China acuză Lituania că produce un „precedent flagrant” în relația cu Taiwanul!

Ministerul chinez de Externe a anunțat, astăzi, că a decis să reducă nivelul relațiilor diplomatice cu Lituania la nivelul Însărcinaților cu Afaceri, ca urmare a deciziilor „eronate” ale puterii de la Vilnius de a permite deschiderea unui „Biroul de reprezentare al Taiwanului în Lituania” de către autoritățile din Taiwan, eveniment înregistrat la data de 18 Noiembrie a.c.

MAE chinez arată că principiul existenței unei singure Chine este un consens al comunității internaționale, în timp ce decizia Lituaniei creează un „precedent flagrant”.

Ambasadorii celor două țări au fost retrași de la post, în August (China) și Septembrie (Lituania). Anterior, Guvernul de la Vilnius a decis retragerea Lituaniei (Mai 2021) din formatul de cooperare China – Europa Centrală și de Est.

În cadrul unei declarații (vezi AICI), Ministerul chinez de Externe acuză Lituania că prin decizia sa “creează în mod deschis impresia falsă de existenței unei Chine și a unui Taiwan”, renunță la angajamentul politic asumat de autoritățile de la Vilnius la momentul stabilirii relațiilor diplomatice cu Republica Populară Chineză.

Mai mult, MAE chinez consider că Lituania “subminează suveranitatea, integritatea teritorială și se amestecă grosolan în afacerile interne ale Chinei”, motiv pentru care Beijingul “exprimă puternica indignare și protestul față de această mișcare și decide să își reducă relațiile diplomatice cu Lituania la nivelul de însărcinat cu afaceri”.

“Guvernul chinez, din bunăvoință de a păstra legăturile China-Lituania, a avertizat în mod repetat Lituania să nu acționeze cu rea-credință. Din păcate, Lituania a ales să ignore poziția solemnă a Chinei și să ignore interesele mai largi ale relațiilor bilaterale și normele de bază care guvernează relațiile internaționale”, se arată în comunicat.

Prin permisiunea dată de înființare în Lituania a „Biroului de reprezentare al Taiwanului în Lituania” care poartă numele Taiwan (vezi AICI comunicatul MAE de la Vilnius), este creat un precedent flagrant la nivel mondial, guvernul lituanian trebuind să suporte toate consecințele, transmite MAE chinez, care îndemnăm Lituania “să nu subestimeze hotărârea puternică, voința și capacitatea poporului chinez de a-și apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială”.

Pe altă parte, Ministerul chinez de Externe a transmis un “avertisment sever” și autorităților din Taiwan, arătând că “Taiwanul nu a fost niciodată o țară, indiferent de eforturile făcute de forțele ‘pro ‘independența Taiwan’ care încearcă să denatureze faptele și să confunde alb-negru”. Istoric, zona continentală și Taiwan aparțin uneia și aceleiași China, fapt care nu poate fi schimbat, se mai arată în comunicat.

De partea cealaltă, Ministerul Afacerilor Externe de la Vilnius, a transmis printr-un comunicat că “regretă decizia Republicii Populare Chineze de a nu retrimite ambasadori și de a schimba nivelul relațiilor diplomatice dintre Lituania și China la cel de însărcinat cu afaceri”. (vezi AICI)

Lituania își reafirmă aderarea la politica „O singură China”, dar are în același timp dreptul de a extinde cooperarea cu Taiwan și de a primi și stabili reprezentanțe nediplomatice pentru a asigura dezvoltarea practică a unor astfel de legături, așa cum fac multe alte țări. Primirea Reprezentanței Taiwanului în Lituania se bazează pe interese economice.

Mai mult, într-un comunicat emis în luna Iulie a.c., când a decis aprobarea deschiderii „Biroului de reprezentare al Taiwanului” Ministerul lituanian de Externe anunța că autoritățile de la Vilnius sunt interesate să “extindă cooperarea cu Taiwan în diverse domenii, punând un accent deosebit pe dezvoltarea relațiilor economice și a schimburilor culturale”, arătând că „Taiwan are reprezentanțe în 74 de țări din întreaga lume, inclusiv 18 în Uniunea Europeană”.

În acest sens, Lituania intenționează să deschidă un birou comercial la Taipei, în această toamnă, „în conformitate cu obiectivul guvernului de la Vilnius de a diversifica piețele de export ale Lituaniei și de a căuta noi parteneri între statele democratice din regiunea Indo-Pacific”.

Ca prim răspuns, imediat după anunțarea deciziei de a permite deschiderea „Biroului de reprezentare al Taiwanului în Lituania”, China a sistat relația feroviară de marfă și eliberarea de permise de export de alimente către Lituania.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CHINA-ECE, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.