PRESSEUROP | Un acord foarte generos pentru Beijing

Frankfurter Allgemeine ZeitungSursa: PRESSEUROP
Comisia Europeană a semnat, în 27 iulie, un acord amiabil cu Beijing asupra importurilor de panouri solare chinezeşti. Cele două părţi au convenit asupra unui preţ minim care, potrivit surselor diplomatice, ar fi egal cu 56 de centime pentru fiecare watt produs.
Potrivit comisarului european pentru Comerţ, Karel De Gucht, acordul urmăreşte eliminarea dumpingului care prejudicia fabricanţii europeni, dar şi asigură o aprovizionare stabilă cu panouri solare pe piaţa din UE. Neînţelegerea dintre UE şi China asupra panourilor solare ameninţa să se transforme într-un război comercial.
În Germania, ţara care s-a opus cel mai mult drepturilor de vamă antidumping, Frankfurter Allgemeine Zeitung consideră că acest acord „are meritul de a pune capăt războiului dintre Bruxelles şi Pekin”, dar fără a rezolva toate problemele care există între China şi Europa:
este adevărat că acest compromis pune capăt insecurităţii de care a suferit industria solară în totalitate. Însă este adevărat, în acelaşi timp, că preţurile care au fost deocamdată fixate nu au nimic de-a face cu economia de piaţă. Dar aşa merg lucrurile mereu cu compromisurile şi cu soluţiile găsite pe jumătate: profitorii suferă iar cei care suferă, de fapt, profită.
Pentru cotidianul francez Libération, în schimb, „Europa s-a împiedicat de panourile chinezeşti”: dumpingul va continua să existe [căci cele 56 de centime sunt foarte apropiate de preţurile practicate în prezent de furnizorii chinezi], chiar dacă chinezii au procedat şi mai rău, vânzându-şi modulele cu 38 de centime pe watt. Mai ales că acest tarif se va aplica primilor 7 megawaţi de panouri importate. […] Ori 7 megawaţi reprezintă deja jumătate din consumul Europei, care era de 15 megawaţi în 2012! […] Dacă aceşti parametri sunt confirmaţi în cadrul acordului, acesta din urmă va fi, deci, foarte generos pentru Beijing.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, Europa, Europa - Asia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.