Interviu cu Domnul Ion Ariton, ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din România realizat de Radio China Internaţional
Domnule Ministru Ion Ariton sunteţi în a treia zi de discuţii şi cooperări cu reprezentanţi ai marilor companii chineze, interesate să dezvolte parteneriate cu România. Concret, care sunt principalele rezultate ale discuţiilor derulate în această vizită, la Beijing?
Vizita oficială pe care o efectuez în Republica Populară Chineză are două obiective principale: atragerea de investiţii chineze în România pe proiecte majore propuse de Guvernul României şi desfăşurarea celei de-a XXI-a sesiuni a comisiei mixte interguvernamentale româno-chineze de cooperare economică. Referindu-mă la primul obiectiv, vă pot spune ca am avut întâlniri cu mai multe companii chineze interesate în cele cinci mari proiecte de infrastructură propuse de Guvernul României în luna august a acestui an, în cadrul vizitei oficiale efectuate în Republica Populară Chineză de primul ministru Emil Boc. E vorba despre Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, Centrala hidroelectrică de acumulare prin pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti, Autostrada de centură a municipiului Bucureşti, Canalul Dunare – Bucureşti şi Canalul Siret-Baragan. La nivelul companiilor din cele două ţări a început analizarea proiectelor şi cu plăcere anunţ că deja au apărut reacţii pozitive din partea companiilor mari chineze care şi-au exprimat interesul de a se implica în realizarea acestor proiecte. Astfel, proiectul Hidrocentralei Tarniţa prezintă interes pentru companiile chineze China Ghezouba şi China Sinohydro, iar proiectul unităţilor 3 şi 4 Cernavoda prezintă interes pentru China Guangdong Nuclear Power Group, cu care s-a şi semnat, pe parcursul acestei vizite, Acordul de Confidenţialitate. De realizarea Autostrazii de Centură a Bucureştiului sunt interesate China Dalian International Holdings şi China Communications Construction Company, iar proiectul Canalul Siret – Bărăgan prezintă interes pentru China National Agricultural Group Corporation, care va trimite o delegaţie în România, în luna octombrie, în vederea iniţierii discuţiilor cu privire la realizarea acestui proiect. De asemenea, am avut intâlniri cu compania China Huadian, interesată de investiţii în termocentrale şi în minerit, dar şi cu compania Huawei, interesată în realizarea unui proiect de investiţii în cooperare cu Transelectrica. În cadrul întâlnirii de peste o oră pe care am avut-o cu ministrul Comerţului din Republica Populară Chineză, domnul Chen Deming, am aprofundat subiectul proiectelor de investiţii chineze în România. Mesajul Guvernului Republicii Populare Chineze este că sprijină intensificarea cooperarii economice cu România, în special prin proiecte de investiţii chineze în ţara noastră.
În privinţa celei de-a XXI-a sesiuni a comisiei mixte interguvernamentale româno-chineze de cooperare economică, concluziile reuniunii sunt că relaţii politice excelente existente în prezent în România trebuie să fie urmate, în cel mai scurt timp, de concretizarea unor proiecte majore în domeniul economic. Viceministrul chinez al comertului, Wang Chao, a declarat, în cadrul comisiei, că guvernul pe care îl reprezintă acordă o atenţie deosebită relaţiilor economice cu România, ţară devenită unul din principalii parteneri comerciali ai Republicii Populare Chineze în Europa centrala şi de Est.
China, un mare şi puternic investitor în ţările Uniunii Europene, a întârziat să fie prezentă la modul concret şi masiv în România. Care este orizontul la care vedeţi recuperat acest decalaj de cooperare economică şi financiară cu China?
Aşa cum am spus şi mai devreme, relaţiile politice dintre cele două ţări sunt excelente, iar acum suntem pe punctul de a demara câteva proiecte majore în cooperarea economică cu China. Bazele acestei cooperări au fost puse la vizita oficială efectuată în Republica Populară Chineză în luna august a acestui an de domnul prim-ministru Emil Boc. Primii paşi în acest sens se şi vad. Compania China Guangdong Nuclear Power Engineering a semnat acum două zile Acordul de Confidenţialitate cu compania Nuclearelectrica pentru a avea acces la documentaţia necesară investiţiei la reactoarele 3 şi 4 Cernavoadă. Avem şi exemplu deja concretizat de investiţii chineze majore în România, e vorba de compania Huawei, cu care m-am întâlnit şi în august, la Shenzen, şi acum, la Beijing. Huawei va inaugura în februarie, lângă Bucureşti, Centrul European de Cercetare al companiei, unde va crea peste 1500 de locuri de muncă până în 2014. De asemenea, Huawei este interesată în dezvoltarea unui proiect important în cooperare cu Transelectrica SA, este vorba de construirea unei reţele de fibră optică la nivel naţional. Investiţia totală pe care o va face Huawei în România în următorii 3 ani va fi de peste 200 milionane euro.
Textul integral pe RADIO CHINA INTERNAŢIONAL