După 186 de zile petrecute în spațiu, după zeci de experimente derulate în interiorul și exteriorul stației spațialei, inclusiv asupra propriului organism, cei trei taikonauți membri ai echipajului Shenzhou XV au ajuns, la Beijing, după revenirea în siguranță pe Pământ, fiind îndeplinită cu succes misiunea pe Stația Spațială Chineză – Tiangong (Palatul ceresc).
Potrivit informațiilor oferite de Agenției Spațiale Chineze cu echipaj uman (CMSA), General-maior Fei Junlong-comandant (foto centru, îmbrățișat de soție), Colonel-senior Deng Qingming (foto dreapta) și Colonel-senior Zhang Lu (foto stânga), vor intra într-o perioadă de carantină medicală, urmând să fie supuși unor examinări medicale cuprinzătoare și evaluări de sănătate. Cei trei s-au aflat în spațiu în perioada 29 Noiembrie 2022 – 4 Iunie 2023 (186 de zile). La finalul perioadei de recuperare, taikonauții vor participa la o conferință de presă, la o dată care va fi anunțată.
Stația Spațială Chineză – TIANGONG
Echipajul misiunii Shenzhou XV s-a desprins de stația spațială ora locală 5:42. După intrarea pe traiectoria de aterizare, capsula spațială a atins Pământul la ora 6:33, în zona Dongfeng, din regiunea autonomă Mongolia Interioară a nordul Chinei. Reprezentanții CMSA au declarat misiunea Shenzhou XV un succes deplin, după ce echipa medicală a confirmat că cei trei taikonauți au o stare medicală bună.
Misiuni și experimente efectuate în spațiu
Cu cea mai ridicată medie de vârstă, echipajul Shenzhou XV a finalizat cu succes patru activități extra-vehiculare (EVA), devenind echipajul chinez care a realizat cele mai multe astfel de proceduri. De asemenea, cei trei au efectuat o serie de experimente soldate cu rezultate deosebite, inclusiv obținerea de imagini structurale tridimensionale ale celulelor pielii auto-prelevate, procedură asigurată cu microscopul cu doi fotoni dezvoltat de China.
Succesul acestui experiment va conduce la dezvoltarea unor instrumente necesare în monitorizarea sănătății persoanelor aflate pe orbită.
Apoi, a fost efectuat primul test de aprindere pe orbită, în cabina de ardere a modulului laboratorului spațial Mengtian, a fost testată funcționarea convertorului termoelectric Stirling privind verificarea sa pe orbită. Convertorul de căldură-energie electrică a arătat o eficiență de conversie avansată la nivel internațional, funcționând fără probleme, au informat reprezentanții CMSA.
De asemenea, pentru prima dată, în timpul misiunii Shenzhou XV au fost finalizate experimente privind gestionarea termică a metalelor lichide.
Toate experimentele au verificat o serie de tehnologii cheie privind metalul pe bază de bismut în micro-gravitație, cum ar fi topirea controlată, expansiunea și transferul de căldură prin convecție.
Până la data de 29 Mai a.c., Fei Junlong, Deng Qingming și Zhang Lu au desfășurat opt activități de cercetare în domeniul ingineriei factorilor umani, 28 de experimente medicale spațiale și 38 de experimente de știință spațială, care acoperă ecologia vieții, știința materialelor și mecanica fluidelor, obținând date experimentale valoroase.
Nu în ultimul rând, echipajul Shenzhou-15 a asistat și participat la finalizarea construcției Stației Spațiale Chineze, la multiple andocări ale navetelor de marfă, la mutarea echipamentelor și instalarea acestora în afara stației spațiale, în vederea efectuării de experimente științifice și tehnologice pe scară largă.
Noua misiune spațială chineză, Shenzhou XVI
La plecarea de pe stația spațială echipajul Shenzhou XV a predat ștafeta echipajului Shenzhou XVI, ajuns în spațiu la data de 30 Mai a.c.
Comandantul noii misiuni spațiale a Chinei, General-maior Jing Haipeng, Colonel Zhu Yangzhu și Profesorul Gui Haichao (primul civil chinez în spațiu), vor avea de îndeplini misiuni în Stația Tiangong, pentru o perioadă de aproximativ cinci luni, urmând să revină pe Pământ, în luna Noiembrie 2023.
FOTO – China a trimis în spațiu un nou echipaj uman
În acest interval, cei trei vor avea ca principale misiuni: instalarea de echipamente în afara stației între care un telescop spațial, asistarea procedurilor de andocare și plecarea a navelor spațiale de marfă, efectuarea de experimente științifice, demonstrații tehnologice și participarea la conferințe simultan spațiu-Pământ.
Stația Spațială Tiangong orbitează la o distanță de aproximativ 400 de kilometri de Pământ, având trei componente majore: modulul de bază Tianhe și modulele laborator Wentian și Mengtian. De asemenea, stația este capabilă primească simultan două nave spațiale.