CHINA: NATO nu ar trebui să încerce să perturbe stabilitatea în Asia-Pacific!

„NATO a perturbat deja stabilitatea în Europa. Nu ar trebui să încerce să facă același lucru în Asia-Pacific și întreaga lume”, a declarat Wang Wenbin (foto), purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, reiterând faptul că NATO este un produs al Războiului Rece și a celei mai mari alianțe militare din lume dominată de SUA.

Potrivit oficialului chinez, NATO „este un instrument al SUA prin care își menține hegemonia și a influența în peisajul de securitate al Europei”, iar în tip ce „se pretinde a fi o organizație defensivă, a purtat intenționat războaie împotriva țărilor suverane, generând un număr mare de civili morți și zeci de milioane de refugiați”.

Wang Wenbin a arătat că deși, prin definiție, NATO este o organizație militară a Atlanticului de Nord, în ultimii ani, o parte dintre membrii „și-au încordat mușchii în Asia-Pacific”, căutând să reproducă tipul de confruntare între blocuri văzut în Europa. „Acest lucru este extrem de periculos. Țările din Asia-Pacific și din alte părți vor fi, fără îndoială, vigilente și vor reacționa.”

În aceste condiții, Wang a transmis mesajul Beijingului care îndeamnă NATO să înceteze să traseze linii ideologice care ar putea conduce la confruntare, să înceteze răspândirea dezinformarii la adresa Chinei și să nu încerce să declanșeze un nou Război Rece.

„Dezvoltarea relațiilor dintre țări ar trebui să conducă la pace și stabilitate mondială, nu să vizeze sau să afecteze intereselor unei terțe părți. Asia-Pacific depășește sfera geografică a Atlanticului de Nord. Țările și locuitorii din Asia-Pacific se opun cu fermitate oricăror declarații sau acțiuni care urmăresc extinderea blocul militar în această regiune sau care urmăresc să provoace diviziune și confruntare”, a mai arătat Wang Wenbin.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Asia - Pacific, China, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.