O analiză Radio China Internațional
Cancelarul german Angela Merkel a sosit, joi, 2 februarie, la Beijing, în cadrul unei vizite oficiale de trei zile în China. Aceasta reprezintă cea de a cincia vizită a şefului guvernului german în China de la preluarea mandatului.
Joi după amiază, premierul chinez, Wen Jiabao, a organizat o ceremonie solemnă de primire în Sala poporului din Beijing. Apoi, cei doi şefi de guvern au purtat convorbiri care au durat mai mult de două ore. Părţile au avut un profund schimb de opinii privind relaţiile bilaterale, situaţia economică mondială, criza datoriilor din Europa şi problemele fierbinţi regionale, ajungând la un larg consens.
După convorbiri, premierul Wen Jiabao a declarat presei că largul consens realizat cu acest prilej dă noi forţe pentru intensificarea coordonării şi cooperării chino-germane în diferite domenii.
„După eforturi asidue de 40 de ani, relaţiile chino-germane s-au dezvoltat la un nivel înalt, fapt care a adus beneficii ambelor popoare şi a avut influenţe importante pentru întreaga lume. Relaţiile noastre se confruntă cu noi oportunităţi de dezvoltare. În cadrul discuţiilor avute cu doamna Angela Merkel am programat activităţile din acest an, inclusiv menţinerea schimburilor de vizite la nivel înalt, organizarea în comun a Anului Culturii Chineze, Târgului de industrie din oraşul german Hanovra şi consultările interguvernamentale programate în a doua jumătate a anului. De asemenea, am ajuns la un acord în baza respectului reciproc în care să se desfăşoare dialogurile privind unele teme aflate în divergenţă, pentru consolidarea înţelegerii reciproce”.
În cursul convorbirilor, cancelarul german Angela Merkel l-a informat pe primul ministrul chinez Wen Jiabao cu privire la ultimele evoluţii ale crizei datoriilor şi situaţia economică din Europa. Aceasta a declarat că partea europeană a adoptat măsurile necesare pentru reducerea deficitului, pentru întărirea forţelor de competiţie economică, consolidarea coordonării dintre ţările membre şi menţinerea stabilităţii zonei euro. Partea europeană a mulţumit pentru sprijinul preţios acordat de China, Germania dorind să consolideze cooperarea cu China.
Vorbind despre criza datoriilor din Europa, şeful guvernului chinez, Wen Jiabao, a declarat:
„Eforturile proprii ale părţii europene constituie baza şi cheia pentru rezolvarea crizei datoriilor din Europa. Uniunea Europeană, ca un colectiv întreg, în afară de a lua măsurile de urgenţă, trebuie să promoveze reformele structurale şi sistematice în domeniul financiar, demonstrând comunităţii internaţionale dorinţa clară de rezolvare a problemelor. China ia în considerare posibilitatea de a lua parte şi mai mult la procesul de rezolvare a crizei, prin participarea la Fondul de Stabilitate Financiară din Europa şi la sistemul de stabilitate din Europa”.
La întâlnirea cu presa, cancelarul german Angela Merkel a răspuns întrebărilor legate de întreprinderile chineze care fac investiţii în Germania şi Europa. Aceasta a spus:
„În cursul convorbirii avute cu premierul Wen Jiabao am afirmat că Germania şi Europa salută investiţiile chineze. Acţionăm după regulamentele internaţionale şi nu vom practica protecţionismul comercial. Investiţiile chineze au creat multe locuri de muncă în Europa. Europa şi Germania nu vor amesteca problemele economice cu cele politice. Guvernele german şi chinez vor promova comerţul şi investiţiile reciproce prin colaborări bilaterale”.
În ceea ce priveşte dosarul nuclear iranian, premierul Wen Jiabao a declarat că această problemă este una sensibilă şi influenţează pacea, securitatea şi stabilitatea lumii. China susţine sistemul internaţional de neproliferare nucleară, şi nu este de acord ca Iranul sau alte ţări din Orientul Mijlociu să dezvolte arme nucleare. Dialogul şi cooperarea reprezintă unica soluţie pentru rezolvarea dosarului nuclear iranian. China şi Germania au o ţintă comună în această privinţă şi de aceea trebuie să consolideze comunicarea şi coordonarea, pentru a joaca în comun un rol constructiv.