Summit China – UE 2013 | Creștere verde, într-o lume mai sigură

Herman Van Rompuy - Xi Jinping - Jose Manuel BarrosoPreședintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se vor întâlni, joi, la Beijing, cu premierul chinez, Li Keqiang, în cadrul celui de-al 16-lea Summit China – UE, după ce, miercuri seara, liderii europeni s-au întâlnit cu președintele Xi Jinping (foto). Vicepreședintele Comisiei, Siim Kallas (Transport) și comisarii Karel De Gucht (Comerț), Johannes Hahn (Politica regională) și Günther Oettinger (Energie) vor participa, de asemenea, la summit.

Acesta este primul summit la care Uniunea Europeană participă alături de noua conducere a Chinei, summit care marchează 10 ani de stabilirea parteneriatului strategic cuprinzător UE – China. De asemenea, acesta va fi un moment important pentru stabilirea cooperării pentru următorul deceniu.
Liderii celor două părți vor discuta cele mai bune soluții pentru a face față noilor provocări politice într-o lume în schimbare, în special despre necesitatea de a asigura o creștere ecologică. Agenda summitului vizează relațiile bilaterale UE – China, inclusiv în domeniul comerțului și al investițiilor, accesul pe piață, drepturile omului, inovare, urbanizare, buna guvernare și statul de drept, agricultură, energie, schimbările climatice, mediu, și schimburile umane. Dezvoltarea globală și problemele regionale vor fi acoperite, inclusiv cooperarea în cadrul G20, securitatea regională și criza din Siria.

Este de așteptat ca negocierile să lanseze un acord bilateral de investiții UE – China. Un astfel de acord ar fi primul realizat de Uniunea Europeană ca parter instituțional în ceea ce privește investițiile, cu scopul de a crește fluxurile de capital, pentru reducerea barierelor în fața investițiilor în China, prin îmbunătățirea protecției investițiilor reciproce și prin asigurarea investitorilor europeni a unui mai bun acces la piața chineză. Acorduri privind drepturile de proprietate intelectuală, agricultura și energia, urmează să fie semnate.

„Așteptăm cu nerabdare să derulăm acest summit alături de noua conducere chineză, fiind o oportunitate de a aduce parteneriatului nostru strategic la un nou nivel. Pornind de la interdependența noastră, precum și de la forța noastră combinată și de la experiență, avem nevoie să îmbunătățim modul în care abordăm împreună amenințările globale și cele mai presante provocări. Trebuie, de asemenea, să continuăm cooperarea într-o agendă de creștere reciproc avantajoasă, care va consolida, de asemenea, economia globală”, a declarat președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că în ultimii 10 ani, de când a fost stabilit parteneriatul strategic cu China, „lumea s-a schimbat, iar China și Uniunea Europeană au fost forțele motrice din spatele acestei schimbări. Aștept cu nerăbdare să cunosc noua conducere chineză, să ținem seama de realizările comune și să proiectăm relațiile pentru următorul deceniu. Creșterea verde într-o lume mai sigură va fi tema dominantă a acestui summit, iar acesta va deveni motto-ul pentru cooperarea noastră în viitor. Suntem și vom rămâne o importantă sursă de prosperitatea reciprocă. UE este cel mai mare partener economic al Chinei, cu aproape o jumătate de trilion de euro în valoarea schimburilor comerciale, anul trecut. Lansarea negocierilor acordului de investiții va fi un nou capitol în activitatea noastră, stimularea creșterii și creșterea locurilor de muncă în economiile noastre. Suntem, de asemenea, parteneri la nivel mondial și vom discuta despre modalitățile de a contribui la stabilitatea regională și globală, precum și despre o creștere puternică, durabilă și echilibrată”.

Comisarii Oettinger, Hahn și Kallas vor participa la Forumul Urbanizarea UE – China, care adună primari din UE și China, factorii locali de decizie, arhitecți, oameni de afaceri și ONG-uri, pentru a împărtăși experiența în trecerea la soluții durabile, integrate și eficiente. UE și China sunt în curs de dezvoltare a relațiilor de înfrățire între orașe și a altor mecanisme, pentru a promova proiecte comune privind clădirile cu consum redus de energie, integrarea surselor de apă, tratarea deșeurilor, incluziunea socială și serviciile publice eficiente. Sursa: Consiliul European

REFERINȚE >>>
Planurile UE-China pentru următorul deceniu
Markus Ederer: Uniunea Europeană manifestă interes şi este dispusă la cooperare cu China

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Europa - Asia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.