Beijingul reacționează în urma protestelor anti-Covid-19 din ultimele zile

Comisia Națională de Sănătate și Administrația Națională pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China au trimis grupuri de lucru, în diferite provincii ale țării, pentru a verificarea modului în care sunt aplicate local măsurile anti-Covid-19. Grupurile au ca principală sarcină corectarea abordărilor locale și prevenirea extremelor, în condițiile în care la nivelul Chinei nu există o abordare universală, deciziile aparținând autorităților la nivel de provincie și locale.

În ultimele zile, la Urumqi, Zhengzhou, Shanghai, Beijing și în alte orașe din China au fost înregistrate proteste de amploare redusă, în care evenimente locale (un incendiu la Urumqi, soldat cu victime) au fost puse în legătură cu măsurile de prevenție anti-Covid-19. Vorbim de evenimente la care au participat zeci, până la câteva sute de persoane. 

Trimiterea gruprilor de lucru are loc pe fondul nemulțumirilor în creștere înregistrate în unele orașe, ca urmare a măsurilor anti-epidemice. Potrivit reprezentanților Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China, nu ar trebui impuse restricții suplimentare în zonele cu risc epidemic scăzut.

Mai mult, în cadrul unei informări promovate intensiv, astăzi, în presa și rețelele de socializare chineze, publicul a fost informat din nou cu privire la cele 20 de măsuri adoptat în prima parte a lunii Noiembrie a.c., care vin să ajusteze măsurile de control privind COVID-19.

Cele 20 de măsuri adoptate în cadrul Mecanismului Comun de Prevenire și Control din cadrul Consiliului de Stat al Chinei, interzic cu strictețe impunerea unor măsuri arbitrare în activitățile de combatere Covid-19, cum ar fi închiderea școlilor, oprirea producției, suspendarea transportului în comun sau prelungirea lockdown-urilor.

Pentru a aduce clarificări suplimentare, reprezentanții Mecanismului Comun de Prevenire și Control au arătat că deciziile privind aplicarea lockdown-urilor aparțin administrațiilor locale, de la nivel județean și superior, în conformitate cu legea, pentru a reduce posibilitatea transmiterii bolilor contagioase atunci când apare un focar.

Apoi, se arată că măsurile de izolare în timpul epidemiei COVID-19 trebuie aplicate doar în zonele cu risc ridicat, în mare parte limitate la zone rezidențiale sau clădiri. Potrivit unui protocol publicat de Mecanismul Comun de Prevenire și Control la data de 19 Noiembrie, se arată că zonele în care locuiesc persoane infectate și zonele considerate expuse unui risc ridicat de transmitere a virusului, pot fi clasificate ca fiind cu risc ridicat. Zonele cu risc ridicat ar trebui să fie blocate, iar patrularea non-stop sau sigilarea intrărilor pot fi aplicate pentru a preveni circulația populației.

Potrivit informării, o zonă cu risc ridicat poate fi retrogradată din zona de carantină atunci când nu se constată noi infecții timp de cinci zile consecutive și toți rezidenții sunt testați negativ în a cincea zi.
Atunci când aceste cerințe sunt îndeplinite, măsurile de izolare ar trebui să fie ridicate cu promptitudine, conform protocolului.

În comunicarea de astăzi se subliniază că „este strict interzisă blocarea sau sigilarea ieșirilor de siguranță sau blocarea accesului vehiculelor de pompieri din motive epidemice”.

Nu în ultimul rând, reprezentanții Mecanismului Comun de Prevenire și Control au evidențiat măsurile prin care poate fi stopat malpraxisul în procesul de punere sub control a epidemiei Covid-19, una dintre acestea fiind limitarea abordării generale a măsurilor, fiind necesare adaptarea la condițiile și situațiile locale. Aceste abordări vor face tema grupurilor operative trimise în teren, pentru a corecta măsurile adoptate la diferite niveluri administrative, în diverse provincii.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Beijingul reacționează în urma protestelor anti-Covid-19 din ultimele zile

 1. Anonim spune:

  Occidentul exulta privind demonstratiile din China. Se „vede” limpede din glasurie pline de emotie ale prezentatorilor de stiri de la radio, din ochii umezi de emotie ai crainicilor tv…

 2. Rasvan Roceanu spune:

  Cel mai periculos lucru este sa tii oamenii inchisi in case saptamani intregi.
  Nu este vorba de ideologie sau de medicina, este vorba de psihologie sociala elementara, naturala, care nu poate fi ignorata indiferent de ce ar dori specialistii epidemiologi sau liderii politici.
  Am citit o povestire araba:
  „Un beduin se intalneste in desert cu Ciuma si o intreaba „Unde te duci?”
  „Ma duc la Bagdad. unde o sa fac 5000 de morti” raspunde Ciuma.
  Dupa un timp beduinul afla ca la Bagdad in epidemia de ciuma au fost 20.000 de morti.
  Mergand el prin desert se intalneste din nou cu Ciuma.
  „M-ai mintit”, ii spune beduinul, „ai spus ca faci 5000 de victime si au fost 20.000!”
  „Eu am facut doar 5000 de victime, restul au murit de frica!!!” raspunde Ciuma”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.