KENYA | Autostrada Nairobi, construită de chinezi, a fost inaugurată oficial!

Președintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, a inaugurat ieri, oficial, Autostrada Nairobi (prima centură ocolitoare a capitalei), finanțată și construită de China Road and Bridge Corporation, în cadrul unui model de parteneriat public-privat. Autostrada suspendată cu două benzi pe sens, cu lungimea de 27,1 kilometri, leagă principalul aeroport din Kenya, Aeroportul Internațional Jomo Kenyatta, din partea de Est a capitalei, de autostrada Nairobi-Nakuru, din Vest.

Președintele Uhuru Kenyatta a arătat că autostrada deschide un mediu de afaceri mai bun pentru țară, dar și pentru ceea ce înseamnă oportunitățile în turism, în producție și industria ospitalității, domenii în care activează direct peste trei milioane de kenyeni și alte șase milioane indirect.

Accesul pe autostrada se face contra cost, printr-un sistem de plată electronică sau plată directă, în numerar, fiind implementat sistemele chineze ETC și MTC, timpul de traversare a capitalei fiind redus de la trei ore, la mai puțin de 20 de minute.

Președintele kenyan a evidențiat că proiectul inaugurat confirmă bunele relații de cooperare China-Kenia, dar și agenda bilaterală aflată în dezvoltare, autostrada fiind unul dintre multele proiecte de infrastructură construite de China în Kenya, în domeniul transporturilor rutiere, feroviare și navale.

În perioada de construcție a centurii ocolitoare din capitala Nairobi au fost create peste 6.000 de locuri de muncă directe, în care au fost implicați 200 de sub-contractori și sute de furnizori locali de materiale de construcție.

Proiectul de infrastructură, realizat de China Road and Bridge Corporation în cadrul unui parteneriat public-privat, a fost contractat pentru aproximativ 600 milioane USD și finalizat în 19 luni (Septembrie 2020 – Mai 2022). Întreaga sumă a fost acoperită de partea Chineză, urmând să fie recuperată din exploatarea autostrăzii.

Pentru a marca finalizarea construcției al noului proiect rutier al Kenyei, în prima parte a lunii Mai a.c., pe Autostrada Nairobi a fost organizat un maraton la care au participat peste 8.000 de alergători. Ulterior au fost derulate teste și probe, pentru ca ieri autostrada să fie dată în funcțiune.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Africa, Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.