ROMÂNIA | Rușinea consulară în China … continuă de zece luni!

Reprezentarea consulară și diplomatică a României în China a intrat în cea de-a 11-a lună, astăzi fiind încheiate cele zece luni de când Consulatul României din Beijing este închis! Așa cum am mai arătat, ca urmare a imposturii și incompetenței ambasadorului trimis în China, relațiile consulare și reprezentarea României se găsesc în cea mai neagră perioadă din instoria relațiilor bilaterale.

Pentru cei care nu au aflat încă, în țara cu 1,48 de miliarde de locuitori, România are trei Consulate: Beijing (închis), Shanghai și Hong Kong (cu câte un om)! Mai mult, Consulatului din Shanghai  i-au fost arondate: întreaga zonă continentală a Chinei și Taiwanul, Republica Mongolia și Republica Uniunea Myanmar. Altfel spus, sute ca cazuri și probleme consulare aruncate pe capul unui singur funcționar consular, aflat singur la post de peste doi ani!

În urmă cu o lună, scriam despre dezastrul diplomatic românesc în relația cu China. Am mai scris și despre cauza dezastrului reprezentării României în China: Ambasadorul Vasilică Constantinescu, cel care dincolo de titlu primit cadou pe criterii fără contact cu diplomația, nu are absolut nicio legătură cu dialogul, comunicarea și relațiile umane!

Pentru a accentua această stare de dezastru, de mai multe luni, Constantinescu și-a delegat o parte dintre responsabilități uneia dintre fătucile protejate, Ruxandra Cioacă, parte din echipa formată până de curând exclusiv din fătuci fără experiență și prestanță. (vezi AICI echipa ambasadorului Constantinescu)

Domnișoara Cioacă este cea care taie și spânzură în comunicarea diplomatică a României în China, excelând doar la categoria incompetență, tupeu și obrăznicie. Având girul ambasadorului Constantinescu, Ruxandra Cioacă – Secretar III în Secția Presă, Diplomație Publică, Știință și Educație, a reușit performanța de a irita atât românii, cât și chinezii care se adresează cu probleme ambasadei. Pentru aceasta, în ordinea firească a lucrurilor, mandatul obraznicei Cioacă a fost prelungit cu un an.

În aceste condiții, probleme și atribuții care țin exclusvi de resortul diplomatic al Ambasadei României sunt fie tratate cu „nu noi” sau sunt direcționate în mod stupid spre Consulatul din Shanghai, unde oamenii descoperă că nu au ce căuta, pentru că serviciile prezentate pe econsulat.ro nu acoperă toate problemele existente.

De la București, Președinția, Guvernul, Ministerul Afacerilor Externe și Parlamentul, își dau concursul și sunt complice la demolarea unei relații diplomatice cândva etalon la nivel mondial. Asta se întâmplă nu doar pentru că incompetența este reper general , ci mai ales pentru că România și-a pierdut de multă vreme independența, orgoliul și curajul de a face doar ceea ce trebuie și este necesar! Atfel spus, trăim vremuri rușinoase, cu oameni de toată rușinea în mai toate funcțiile și posturile de decizie și reprezentare!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.