ROMÂNIA | Rușinea consulară în China, continuă!

Se năștea un copil în perioada scursă de când România se afundă în cea mai gravă rușine diplomatică în relația cu China. Unică și cea mai gravă în istoria comună de 72 de ani! De peste nouă luni, Ministerul Afacerilor Externe de la București este incapabil să găsească o soluție pentru redeschiderea Consulatului României din Beijing.

Dincolo de slugărnicia în fața partenerilor strategici: SUA și UE, președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu și ministrul Bogdan Aurescu, demonstrează un comportament inacceptabil în relația cu românii din Republica Populară Chineză, Republica Mongolia și Myanmar. Trei țări lăsate în seama unui singur consulat, cel din Shanghai, și a unui singur funcționar consular, singur la post de mai bine de un an de zile.

Un consulat zdrobit de mii de solicitări consulare venite din partea chinezilor și de problemele sutelor de români cu probleme consulare rezidenți în China și Taiwan, Mongolia și Myanmar.

Am mai scris (vezi AICI) despre dezastrul diplomatic românesc în relația cu China. Am mai scris și despre cauza dezastrului reprezentării României în China: Ambasadorul Vasilică Constantinescu, cel care dincolo de titlu, nu are absolut nicio legătură cu diplomația, dialogul, comunicarea și relațiile umane!

Promisiunile privind o posibilă rezolvarea a situației în luna Septembrie rămân doar promisiuni, până la momentul în care lacătul va fi ridicat de pe poarta Consulatului României din Beijing, iar activitatea reluată la program normal.

Luni de zile, situația epidemică în China a fost una extrem de relaxată, timp în care autoritățile diplomatice de la București au dormit sau au pus preț pe dezinformările primite pe cale oficială de la Ambasada României în China, dezinformări care au avut și continuă să aibă un singur scop: protejarea ambasadorului și menținerea stării de confuzie cu privire la realitatea din China!

Câtă vreme situația epidemică în China reintră pe o curbă de alarmă (în ciuda numărului mic de cazuri înregistrate zilnic), rămâne de văzut cât mai continuă rușinea reprezentării României în China!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.