China este dispusă să se implice în dezvoltarea energetică, feroviară de mare viteză și agricultura din România

Li Keqiang - Victor Ponta, Bucuresti 25.11.2013Aflat în România cu ocazia primei vizite oficiale, după 19 ani, a unui demnitar chinez de rang înalt, primul ministru Li Keqiang a declarat, luni, că Guvernul de la Beijing este dispus să se implice în patru aspecte prioritare ale colaborării bilaterale cu România.

Potrivit Radio China Internațional, în relația dintre China și România trebuie impulsionată cooperarea din domeniul energetic. Este necesar ca cele două state să materializeze acordul recent încheiat pe această temă, fiind de aşteptat ca firmele chineze să poată participa cât mai curând la construcţia centralei nucleare de la Cernavodă şi a altor centrale electrice din România.

Trebuie lărgită colaborarea în infrastructură, cum ar fi cea legată de calea ferată de mare viteză. Avantajele tehnologiilor şi costurilor şi cele de finanţare ale Chinei în construirea căilor ferate de mare viteză pot satisface nevoile României în modernizarea reţelei sale feroviare. De asemenea, este nevoie să crească exporturile române de produse agricole şi zootehnice către China și nu în ultimul rând, trebuie consolidate schimburile umane.

Potrivit premierului Li Keqiang, există o mare complementaritate economică între China şi România, Beijingul dorind să acţioneze, alături de România, pentru impulsionarea relaţiilor dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est şi a celor dintre China şi UE.
Anul viitor, România și China vor marca cea de-a 65-a aniversare de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi cea de-a 10-a aniversare a parteneriatului de prietenie, colaborare şi parteneriat multilaterale.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, CHINA-ECE, București 2013, De departe ... România, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, România, România - China, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.