UE recunoaște victoria talibanilor în războiul cu SUA-NATO!

„Talibanii au câștigat războiul. Așa că va trebui să discutăm cu ei, pentru a ne angaja într-un dialog necesar, cât mai curând, pentru a preveni un dezastru umanitar și un potențial dezastru migrator, dar și o criză umanitară”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe și politica de securitate și totodată vicepreședinte al Comisiei Europene.

În cadrul unor declarații făcute după Consiliu extraordinar pentru Afaceri Externe, organizat ieri, la Bruxelles, în care a fost abordată situația din Afganistan, Borrell a afirmat că UE trebuie să dialogheze cu talibanii, deoarece gruparea „a câștigat războiul” din Afganistan, citează Euronews.

Până acum, aceasta este singura recunoaștere oficială a dezastrului forțelor și acțiunilor occidentului în Afganistan, situație în care trebuie să ne reamintim că, la București, președinția și guvernul au organizat întoarcerea trupelor românești în cadrul unei ceremonii derulate cu trecerea pe sub Arcul de Triumf!

La rândul său, președintele SUA, Joe Biden, insistă pe o decizie asumată personal, privind retragerea din Afganistan.

„Misiunea noastră în Afganistan nu ar fi trebuit niciodată să fie construirea națiunii. Nu trebuia să creeze niciodată o democrație unificată și centralizată.
Singurul nostru interes național vital în Afganistan rămâne astăzi ceea ce a fost dintotdeauna: prevenirea unui atac terorist asupra patriei americane.”Joe Biden, 16 August 2021

În declarația sa, Biden a subliniat că SUA au obosit să lupte pentru un popor care nu vrea să lupte pentru sine, ceea ce face decizia retragere o decizie corectă!

„Deci, ce s-a întâmplat? Liderii politici din Afganistan au renunțat și au fugit din țară. Armata afgană s-a prăbușit, uneori fără să încerce să lupte. (…)

Am cheltuit peste un trilion de dolari. Am instruit și echipat o forță militară afgană de aproximativ 300.000 de oameni puternici – incredibil de bine echipați – o forță mai mare decât militarii multor aliați ai NATO.

Le-am dat toate instrumentele de care aveau nevoie. Le-am plătit salariile, prevăzute pentru întreținerea forțelor aeriene (…). Le-am dat toate șansele de a-și determina propriul viitor. Ceea ce nu le-am putut oferi a fost voința de a lupta pentru acel viitor.”

În opinia președintelui Biden, SUA a repurtat un succes în Afganistan, câtă vreme „misiunea de a diminua amenințarea teroristă Al Qaeda și de a-l ucide pe Osama bin Laden a fost un succes”.

Revenind la declarațile înaltului reprezentant UE, Josep Borrell, trebuie subliniat că recunoașerea îngrângerii nu implică recunoașterea formală a noului regim de către Bruxelles. Cel puțin nu în viitorul imediat.

Obiectivul imediat al UE în ceea ce privește situația din Afganistan vizează dialogul cu autoritățile talibane pentru a permite unui număr de 400 de afgani și familiile lor, care au lucrat pentru UE, să părăsească țara.

Cât privește reacția României privind situația din Afganistan și retragerea românilor aflați acolo, merită subliniat că președintele Klaus Iohannis a convocat ieri, 17 August, Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru data de 25 August, la ora 16. „Rapiditatea” cu care acționează președinția Iohannis arată cât de incapabile sunt autoritățile de la București să acționeze în situații de criză, pentru protejarea și recuperea românilor aflați în zone de conflict de unde ne-am întorși … victorioși!

Mai mult, România, prin vocea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis UE că manifestă „deschiderea și analizează posibilitatea de a prelua temporar personal afgan care a sprijinit misiuni ale organizațiilor europene și euroatlantice”. – vezi AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.