China taie excedentul de producţie industrială. Cotaţiile metalelor de bază, în declin

Sursa: BURSA.RO
Preţul cuprului a înregistrat vineri, pe pieţele externe, cel mai important declin din ultimele trei săptămâni, după ce China a stabilit că unele societăţi din 19 sectoare industriale trebuie să-şi diminueze capacitatea de producţie, semnalând o cerere mai redusă pentru metalele de bază.
Conform guvernului de la Beijing, capacitatea excedentară trebuie redusă până în septembrie şi eliminată până la finele anului. Decizia a venit după ce, potrivit unei informaţii apărute în 24 iulie, producţia industrială din ţara asiatică a slăbit pes­te aşteptări în iunie. Asta, în condiţiile în care China este cel mai mare consumator de cupru din lume.
Preţul cuprului cu livrare în septembrie a scăzut cu 1,9% vineri, la Comex New York, ajungând la 19,77 dolari livra (o livră = aproximativ 500 de grame). Pe parcursul zilei, declinul a fost şi de 2,5% – cel mai important din 5 iulie până în prezent. Anul acesta, preţul metalului de bază a pierdut 15%. (…)
Conform Ministerului Indus­triei şi Tehnologiei Informaţiei de la Beijing, sunt nevoite să-şi micşoreze capacitatea de producţie companii chineze producătoare de oţel, feroaliaje, aluminiu electrolitic, cupru, ciment şi hârtie.
Premierul Li Keqiang a promis să reducă supra-capacitatea ca parte a eforturilor de restructurare a economiei, dat fiind că expansiunea din acest an este aşteptată să fie cea mai înceată din 1990.
În trimestrul al doilea din 2013, economia Chinei a crescut cu 7,5%, în ritm anual, după un avans de 7,7% în trimestrul precedent.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.