XINHUA – Premierul Chinei a prezentat propunerile pentru aprofundarea relațiilor cu România

Li Keqiang, Parlamentul Romaniei 27.11.2013Premierul chinez, Li Keqiang, a prezentat, miercuri, o propunere în patru puncte pentru intensificarea parteneriatul global, prietenos și de cooperare între China și România, informează agenția oficială de presă chineză XINHUA.
În cadrul unui discurs ținut la Palatul Parlamentului din România, premierul chinez a menționat că relațiile dintre China și România au intrat, în secolul 21, într-un nou capitol care vizează creșterea încrederii politice reciproce, extinderea continuă a cooperării economice și comerciale, precum și diversificarea schimburilor culturale și umane.
Comparând relațiile China-România cu o navă care a supraviețuit provocărilor de-a lungul timpului și care se îndreaptă spre un viitor luminos, premierul chinez a declarat că ambele părți trebuie să găsească strategii de dezvoltare care să susțină aprofundarea cooperării practice și care să asigure prietenia tradițională.
Li Keqiang a arătat că China și România sunt economii emergente, cu interese comune extinse și o perspectivă largă de cooperare, adăugând că România reprezintă un punct important pentru China, în colaborarea cu țările din Europa Centrală și de Est, dar și cu întreaga Europă.
Li remarcat că, în prezent, situația internațională este în perioada unor schimbări complexe. Confruntarea cu criza, cu perioada de recuperare, precum și protejarea și îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor, sunt încă sarcinile principale pentru toate țările. În aceste condiții, China este dispusă să lucreze împreună cu România pentru a promova parteneriatul global, prietenos și de cooperare, în acest sens liderul chinez prezentând o propunere în patru puncte.
Consolidarea încrederii reciproce politice dintre China și România. Cele două părți ar trebui să se respecte reciproc, să se preocupe reciproc de problemele majore și să extindă punctele convergente de interese, cele două țări trebuind să creeze noi perspective pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, odată cu cea de a 65-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice China – România, anul viitor.
Explorarea potențialului de cooperare economică și comercială. Premierul chinez a solicitat eforturi pentru a extinde scara comerțului bilateral, pentru a crește nivelul de cooperare industrială și pentru a promova dezvoltarea unui comerț echilibrat.
Dezvoltarea de proiecte de cooperare de mari dimensiuni. China dispune de echipamente și capacități de producție avansate, în mai multe sectoare. Cooperarea dintre China și România, în aceste domenii, ar putea aduce un beneficiu reciproc, premierul chinez exprimând dorința de consolidare, alături de România, a cooperării în domeniul energiei nucleare, căilor ferate de mare viteză și în construcția de infrastructură.
Consolidarea schimbului cultural și uman. Ambele părți ar trebui să cimenteze și să extindă schimburile culturale, educaționale și umane, astfel încât relațiile de prietenie China – România să fie transferate generațiilor următoare. Premierul Li Keqiang a mai apreciat că relațiile de cooperare China – România ar putea deveni un model pentru cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est, care va da un nou impuls în dezvoltarea relațiilor China – Europa.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, De departe ... România, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.