„În opinia Chinei, ceea ce se întâmplă în Kazahstan sunt afacerile sale interne. Credem că autoritățile kazahe pot rezolva problema în mod corespunzător”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. Subliniind că China și Kazahstanul sunt țări prietene și partenere strategice, Wang a exprimat speranța că „situația se va stabiliza cât mai curând, iar ordinea socială normală să poată fi restabilită”.
Pe de altă parte, Consiliul de Securitate Colectivă al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condus de Rusia, a dispus trimiterea de forțe de menținere a păcii în Kazahstan, cu misiunea de a stabiliza situația.
Președintelui Consiliului, premierului armean Nikol Pashinyan, a declarat că la solicitarea președintelui Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, „dar și având în vedere amenințarea la adresa securității naționale și a suveranității Republicii Kazahstan, inclusiv intervenția externă, CSTO a decis desfășurarea forțelor colective de menținere a păcii în Kazahstan”.
Potrivit premierului Pashinyan, forțele vor fi dislocate pentru o perioadă limitată de timp, pentru a stabiliza situația.
Într-un mesaj transmis către țară, președintele Republicii Kazahstan, Kassym-Jomart Tokayev a făcut cerut ajutorul CSTO pentru a combate „grupurile teroriste” care au fost „pregătite îndelung în străinătate”.
Președintele Tokayev a mai arătat că forțele care au provocat tensiunile în capitala Almaty au avut la dispoziție „cinci avioane aflate pe aeroportul național”, forțele aeriene din Kazahstan „fiind angajate într-o bătălie dură în apropierea orașului”. Din aceste motive, armata Kazahstanului va „acţiona cât mai ferm”, pe măsură ce situaţia din ţară devine „extrem de tensionată”.
În urma ciocnirilor din capitala Almaty, cel puțin 13 ofițeri de poliție și militari și-au pierdut viața, iar peste 200 de persoane au fost reținute.