România-China în 2021 | Cel mai searbăd an al relațiilor bilaterale!

În timp ce se laudă cu eforturile și performanțele părții chineze, diplomația română se scufundă în ridicol, confirmând incapacitatea de a acționa altfel decât la comenzile toxice a partenerilor strategici SUA și UE. România și-a pierdut memoria, reperele, contactele cu China și realitățile chineze, marcând în 2021 un nou record negativ.

Sunt puține și deloc plăcute cele care pot fi spuse despre faptele României din acest an, în relația cu China. Pe scurt, diplomația română a menținut linia degradării și imposturii, a sabotat cu program relațiile de reprezentare, a continuat sfidarea consulară la adresa rezidenților români și cetățenilor chinezi, lăsând reprezentarea României pe mâna unor personaje dominate de orgolii și obsesii personale.

Dincolo de acestea, minciuna în care Ministerul român de Externe colcăie relația cu China devine una urât mirositoare.

Sunt 14 luni de când Consulatul României la Beijing este închis, rezultat al acțiunilor, comportamentului și deciziilor Ambasadorului Vasilică Constantinescu, tolerate la București.
Sunt 20 de luni de când MAE întârzie să prezinte public, așa cum s-a angajat, concluziile verificărilor care l-au avut ca subiect pe Ambasadorului Vasilică Constantinescu, implicat într-un incident rutier soldat cu pagube, fuga de la locul accidentului și reparația clandestină a mașinii cu numere diplomatice aparținând României.
Sunt peste doi ani de când Institutul Cultural Român din Beijing este închis, dar pentru al cărui sediu se plătește anual o chirie de sute de mii de euro. Asta în condițiile în care, am mai arătat (vezi AICI), Institutul Cultural Maghiar – vecin cu ICR Beijing – a funcționat și funcționează, în ciuda pandemiei.

Sunt trei exemple despre nivelul de înțelegere și inteligență al MAE sub ministrul Bogdan Aurescu, un umil și servil executant al comenzilor americane și europene, în detrimentul intereselor României.

În timp ce la MAE este intoxicat de la Beijing cu minciuni cum că accesul în China este interzis, că toți cei care intră în China sunt supuși vaccinării obligatorii, alte ambasade își trimit la post noi ambasadori, schimbă echipele diplomatice.

Iată două exemple.

În plin an pandemic 2020, Republica Moldova a schimbat ambasadorul, actualul șef de misiune fiind venit la Beijing în luna August 2020.
În toamna acestui an, doi români, au venit la post în cadrul misiunii diplomatice a Reprezentanței Comisiei Europene în China.

Prin urmare, intrarea în China este posibilă, cu atât mai facil pentru cei trimiși în misiune diplomatică și consulară.

În acest dezastru de reprezentare și nivel, nu ar mai trebui să mire pe nimeni că Ambasada României la Beijing celebrează Ziua Națională cu întârziere de 15 zile, invocând motive fără legătură cu realitatea locală.

Și, pentru a sublinia dublul limbaj și impostura diplomației române, nu se poate trece peste declarațiile ambasadorului încă în funcție la Beijing care a evocat relațiile speciale de prietenie și cooperare neîntrerupte dintre China și România (…) și care a subliniat necesitatea unor eforturi comune de aprofundare a acestora, în baza intereselor naționale ale ambelor părți.

Despre ce interese naționale vorbește Ambasadorul Constantinescu, când România sfidează și tratează China cu dispreț și minim respect?

Mai mult, Vasilică Constantinescu se lăudă cu indicii clare care dau speranța că anul acesta România va depăși o bornă la care aspiră de 32 de ani, în ceea ce privește volumul exporturilor în China, adică cu munca, efortul, investițiile și ingeniozitatea chinezilor.

Ambasadorul Constantinescu și Ministerul român de Externe eludează realitatea care indică în mod clar cel puțin trei aspecte:

1 – România este inexistentă pe piața chineză, iar reprezentanții birourilor de afaceri trimiși în China sunt blocați în birouri; 2 – Exporturile României în China se datorează exclusiv mediului de afaceri și companiilor chineze; 3 –  Profitul este contorizat de afaceriștii chinezi, câtă vreme aduc din România produse la prețuri de producător.

Sunt doar câteva aspecte care conturează anul 2021 ca fiind cel mai searbăd an al relațiilor bilaterale România-China, din istoria comună de 72 de ani. A fost an în care s-a adâncit răceala și a crescut distanța dintre cele două țări cândva prietene, cândva apropiate, cândva sprijin de nădejde în momentele dificile.

În mod cert, vremea impostorilor va trece. Rănile și prăpastia de neîncredere vor fi greu de tratat, fără a pune la socoteală că, în tot acest timp, țările cu guvernări libere au cultivat și promovate relația cu China potrivit statutului ei de lider mondial.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Republica Moldova, Români în China, România, România - China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.