Ambasador Viorel Isticioaia: BRICS, o reacție la faptul că lumea euro-atlantică nu mai răspunde așteptărilor globale

Evoluția BRICS trebuie observată cu atenție, în condițiile în care se află în prima etapă de extindere, proces care trebuie observat în legătură cu inițiativa chineză „O centură, un drum” (BRI), cu Noua Bancă de Dezvoltare (NBD), înființată de actualele state membre BRICS: Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, dar și cu Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), a declarat Ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura (foto), unul dintre specialiștii de nivel mondial în problemele asiatice, în cadrul emisiunii „Dialogurile lui Hartmann”, realizată vineri la Metropola TV de H.D. Hartmann, în colaborare cu Sarmiza Andronic. Mai mult, BRICS poate fi privit în mod extins din perspectiva Grupului 77 al țărilor în curs de dezvoltare, al cărui Summit G-77+China va avea loc luna viitoare, la Havana (Cuba).

Pe de altă parte, reputatul diplomat sinolog, cu mandate de ambasador al României în China și Coreea de Sud, dar și de Ambasador al UE în Japonia, a prezentat o imagine cu structură istorică a evoluției BRICS, în raport cu fenomenele de criză succesive care au marcat Occidentul: criza din 2008, urmată de constituirea BRIC în 2009, pentru ca apoi să se alăture Africa de Sud (BRICS 2010). În 2015 apare NBD, pentru ca extinderea BRICS anunțată în ultimele zile să aibă loc după declanșarea unei noi crize, odată cu declanșarea războiului din Ucraina, în care Occidentul este implicat total.

„Evoluția BRICS acum este o consecință a ceea ce s-a întâmpla în ultimul an, începând de anul trecut, de la operațiunile foarte speciale, de la numărul de sancțiuni, de la blocajul unor asset-uri financiare, de la instrumentalizarea agresivă a dolarului”, a subliniat Ambasadorul Isticioaia-Budura pentru a explica de ce diferite țări, deranjate de politicile occidentale, au simțit nevoia să „găsească o umbrelă sub care să se ralieze”, trecându-se de la frustrare, la obiective.

BRICS 2023 | Extindere, dedolarizare și un Occident paralel cu realitatea

Pe acest fond, absența reformelor instituțiilor multilaterale, între care ONU și Consiliul de Securitate, au făcut ca țările în curs de dezvoltare – jignite de reprezentanții oficiali ai SUA și UE – să caute soluții, reorientându-se spre BRICS.

În opinia Ambasadorului Viorel Isticioaia-Budura, BRICS nu este un nou club al Chinei sau un vehicul multilateral care servește interesele Chinei.

„Noi europenii, UE, NATO, România, trebuie să fim atenți la ce se întâmplă. Trebuie să fim atenți la faptul că și alte state, nu numai Statele Unite, nu numai colectivul comunitatea europeană, sunt capabile de a construi instituții și organizații internaționale. (…) de la reechilibrare, transparență, de la jocul pe lanțurile de aprovizionare, pe realiniere geopolitică. În aceste condiții, BRICS devine un proces geo-economic de realiniere, pentru a câștiga”, a declarat Ambasadorul Isticioaia-Budura.

Potrivit acestuia, Sudul Global a ajuns la concluzia că un club relativ restrâns, dominant prin forță, prin construcția de instituții multilaterale pe care le controlează Statele Unite plus aliații, nu mai răspunde la așteptările și interesele lor.

„Suntem la o conjunctură în care ziua de ieri nu știu cât mai contează, și ziua de mâine deja are niște elemente care invită la ce spuneați dumneavoastră, îngrijorare, eu aș spune atenție. Amenințare înseamnă aici provocare, ocupați-vă de aceste chestiuni, de aceste dosare. Declarația de la Johannesburg, în cele 26 de pagini este un catalog al problemelor nerezolvate de Statele Unite, de comunitatea euro-atlantică, sau împinse deoparte. De la reforma Consiliului de Securitate, până la reforma FMI, Băncii Mondiale, până la reforma altor instituții care aveau nevoie să absoarbă ridicarea piețelor emergente, problemele statelor în curs de dezvoltare și elementele asiatice.” – Ambasador Viorel Isticioaia-Budura

Pe de altă parte, acesta a evidențiat faptul că acțiunile și inițiativele Chinei au generat îngrijorare și resentimentele SUA și ale Uniunii Europene, pentru că le-au obligat să iasă din zona de confort. Iată de ce, inclusiv BRICS a devenit „un exercițiu de conștientizare, o alertă, care este foarte bine receptată la ora asta”.

„Ceea ce cred că va fi din ce în ce mai îngrijorător va fi modul în care va exista un dezechilibru în aceste lecturi ale intențiilor. Procesul real, care încă nu are garanția itinerariului. El este un proces încă tânăr, vorbim de 2009-2010. Comparativ cu ce s-a construit în alte zone, cu G7, sau cu alte procese, Uniunea Europeană, BRICS încă își poate permite disensiuni interne și un proces de maturizare în timp. Dar, el trebuie urmărit îndeaproape.” – Ambasador Viorel Isticioaia-Budura

În aceste condiții, BRICS-ul va rămâne un catalizator și va fi observat cu mare atenție pentru că dimensiunea politică, inițial încă destul de timidă și destul de subțire, intră puternic pe dimensiunea financiar-economică. Pentru occidentali este un wake-up call, a sunat suneria, ceasul deșteptător. Reacțiile vor începe, arată diplomatul român.

Arabia Saudită, Argentina, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Iran, noile țări membre BRICS

Nu în cele din urmă, în cadrul emisiunii, Ambasadorul Isticioaia-Budura a subliniat proiectele deja inițiate de SUA și UE, ca răspuns la BRICS, dar și summiturile celor două puteri occidentale cu ASEAN, proiecte și evenimente care vor căuta un răspuns pentru a arăta cel puțin că Occidentul este în măsură să ofere mai mult decât ceea ce a oferit până astăzi, încât a generat exinderea BRICS și alinierea tuturor țărilor în curs de dezvoltare în cadrul proiectelor inițiate sau în care este implicată și China.
Emisiunea poate fi urmărită integral, AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Africa, Analize - Comentarii, ASEAN, Asia, Asia - Pacific, BRICS, China, De departe ... România, Din arhive, Din presa românească, Drumul Mătăsii, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Mari sinologi români, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, România, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.