China şi Rusia aprofundează relaţiile comerciale

China va colabora cu Rusia pentru aprofundarea cooperării pragmatice şi pentru dezvoltarea unor relaţii strânse şi durabile în plan economic şi comercial, a declarat, miercuri, la Moscova, Wu Bangguo, preşedintele Comitetului permanent al Chinei – Congresul Naţional al Poporului (CNP). Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu primul ministru rus, Vladimir Putin, care a deschis seria discuţiilor pe care Wu le are la Moscova, pe teme economice.
„Relaţiile chino – ruse au înregistrat progrese remarcabile, iar cooperările bilaterale, în diverse domenii, au atins un nivel fără precedent”, ca urmare a semnării de către cele două ţări a Tratatului de bună vecinătate, prietenie şi cooperare în anul 2001, a declarat Wu. Având în vedere situaţia internaţională complexă şi volatilă, Wu a opinat că este de o importanţă vitală sporirea încrederii chino – ruse, dezvoltarea cooperării strategice şi apărarea intereselor fundamentale ale celor două ţări, precum suveranitatea, securitatea şi dezvoltarea.
„China va considera întotdeauna parteneriatul chino – rus drept o prioritate de politică externă şi va trata relaţiile bilaterale drept unele strategice şi cu perspectivă pe termen lung”, a mai spus reprezentantul chinez.
Vizita la Moscova a lui Wu Bangguo este efectuată la doar trei luni de la vizita preşedintelui chinez, Hu Jintao, în Rusia, de marcare a 10 ani de la semnarea Tratatului de bună vecinătate, prietenie şi cooperare China – Rusia. Atunci, preşedintele chinez şi cel rus au adoptat un plan de dezvoltare a relaţiilor bilaterale pentru următorii zece ani, angajându-se să construiască un parteneriat global şi strategic de cooperare.
China şi Rusia îşi propun să dezvolte cooperarea în proiecte majore şi să se extindă comerţul de produse mecano-electrice şi high-tech, pentru a atinge obiectivul de creştere a schimburilor comerciale la 100 miliarde USD până în 2015 şi la 200 miliarde USD până în 2020. Mai mult, potrivit aşteptărilor chineze, cele două ţări ar trebui să încheie parteneriate pe cooperarea energetică, prin accelerarea construirii de conducte de gaze, asigurarea funcţionării stabile a conductelor de ţiţei şi facilitarea cooperării în domeniul energiei nucleare, cărbunelui, energiei electrice şi noilor energi.
Premierul rus, Vladimir Putin, a declarat că R. P. China este un partener strategic de încredere al Rusiei, dând asigurări că este important să fie făcuţi paşi înainte în cadrul parteneriatului strategic de cooperare, în circumstanţele actuale. Rusia acordă o mare importanţă relaţiilor cu China şi va colabora cu aceasta pentru a facilita schimburile între guverne, parlamente şi partidele, astfel încât să fie intensificate legăturile bilaterale de o manieră cuprinzătoare, a spus Putin.
În timpul vizitei de patru zile la Moscova, Wu Bangguo va mai avea întâlniri cu preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, va participa la a V-a întâlnire a Comisiei de cooperare parlamentară China – Rusia. Reuniunea parlamentară va fi co-prezidată de Wu Bangguo, preşedintele Dumei de Stat ruse, Boris Grîzlov, şi preşedintele în exerciţiu al Consiliului Federaţiei Ruse, Torshin Alexandru.
Rusia este prima etapă a turneului pe care Wu Bangguo îl va continua în Belarus, Uzbekistan şi Kazahstan.
Sursa: Xinhua

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.