INTERVIU | Liviu Dragnea: „China se află printre prioritățile majore ale Guvernului Ponta”

1 Interviu Primvice-premierul Liviu Dragnea, Beijing 22.03.2014

Varianta audio a interviului AICI

La invitația vice-premierului Zhang Gaoli, viceprim-ministrul României, Liviu Dragnea, se află în China, în perioada 20-26 martie, în cadrul unui program care include Hong-Kong, Shenzhen și Beijing. Oficialul român a purtat discuții cu reprezentanții companiilor ZTE, Huawei și China General Nuclear Power Group, obiectivul urmărit fiind evaluarea stadiului de implementare a propunerilor de cooperare aferente înțelegerilor încheiate de România și China, în luna noiembrie 2013, cu ocazia prezenței la București a prim-ministrului chinez Li Keqiang.

Domnule vicepremier Liviu Dragnea, înainte de a trece în revistă agenda vizitei pe care o întreprindeți în China în aceste zile, vă invit să abordăm relația România-China din perspectiva celor 65 de ani de relații diplomatice. Unde ne aflăm, privind realist cadrul economic și politic?

În primul rând, aniversarea a 65 de ani de relații diplomatice dintre România și China pentru Guvernul român reprezintă un eveniment extrem de important. Sunt relații tradiționale, relații vechi între cele două state, între cele două popoare și sunt foarte puțini români care nu au o afecțiune față de China, pentru că generația mea și generația de dinaintea mea au avut contacte directe, în tinerețe cu China, și au avut foarte multe amintiri plăcute.
Suntem într-o situația care poate fi îmbunătățită. Relația dintre România și China are un potențial foarte mare, iar Guvernul Victor Ponta dorește să dezvolte foarte mult relațiile economice, relațiile culturale, schimburile între tineri, fiind important pentru noi ca tinerii din România și cei din China să se cunoască. Un lucru important din punctul nostru de vedere este ca cei tineri, din ambele țări, să aibă acces la istoria comună, o istorie care este marcată de foarte multe acțiuni, de momente în care China a ajutat România, de momente în care România a ajutat China. Una peste alta, China se află printre prioritățile majore ale Guvernului Ponta.

România, așa cum s-a putut observa și cu ocazia Summitului China – Europa Centrală și de Est, din luna noiembrie 2013 de la București, este una dintre țările europene interesate să atragă investiții chineze. Se poate spune că există o puternică concurență atât în cadrul grupului Europa Centrală și de Est, cât și la nivelul Uniunii Europene pentru această zonă de interes. Cum se vede de la București această concurență între țările care caută să se apropie de China, să devină reale punți de intrare a finanțelor chineze pe spațiul european?

Concurența este firească, numai faptul că domnul prim-ministru Li Keqiang a fost în România, și summitul 16+1 s-a organizat la București, nouă ne dă speranțe că avem un atu în plus, avem câteva domenii de interes strategic pe relația cu China: investițiile în domeniul energetic, în domeniul energiei nucleare, în domeniul energiei hidro. De asemenea avem pași importanți făcuți în realizarea unor investiții importante în modernizarea căilor ferate, inclusiv un tronson de cale ferată de mare viteză București – Constanța, modernizarea inelului feroviar din jurul Bucureștiului și coridorul 9, din Nordul României în Sud, la Giurgiu. De asemenea, un alt obiectiv important pentru noi îl reprezintă exportul de carne și produse din carne din România către China. Apoi, ne interesează foarte mult ca într-un timp relativ scurt să redeschidem linia directă aeriană București – Beijing. Compania Tarom a transmis documentele solicitate, inclusiv cererea oficială pentru obținerea aprobării din partea autorității aeronautice din China.
De la București, noi vedem relația cu China pe un trend bun, pe un făgaș bun, și sperăm ca România să devină, pentru China, o poartă de intrare, un capăt de pod important pentru interesele Chinei în Uniunea Europeană.

2 Interviu Primvice-premierul Liviu Dragnea, Beijing 22.03.2014În cadrul vizitei din aceste zile ați avut deja o serie de discuții cu reprezentanți ai unor mari companii chineze din domeniul telecomunicațiilor, energiei nucleare, tehnologiilor de vârf. Dincolo de intenții, care este orizontul de aplicare al acestor proiecte discutate?

