În șapte ani, Beijingul a redus cu peste două milioane populația permanentă

Populația permanentă din zona centrală a capitalei Beijing a scăzut cu peste două milioane de rezidenți în perioada 2015-2022, arată unui document prezentat de Biroul Municipal de Statistică din Beijing. Populația permanentă din zona centrală a Beijingului a fost de 10,94 milioane, la sfârșitul anului 2022, în scădere cu 2,029 milioane față de vârful atins în 2015, în condițiile în care populația toală a capitalei chineze este astăzi de peste 21,7 milioane.
Proiectul de relocare a populației și reorganizare administrativă a zonei centrale din Beijing, face parte din amplul proiect de dezvoltare coordonată a regiunii Beijing-Tianjin-Hebei, care cuprinde o populație de peste 110 milioane de oameni, dar și a Noii Zone Xiong’an cu o suprafață de 1.770 kilometri patrați, cu o populație ajunsă deja la peste 1,2 milioane locuitori.

Proiectul include și relocarea agențiilor guvernamentale municipale, demarat în Ianuarie 2019, până la finalul lunii Ianuarie 2024, fiind încheiat a doua etapă de mutare a instituțiilor publice. În prezent, toate agențiile guvernamentale municipale din Beijing, cu excepția celor responsabile pentru menținerea securității, asigurarea operațiunilor urbane, îndeplinirea funcțiilor de management local și furnizarea de servicii de management cetățenilor, întreprinderilor și societății, au fost relocate.

Amplul proces a vizat demolarea și eliberarea unei suprafațe de peste 8 de hectare de terenuri acoperite de construcții ilegale, alte peste 6 de hectare de teren fiind evacuate.

Spațiul eliberat în zona centrală a intrat în proces de modernizare și transformare în parcuri, odată cu transformarea și modernizarea vechilor cartiere comerciale, a vechilor clădiri industriale aflate în transformare și conservare.

În urma intervențiilor administrative, în 2023, proporția industriei terțiare a depășit 90% în zona centrală a Beijingului. De asemenea, Produsul Intern Brut (PIB) al zonei centrale din Beijing a depășit 3,2 trilioane yuani (445 miliarde USD) în 2023, venitul disponibil pe cap de locuitor crescând cu peste 90% comparativ cu anul 2013.
Mai mult, valoarea adăugată a serviciilor de transmitere a informațiilor, software și tehnologia informației, precum și a instituțiilor financiare au crescut în medie cu peste 13%. Ponderea combinată a acestor industrii în PIB-ul regional a crescut, de la 30% în 2013, la aproape 50% în 2023. Tot conform planului de transformare a capitalei Beijing, ponderea combinată a comerțului cu ridicata, cu amănuntul și a industriei a scăzut cu aproape 10% în ultimii zece ani.

Inițiativa de dezvoltare integrată Beijing-Tianjin-Hebei, promovată la nivel de strategie națională, a fost lansată în 2014, după ce regiunea s-a confruntat cu probleme de sănătate la nivel de mase, dar și legate de decalajul de dezvoltare.

Eliberarea capitalei Beijing de funcțiile non-administrative reprezintă o etapă în procesul de dezvoltare coordonată a regiunii Beijing-Tianjin-Hebei. Pe măsură ce Beijingul va aloca mai multe resurse pentru cercetare și dezvoltarea pieței de capital, la Tianjin va fi îmbunătățit mediul de afaceri și sprijinul pentru inovare, iar regiunea Hebei va contribui la construcția Noii Zone Xiong’an, aflată la 100 kilometri Sud de Beijing.

Din anul 2017, de la demararea proiectului de înființare și dezvoltare a orașului Xiong’an, până la finalul anului 2023 au fost realizate investiții de peste 510 miliarde yuani (aproximatov 74 miliarde USD). Întreprinderile de stat din China au înființat la Xiong’an peste 140 de filiale și sucursale axate pe tehnologia informației, științele vieții moderne, biotehnologie și noile materialele. Scopul declarat este acela de a transforma Xiong’an în oraș digital.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.