RUSIA | Misiune Lunară pentru căutarea resurselor de apă

Agenția spațiala a Federației Ruse, Roscosmos, a lansat, astăzi, de pe cosmodromul Vostochny, o rachetă purtătoare Soyuz care a transportat în spațiu nava spațială Luna-25.
Nava spațială urmează să ajungă pe orbita lunară prestabilită în următoarele cinci zile, unde va rămâne trei – șapte zile, pentru a pregăti procedurile de aselenizare, în premieră, la polul Sud al Lunii.

Dacă misiunea va avea succes, va fi prima care va permite accesul într-o zonă cu potențială sursă de apă, care să poată susține o viitoare prezență umană de lungă durată.

Potrivit reprezentanților Roscosmos, nava spațială rusească de 1,8 tone, va rămâne pe Lună timp de un an, având ca principală sarcină prelevarea și analiza probelor de scoarță și de adâncime. De asemenea, vor fi derulate o serie de cercetări și experimente științifice de lungă durată.

Robotul care va fi amplasat pe  suprafața Lunii este echipat cu un braț capabil să  preleveze probe la o adâncime de până la 30 de centimetri, o parte din acestea, alături de analize urmând să fie trimise pe Pământ.

Pe de altă parte, misiunea spațială va permite cercetătorilor ruși să studieze tehnicile de aselenizare pe o suprafață lunară anterior inaccesibilă.

Oficialii Roscosmos au informat că aceasta este prima misiune spațială a Federației Ruse, de după anul 1976, care vizează lansarea unei sonde lunare.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din arhive, Multilateralism ... în doi, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.