DIALOG XI-BIDEN: China cere SUA să nu alunece în conflict sau confruntare

China și SUA nu ar trebui să întrerupă legăturile sau să își întoarcă spatele una alteia, cu atât mai puțin să alunece în conflict sau confruntare, a transmis președintele Xi Jinping, președintelui Joe Bident, în cadrul unui dialog telefonic derulat, marți seara (ora Beijing), la solicitarea celui din urmă, în cadrul primului dialog direct după întâlnirea din luna Noiembrie, din San Francisco (foto). 

Potrivit președintelui Xi, relația China-SUA începe să se stabilizeze, deși factorii negativi ai relației au crescut, iar acest lucru necesită atenție din ambele părți.
De partea cealaltă, președintele Joe Biden a subliniat importanța menținerii păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan, a statului de drept și libertății de navigație în Marea Chinei de Sud, exprimând îngrijorări cu privire la sprijinul pe care China îl acordă industriei de apărare a Rusiei și impactul acesteia asupra securității europene și transatlantice.

Potrivit tradiției din ultimii ani, China a comunicat mai mult și mai detaliat pe marginea dialogului la nivel de lideri.

Președintele Xi Jinping a evidențiat trei principii care ar trebui să ghideze relațiile China-SUA în 2024, acestea vizând: pacea, stabilitatea și credibilitatea. Cerând respect și prudență în gestionarea diferențelor, Xi a transmis președintelui Biden că este necesar să fie promovată o cooperare în spiritul avantajului reciproc, iar coordonarea în afacerile internaționale să fie realizată într-un mod responsabil.

Pe aceste considerente, liderul de la Beijing a subliniat că problema Taiwan este prima linie roșie care nu trebuie trecută în relațiile China-SUA, avertizând să în fața activităților separatiste pro-independență, încurajării și sprijinului extern pentru acestea, China nu va rămâne pasivă. Xi Jinping a cerut SUA să onoreze angajamentele asumate de Biden de a nu sprijini independența Taiwan.

Pe de altă parte, liderul chinez a evidențiat că SUA au adoptat o serie de măsuri pentru a suprima comerțul și dezvoltarea tehnologică a Chinei, adaugând tot mai multe entități economice chineze pe listele de sancțiuni. “Acest lucru nu este de-riscare, ci crearea de riscuri. Dacă partea americană este dispusă să caute o cooperare reciproc avantajoasă și să participe la câștigurile de dezvoltare ale Chinei, va găsi întotdeauna ușa Chinei deschisă. Dar, dacă este decisă să blocheze dezvoltarea tehnologică a Chinei și să priveze China de dreptul său legitim la dezvoltare, China nu va rămâne un simplu privitor”, a transmis Xi, potrivit MAE chinez.

De partea cealaltă, potrivit Casei Albe, în cadrul dialogului, președintele Joe Biden a subliniat importanța menținerii păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan, a statului de drept și libertății de navigație în Marea Chinei de Sud, exprimând îngrijorări cu privire la sprijinul pe care China îl acordă industriei de apărare a Rusiei și impactul acesteia asupra securității europene și transatlantice.

Președintele Biden a exprimat îngrijorări cu privire la politicile comerciale neloiale ale Chinei și practicilor economice non-piață care afectează angajații și familiile americane, motiv pentru care SUA vor continua să adopte măsurile necesare “pentru a preveni utilizarea tehnologiilor avansate americane pentru subminarea securității noastre naționale”, fără însă a limita în mod nejustificat comerțul și investițiile.

Potrivit comunicării succinte americane, cei doi lideri au salutat eforturile depuse pentru menținerea deschisă a canalelor de comunicare și pentru gestionarea responsabilă a relației prin diplomație la nivel înalt și consultări, fiind subliniat faptul că în perioada următoare secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, și Secretarului de Stat Anthony Blinken vor ajunge la Beijing.

Într-un mod devenit deja tradițional, partea chineză a comunicat mult mai mult cu privire la dialogul Xi-Biden, MAE chinez arătând că “Biden a remarcat că relația SUA-China este cea mai importantă relație din lume”.
Totodată, președintele Biden a reiterat că “SUA nu caută un nou Război Rece, că obiectivul său nefiind schimbarea sistemului Chinei, alianțele sale nu sunt împotriva Chinei, că SUA nu sprijină independența Taiwanului și că SUA nu caută un conflict cu China”, motiv pentru care SUA urmează politica existenței unei singure China.

De asemenea, potrivit părții chineze, SUA nu doresc să blocheze dezvoltarea Chinei și nu caută decuplarea de China.
Cei doi președinți au făcut un schimb de opinii cu privire la criza din Ucraina și situația din Peninsula Coreeană, fără însă ca vreuna din părți să insiste pe subiect în comunicatele transmise.

În ceeași linie de tradiție în comunicarea americană din ultimii ani, cu privire la dialogul Xi-Biden Casa Albă a ținut să comunice înainte ca dialogul să aibă loc, clarificând, prin intermediul unui oficial superial al administrației Biden, o serie de aspecte din cadrul relațiilor bilaterale SUA-China.

În cadrul unei conferințe de presă, oficialul american (neidentificat de Casa Albă – n.m.) a arătat că SUA nu a schimbat abordarea față de RPC, care rămâne una axată pe investiții, aliniază și concurență, “concurența intensă necesitând o diplomație intense, pentru a gestiona tensiunile, pentru a aborda percepțiile greșite și pentru a preveni conflictele neintenționate”.

Subliniind necesitatea dialogului la nivel militar, oficialul Casei Albe a transmis că președintele Biden va transmite președintelui Xi “îngrijorarea cu privire la acțiunile destabilizatoare ale Chinei în Marea Chinei de Sud”, inclusiv cu privire la adresa operațiunilor maritime derulate de Filipine, dar și pentru sprijinul acordat “războiului Rusiei împotriva Ucrainei și eforturilor de a ajuta Rusia să își reconstituie baza industrială de apărare. Suntem din ce în ce mai îngrijorați de faptul că această acțiune va avea un impact asupra securității europene pe termen lung”.

Solicitat de presa americană, în mai multe rânduri, să comenteze pe marginea relației China-Rusia, oficialul administrației Biden a declarat că “am văzut cu adevărat că China începe să ajute la reconstruirea bazei industriale de apărare a Rusiei, umplând în esență comerțul cu partenerii europeni, ajutând la furnizarea componentelor care ne duc încet spre creșterea capacităților Rusiei în Ucraina. Acest lucru are efecte pe termen lung și asupra securității europene”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Europa, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Război în Gaza, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.