China reflectată în presa de la Bucureşti – 03.05.2012

CAPITAL – Chinezii: Suntem gata să vă ajutăm pentru ieşirea din criza datoriilor

Probabilul viitor premier chinez Li Keqiang afirmă că Beijingul este în continuare pregătit să ajute ţările din zona euro afectate de criza datoriilor suverane, într-un comentariu publicat miercuri în Financial Times şi preluat de AFP. „China va continua să analizeze mijloacele posibile şi eficiente pentru a coopera cu părţile vizate în vederea unui contribuţii comune pentru reglarea problemei datoriilor suverane în Europa”, a declarat actualul vicepremier chinez. „China susţine ferm Europa, prin cuvinte şi prin acţiuni, în eforturile de a depăşi criza actuală. Pe parcursul ultimilor doi ani, importurile chineze provenite din ţări europene au crescut la într-un ritm anual de peste 25%. Anul trecut, China aproape şi-a dublat investiţiile directe în Europa şi a subscris în mai multe rânduri la obligaţiunile emise de ţări europene”, a reamintit el. … (…).
Textul integral AICI

CAPITAL – China continuă să parieze pe imobiliare 

În contextul în care ritmul de creştere a economiei chineze a încetinit, iar piaţa imobiliară dă tot mai multe semne de prăbuşire, oficialii din China mizează pe locuinţele ieftine pentru a stimula creşterea economiei. Proiectul Taiheyuan, care presupune construirea a 2.400 de locuinţe la preţuri accesibile, face parte din efortul naţional de a oferi case subvenţionate populaţiei sărace din mediul urban. În total, anul acesta vor fi construite cinci milioane de apartamente la preţuri accesibile, ţelul fiind 36 de milioane de astfel de unităţi până la sfârşitul anului 2015, potrivit Bloomberg Businessweek. Construirea de locuinţe sociale nu are doar scopul de a le oferi pensionarilor şi muncitorilor cu venituri mici un acoperiş deasupra capului. Planul are în vedere şi stimularea industriei oţelului, cimentului, cuprului şi aluminiului. Însă finanţarea locuinţelor sociale s-ar putea dovedi o problemă, costul total fiind estimat la circa 600 de miliarde de euro până în 2015. În luna martie, Beijingul a anunţat că va majora finanţarea de la guvern pentru anul acesta cu 23 de procente, până 25 de miliarde de euro. Însă mare parte din costuri va fi suportată de către guvernele locale, a căror venituri depind, în mare parte, de vânzările de terenuri. … (…).
Textul integral AICI

EVENIMENTUL ZILEI – Disidentul chinez a părăsit ambasada SUA, după ce familia sa a fost amenințată cu moartea

Disidentul chinez Chen Guangcheng, care a reușit să fugă din arest la domiciliu și s-a adăpostit în sediul Ambasadei SUA la Beijing, a părăsit această clădire. Agenția China Nouă notează că guvernul de la Beijing ar fi cerut SUA să prezinte scuze Chinei pentru că l-a găzduit timp de mai multe zile pe disident.  … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – Disidentul chinez Chen Guangcheng a părăsit ambasada americană din cauza unor ameninţări

Disidentul chinez Chen Guangcheng afirmă că a părăsit ambasada americană din Beijing pentru că autorităţile chineze i-au ameninţat pe membrii familiei sale, informează BBC News online, potrivit Mediafax. Chen Guangcheng a declarat că a primit asigurări că va fi liber să rămână în China şi să studieze, precizând însă că acum se teme pentru viaţa sa. Disidentul a făcut aceste declaraţii la spital, unde a fost dus ca urmare a acordului dintre SUA şi China, acord care, potrivit ambasadei americane, „reflectă opţiunile şi valorile disidentului”.  … (…).
Textul integral AICI

MEDIAFAX – Chen Guangcheng i-a cerut lui Barack Obama să îl ajute să părăsească China

Disidentul Chen Guangcheng i-a cerut preşedintelui american, Barack Obama, să „facă tot posibilul” pentru a-l ajuta să părăsească China, temându-se pentru viaţa sa în cazul în care va rămâne în această ţară, conform unei înregistrăti difuzate miercuri de CNN, relatează AFP. Chen Guangcheng a acuzat personalul ambasadei Statelor Unite din Beijing, unde s-a refugiat timp de şase zile, că ar fi încercat să îl convingă să părăsească locul unde se ascundea în schimbul unor garanţii pentru securitatea sa acordate de către autorităţile chineze, după care l-a abandonat. „Aş dori să transmit preşedintelui Obama că: vă rog, faceţi tot ce puteţi pentru ca familia noastră să poată pleca”, a declarat telefonic disidentul, dintr-un spital din Beijing unde a fost transportat după ce a părăsit ambasada americană.  … (…).
Textul integral AICI

ROMÂNIA LIBERĂ – Hollywoodul se mută la Beijing

Producătorii americani se luptă pentru accesul pe a doua cea mai mare piaţă de film din lume – unde până acum nu sunt permise, anual, decât 34 de filme ale studiourilor din Statele Unite -, întâmpinând însă două mari probleme: gusturile publicului şi cenzura. La o primă vedere, poziţia Hollywoodului pe piaţa chineză este una foarte bună, având în vedere că primele trei filme în topul încasărilor din 2011 sunt americane: „Transformers: Dark of the Moon” conduce detaşat, cu 174,4 milioane dolari, urmat de „Kung Fu Panda 2″, cu 97,8 milioane dolari, şi „Piraţii din Caraibe: Pe ape şi mai tulburi”, cu 75,5 milioane dolari, după cum relatează cotidianul The Wall Street Journal. Însă până acum, accesul studiourilor americane pe o piaţă care a valorat 2,1 miliarde dolari în 2011 şi este aşteptată să crească la 5 miliarde dolari în 2015 este limitat de autorităţile de la Beijing. Până în februarie, doar 20 de filme produse în Statele Unite primeau anual permisiunea de a rula pe ecranele din China şi, deşi această cifră a fost ridicată la 34, Hollywoodul este în continuare nemulţumit. De asemenea, începând din acest an studiourile americane vor primi 25% din încasările generate de propriile filme – aproape dublu faţă de cât primeau anterior. Această limită nu se aplică însă şi coproducţiilor sino-americane – iar multe studiouri încearcă să profite de această portiţă. … (…).
Textul integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.