. Nu am auzit și nu veți auzi un oficial chinez promovând și declarând că modelul suprem al lumii este socialismul sau comunismul.

Din această perspectivă, spre deosebire de țările occidentale, China se exprimă și se manifestă democratic, prietenos și curtenitor, urmărindu-și obiectivele fără a asedia sau anula partenerii.

Având experiența și memoria celor 100 de ani de umilință, în ascensiunea globală, PCC nu caută să plaseze China pe traseul colonial occidental, teoria lansată de Xi Jinping privind dezvoltarea la nivel global prin cooperare, omenirea fiind o comunitate cu destin comun.

Pe de altă parte, Occidentul începe să învețe că există parteneri care nu acceptă glumele, care nu permit amestecul în afacerile interne, că minciuna, delațiunea și scenariile generatoare de tensiuni la nivel diplomatic, economic și militar, trebuie să aibă o limită. Pe scurt, China cere tuturor țărilor să își rezolve mai întâi problemele interne, abia după să emită opinii și pretenții la adresa realităților chineze.

Joaca volatilă pe tema drepturilor omului practicată de țările Occidentale este respinsă și plasată în lumina realităților din țările acuzatoare, realități care arată că tocmai acolo sunt încălcate flagrant drepturile omului, că acolo nu sunt asigurate elementele esențiale și vitale în relația cu serviciile publice privind educația și sănătatea.

China – Ultimul zid

Am mai arătat și cu alte ocazii că așa cum se prezintă la începutul de secol XXI, China rămâne ultima barieră în calea globalizării cultural‑identitare pe fond economic. Altfel spus, va fi foarte greu, dacă nu imposibil, ca poporul chinez să fie transformat pe modelul impus de SUA în Europa Centrală și de Est.

În condițiile în care GLOBALIZAREA ECONOMICĂ devine tot mai mult o GLOBALIZARE CULTURALĂ, victime sigure sunt cu precădere țările mici, cu lideri slabi, țări incapabile să reacționeze și să se protejeze în fața noului asediu aparent non‑violent și plin de benevolență.

Globalizarea culturală generează uitare și retard social. Odată instalată, educația, vârsta, competența își pierd sensul sub impulsurile subconștiente ale manipulării de consum. Dacă producția și vânzarea se mută pe internet, educația pentru ce ar face excepție? Dacă telefoanele și mașinile au ajuns consumabile în zonele economice dezvoltate, pentru ce educația nu s‑ar transforma într‑un beneficiu de moment decupat de pe internet, încorporat carpe diem, nicidecum concursului de împrejurări și evenimente care generează clipa? (Vezi mai mult AICI)

PCC, 20 de milioane de cereri

Revenind la momentul aniversar Centenar al Partidului Comunist Chinez, trebuie să privim în perspectivă. La peste 1,4 miliarde de locuitori, China asigură o resursă de cadre aproape nelimitată, din care să fie selectați cei mai buni și loiali, dintre cei mai buni și loiali.

Dacă în 1921 a plecat de la un grup de 20 de membri întruniți în clandestinitate, astăzi PCC a ajuns la 95,1 milioane de membri, 6,53% din populația Chinei.

Datele statistice prezentate de Departamentul de Organizare al Comitetului Central al PCC arată că din numărul total de membri, 27,45 milioane sunt femei (28,8%), 7,13 milioane sunt membri ai minorităților (7,5%), iar 49,51 milioane (52%) au studii superioare de diferite grade.

Din cei 95,1 milioane de membri, înscriși în cele aproape 4,9 milioane de organizații de bază, 134.000 sunt în PCC dinaintea momentului proclamării Republicii Populare Chineze – 1 Octombrie 1949. Cel mai mare grup este format din membrii intrați în partid în perioada 1978-2021 (60,94 milioane), însă cea mai rapidă creștere este înregistrată după anul 2021, când peste 19,51 milioane de chinezi s-au alăturat partidului.

Datele mai arată că, la începutul lunii Iunie 2021, numărul cererilor pentru primirea calității de membru al PCC era de 20 de milioane.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Descoperind China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.