Zona continentală a Chinei a înregistrat, în perioada 8 Decembrie 2022 – 12 Ianuarie 2023, un total de 59.938 decese confirmate pozitiv COVID-19, perioadă care a debutat cu relaxarea totală a măsurilor epidemice, au anunțat reprezentanții Comisiei Naționale de Sănătate din China (NHC).
Cifra cuprinde toate decesele înregistrale la pacienți cu boli în stadiu avansat, dar care au fost declarați pozitiv în urma testării cu acid nucleic, potrivit normelor internaționale și ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Datele statistice din ultima perioadă arată o scădere a tuturor tipurilor de cazuri corelate COVID-19, fapt care confirmă că vârful epidemic a fost depășit în China. La data de 8 Decembrie 2022, China a renunțat treptat la testarea și verificarea Covid-19.
Potrivit declarațiilor făcute de Jiao Yahui, director în cadrul NHC, vârsta medie a celor care au decedat în perioada Decembrie 2022-Ianuarie 2023, ca urmare a infectării cu COVID-19, a fost de 80,3 ani.
Concret, 90,1% din decesele raportate la persoane de peste 65 ani au fost corelate cu infecție confirmată COVID-19, iar la pacienții de peste 80 de ani în 56,5% din cazuri.
Din total, peste 90% dintre pacienții decedați aveau un bogat istoric medical, care a fost principala cauză a internării și stării degradării stării de sănătate. Între principalele boli raportate se regăsesc: afecțiuni cardiovasculare, cerebrovasculare, respiratorii, metabolice, insuficiențe renale și tumori în stadiu avansat.
Jiao Yahui a mai arătat că, oficial, în China s-a dispus ca decesele pacienților testați pozitiv cu acid nucleic, să fie clasificate drept decese legate de COVID-19
Statistic, decesele asimilate COVID-19 au avut la bază două cauze: infecția cu noul coronavirus, care a dus la insuficiență respiratorie, și diverse boli cronice care, în urma interacțiunii cu coronavirusul, s-au agravat, ajungându-se la deces.
Potrivit reprezentanților NHC, dintre cele 59.938 de decese raportate COVID-19, în 5.503 de cazuri a fost reținută insuficiența respiratorie cauzată de virus, iar în 54.435 de cazuri au fost reținute ca principale cauze starea generală precară de sănătate, intrată în interacțiune cu infecția epidemică.
Jiao Yahui a a mai declarat că iarna este sezonul în care bolile respiratorii și diverse boli interacționează adesea, având impact asupra persoanelor în vârstă, motiv pentru care un număr relativ mare de persoane vârstnice au fost victime ale ultimului val epidemic.
COVID-19 | Isteria specifică din presa românească, departe de realitatea epidemică din China
Ca răspuns la relatările din presa occidentală, potrivit cărora China a scăzut numărul deceselor cauzate de COVID, Liang Wannian, șeful grupului de experți care supraveghează răspunsul național la epidemia cu noul coronavirus, a declarat că este greu să se obțină o înțelegere exactă a ratei mortalității, în timpul infecțiilor de vârf. O astfel de evaluare poate fi făcută numai după ce infecția dispare, în stadiul actual eforturile trebuind concentrate pe prevenirea cazurilor severe și fatale.
Reprezentanții Administrației Naționale pentru Prevenirea și Controlul Bolilor au anunțat că, începând cu luna Decembrie 2022, la nivelul Chinei, infecțiile COVID-19 au fost clasificate ca boală normală de clasă B, NHC având responsabilitatea prezentării publice a numărului de cazuri grave și fatale corelate COVID-19.
Potrivit datelor statistice oficiale, atât numărul de infectări, cât și al cazurilor severe, au ajuns la un punct de scădere.
Numărul cazurilor severe COVID-19 a atins vârful maxim la data de 5 Ianuarie (128.000), pentru ca la data de 12 Ianuarie să scadă la 105.000, gradul de ocupare al paturilor din spitale rezervate cazurilor grave fiind de 75,3%. La data de 12 Ianuarie, 97,8% din cazurile severe raportate spitalizate (97.000), sufereau atât de infecție COVID-19, cât și de o afecțiune cronică. De asemenea, numărul cazurilor COVID-19 înregistrate în clinici este în scădere, de la 33,9% la data de 20 Decembrie 2022, la 10,8% la data de 12 Ianuarie, date care arată că vârful epidemic a fost depășit.
În China, numărul maxim de cazuri de febră cu rezultat pozitiv la testarea COVID-19 a fost înregistrat la data de 23 Decembrie 2022, reprezentanții Comisiei Naționale de Sănătate informând că au fost înregistrate 2,87 milioane, pentru ca la data de 12 Ianuarie să fie înregistrate doar 477.000 de cazuri la nivel național.
Nu în ultimul rând, la data de 12 Ianuarie, în cele peste 5.000 de spitale de nivel județean din întreaga zonă continentală a Chinei au fost înregistrați 301.000 pacienți, reprezentând 23,7% din totalul la nivel național, cifră în scădere timp de șapte zile consecutive.
la un miliard patru sute și ceva de milioane, nu mă apuc să fac calcule de cât la sută, că îmi dă cu prea multe zerouri. Știrile astea ce apar prin „media” slugarnică, trebuiesc lucid înțelese și tratate ca știri de gunoi. Mă îndoiesc, că pe această „pagină” se regăsesc și cei ce nu raționează.