CHINA AVERTIZEAZĂ: Lumea se confruntă cu riscul unei pandemi combinate de gripă și COVID-19

Lumea se confruntă cu riscul unei pandemi combinate între COVID-19 și gripă, în special în această iarnă, a declarat Zhong Nanshan (foto), expert chinez în boli respiratorii, direct implicat în punera sub control a pandemiei COVID-19 și SARS -2013 din China, în cadrul unui simpozion organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Gripei (30 Octombrie). Potrivit acestuia, la nivel global sunt necesare eforturi mai mari pentru a aborda în mod științific prevenirea și controlul gripei, în timpul pandemiei COVID-19.

„Atât COVID-19, cât și virusurile gripale, sunt virusuri respiratorii, iar infecțiile cu virus respirator tind să aibă o perioadă scurtă de incubație, o răspândire rapidă și largă, o transmitere puternică, o incidență ridicată și sunt dificil de controlat”, a declarat Zhong, preluat de presa chineză.

Zhong Nanshan arată că odată ce epidemia cauzată de virusurile respiratorii izbucnește, adesea se ajunge la o criză gravă de sănătate publică, fiind principală activitate în prevenirea și controlul bolilor infecțioase la nivel mondial.

În opinia Dr. Dong Chen, mambru al Academiei Chineze de Științe, lumea se confruntă în continuare cu un risc ridicat de suprapunere a epidemiilor de boli infecțioase respiratorii, gripă și COVID-19, activitățile de prevenire fiind încă departe de a fi cele adecvate.

„Din luna Iunie, în Europa a existat un nou focar de gripă aviară și un focar fără precedent de infecție cu H5N1 la păsări în SUA, cu un risc foarte ridicat de propagare la om. Combinația dintre gripă și COVID-19 va fi o provocare foarte mare pentru noi, în această iarnă și în primăvara anului viitor”, a avertizat, la rândul său Gao Fu, fost șef al Centrului Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, membru al Academiei Chineze de Științe.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Europa, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.