Cel mai important obiectiv, din punctul de vedere al valorii unei posibile investiții, îl reprezintă construcția reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă. Ne-am întâlnit cu conducerea China Nuclear Power Corporation, în Shenzhen, discuțiile sunt avansate, există interes serios și din partea Guvernului României, și din partea companiei Chineze, suntem într-o fază avansată în România în ceea ce privește modificarea legislației în sensul creării unor facilități importante pentru investitorii în energie cu investiții de peste un miliard de euro. De asemenea, urmărim cu atenție negocierile pe care le poartă Marea Britanie cu Comisia Europeană în privința realizării unui mecanism de garantare a diferenței de preț. Discuția avută a fost foarte bună. Am convenit și noi, și partea chineză, ca termenul de 25 mai, care fusese stabilit inițial ca prim termen pentru finalizarea unei prime părți a negocierilor să fie extins, pentru că interesul este major și dintr-o parte și din alta. Personal am speranțe foarte mari că acest proiect extrem de important pentru România, proiect strategic, va fi realizat împreună cu compania respectivă.
Am mai avut două întâlniri importante, cu două companii mari, două companii importante în lume, Huawei și ZTE, în domeniul telecomunicațiilor și al tehnologiei de vârf. Sunt domenii de interes pentru Huawei, ei doresc să se implice în domeniul de activitate al Transelectrica, precum și în ceea ce privește calea ferată, telecomunicațiile aferente Transelectrica și căii ferate. Există deschidere din partea noastră, pașii realizați sunt destul de importanți. Amândouă companiile doresc să investească și în pregătirea profesională a tinerilor din țara noastră, ceea ce pentru noi este foarte important, pentru că odată, cu cât sunt mai mulți tineri specializați în domeniul IT, România devine o piață mai atractivă pentru orice investitor în acest domeniu, de asemenea am încurajat cele două firme să dezvolte cooperarea cu autoritățile locale și cu universitățile. Cu autoritățile locale pe noi ne interesează foarte mult ca guvern pentru că dorim să dezvoltăm în mod serios conceptul de e-government și conceptul de smart-city. Și în domeniul siguranței cetățeanului le-am propus să identifice fiecare câte un oraș în care să dezvoltăm un proiect pilot pentru a arăta un model de supraveghere video, complexă, care să ajute foarte mult la ordinea și liniștea publică, și intervenție atunci când se pune în pericol siguranța cetățeanului.
De asemenea, am avut o întâlnire importantă cu viceprimarul Shenzhenului. Ne-am pus de acord că ar fi important și pentru Shenzhen, și pentru București să se realizeze o înfrățire între cele două municipalități și sper ca în perioada următoare să înceapă să aibă loc schimburile de intenții între cele două municipalități, iar în perioada următoare sper să aibă loc întâlnirile pe acest subiect.
Un subiect important pentru România, în cadrul unui memorandum semnat între Ministerul Comerțului din România și cel din China, îl reprezintă intenția noastră de a realiza un parc tehnologic cu sprijinul companiilor chinezești și am lansat invitația celor de la Huawi, ZTE și autorităților din Shenzhen să încurajeze firme din zonă să vină, să participe la dezvoltarea primului parc tehnologic din România cu companii chinezești, acesta fiind un obiectiv important pentru noi.

În continuarea programului de vizită în China aveți stabilită o întâlnire cu viceprim-ministrul Zhang Gaoli. Care este mesajul adus din partea Guvernului României? În altă ordine de idei, se prefigurează o nouă vizită a premierului Victor Ponta în China, în acest an?

