CHINA: SUA trimit semnale greșite și extrem de periculoase în problema Taiwan!

Statele Unite ale Americii trimit „semnale greșite și extrem de periculoase” în problema Taiwan, a transmis ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în cadrul întâlnirii avute sâmbătă, la New York, cu Secretarul de stat SUA, Antony Blinken. Wang a subliniat că odată cu intensificarea semnalelor și activităților pro-independența Taiwan, este tot mai puțin probabilă ajungerea la o înțelegere pașnică între cele două țări, în condițiile în care SUA încearcă să submineze suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. (Surse: CGTN, Reuters, Bloomberg, CNN)

În timpul dialogului derulat la Misiunea permanentă a Republicii Populare Chineze la ONU, Wang Yi a declarat că, în prezent, relațiile China-SUA se confruntă cu cele mai grave provocări, se află într-un moment critic, fiind urgent ca ambele părți să stabilească o cale corectă pentru ca cele două țări să adopte o atitudine responsabilă în fața lumii, istoriei și propriilor popoare, pentru a stimula stabilitatea relaţiilor bilaterale.

În condițiile în care problema Taiwan reprezintă nucleul intereselor de bază ale Chinei, Wang a reamintit că SUA s-au angajat, în cadrul unor documente oficiale, să nu sprijine independența Taiwanului. Cu toate acestea, prin acțiunile din ultima perioadă, SUA încearcă să submineze suveranitatea și integritatea teritorială ale Chinei, trimițând un semnal foarte greșit și periculos.

Anterior întâlnirii, în cadrul unui discurs susținut la Asia Society (ASPI), ministrul Wang Yi a avertizat că „așa cum stau lucrurile, problema Taiwanului devine cel mai mare risc în relațiile dintre China și SUA. (…) Dacă va fi tratat greșit, este cel mai probabil să distrugă relațiile bilaterale”.

„China va depune eforturi pentru perspectivele reunificării pașnice cu cea mai mare sinceritate și cele mai mari eforturi, dar nu va tolera nicio activitate care vizează secesiunea, a spus el, adăugând că, dat fiind legislația internă și internațională, China are dreptul de a proteja suveranitatea națională și pacea în Strâmtoarea Taiwan.” – Wan Yi

De partea cealaltă, Antony Blinken a declarat că relațiile SUA-China se află într-o perioadă dificilă, fiind în interesul ambelor părți să readucă relațiile bilaterale pe o cale stabilă. Reiterând că SUA nu caută un nou Război Rece, Blinken a subliniat că atitudinea SUA în fața politicii unei singure Chine nu s-a schimbat și că nu sprijină independența Taiwanului.

Antony Blinken a catalogat dialogul ca fiind un schimb direct și onest pe probleme legate de Taiwan, arătând că a prezentat și poziția SUA privind condamnarea fermă a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și implicațiile în cazul în care China ar oferi sprijin material invaziei Rusiei sau se va implica în evitarea sancțiunilor.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la CHINA: SUA trimit semnale greșite și extrem de periculoase în problema Taiwan!

 1. Vlad Tepes spune:

  SUA trimit astfel de mesaj ca urmare a atitudinii sovaitoare a Chinei.
  SUA este acum un animal ranit, aproape de agonie si nu va precupeti vreun ”mesaj” pentru a incerca sa se salveze.
  Iar China sa nu lase Rusia singura in inclestarea din Ucraina.
  Rusia nu are nevoie de ”sfaturi” pacifiste ci de actiune .
  Daca se va ajunge la escaladari deosebite, China va avea partea ei de responsabilitate,de care nu se poate exonera.

  • Dan Tomozei spune:

   Când judecați China cu măsură occidentală, riscați să cădeți în eroare. Nu confundați temperamentul și filozofia chineze, cu lipsa de gândire, profunzime și isterie, care au infestat lumea … civilizată!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.