Da, în partea a doua a anului, primul ministru Victor Ponta intenționează să efectueze o vizită oficială în China. O mare parte din acțiunile mele din aceste zile fiind în sensul pregătirii unei vizite pline de substanță, în continuarea celor două întâlniri pe care cei doi premieri le-au avut anul trecut, în vară, când a venit premierul României în China, anul trecut în noiembrie, când a venit premierul Chinei în România. Mesajul meu este unul foarte clar: acordurile semnate în noiembrie, în prezența celor doi premieri, între România și China, între companii și instituții, toate aceste acorduri sunt urmărite și coordonate foarte atent. Suntem foarte determinați ca fiecare acord să fie dus la capăt. Pe lângă atribuțiile de viceprim-ministru am și atribuțiile de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și rolul oficial, prin decizia primului ministru, de coordonator al monitorizării stadiului derulării fiecărui acord dintre România și China. Cum am spus, mesajul este foarte clar, de seriozitate, de continuitate și de determinare pentru a duce la capăt toate semnate, pentru a dezvolta în mod serios relațiile economice, relațiile culturale și bineînțeles relațiile politice. Vreau să amintesc, și voi afirma și la întâlnirea cu domnul vicepremier, importanța pe care noi o acordăm programului dedicat aniversării celor 65 de ani de relații diplomatice.

Rămânând în zona politică, în ultima perioadă, la București au avut loc schimbări în componența guvernului, eveniment surprins și în presa chineză. Cum trebuie văzute aceste evenimente, din punctul dumneavoastră de vedere, cu atât mai mult cu cât în lunile mai și noiembrie România va avea alegeri?

Obiectivele care au fost asumate la alegerile din 2012, când populația din România a acordat un vot zdrobitor Uniunii Social Liberale, rămân neschimbate. Absolut toate obiectivele interne, toate obiectivele externe ale guvernului rămân neschimbate. În aceste condiții, schimbările din guvern nu afectează absolut deloc toate angajamentele guvernului, toate obiectivele economice, sociale și de politică internă ale Guvernului României. Lucrurile rămân în același registru.

3 Interviu Primvice-premierul Liviu Dragnea, Beijing 22.03.2014Domnule viceprim-ministru Liviu Dragnea, înainte de a vă mulțumi pentru amabilitatea de a purta acest dialog, vă invit să revenim la evenimentul care leagă relațiile bilaterale România – China în acest an și anume aniversarea celor 65 de ani de relații diplomatice. Cum încadrați acest eveniment important având în vedere, în principal istoria de prietenie și apropiere care a consemnat evenimente importante în viața celor două țări?

Pentru noi, aniversarea a 65 de ani de relații diplomatice cu China are o importanță deosebită. Sigur că sunt foarte importante relațiile economice, sunt foarte importante schimburile comerciale, pentru că înseamnă dezvoltare și bunăstare pentru cetățeni, pentru popoare, însă relațiile economice sunt foarte bune atunci când ele au la bază niște relații de prietenie, niște relații culturale foarte strânse, așa cum România și China au avut de-a lungul istoriei comune. În acest context, Guvernul României este pregătit să realizeze un program cultural, un program educațional, un program de schimburi și de cunoaștere reciprocă între tineri, elevi, copii. Vrem să avem aici o expoziție pe o perioadă lungă care se va numi „Comorile României”, pentru ca un număr cât mai mare de cetățeni chinezi să cunoască țara noastră, să poată să cunoască valorile din România. Vrem, de asemenea, să punem un mare accent, pe o dinamizare a relațiilor directe dintre tinerii din China și tinerii din România. Vrem să începem un program prin care grupuri de copii din România să vină să viziteze China, eventual să stea în familiile unor copii chinezi, iar copiii chinezi să vină să stea o perioadă în familiile unor copii români, pentru că asta este o investiție în viitor. Mulți copii, mulți tineri dacă se cunosc și leagă relații de prietenie, ulterior o parte vor ajunge în funcții de decizie din cele două state și vor păstra relațiile strânse între România și China, așa cum cei din generațiile trecute au făcut-o. Pentru noi, acest an aniversar este extrem de important și îi acordăm atenție maximă din partea întregului guvern, din partea primului ministru Victor Ponta.

Domnule Dragnea, vă mulțumesc și vă doresc succes în continuare în cadrul vizitei.

Vă mulțumesc și eu.

Interviu realizat pentru Radio China Internațional / Foto: Wangzhi

REFERINȚE >>>
Liviu Dragnea: Relația dintre România și China are un potențial foarte mare
Discuțiile Nuclearelectrica – China General Nuclear Power Group ar putea fi prelungite
INTERVIU – Victor Ponta: România, partener privilegiat al Chinei în deciziile pe plan european
INTERVIU – România poată să devină un exportator de energie al Europei Centrale şi de Est
INTERVIU – „România are multe de oferit şi tinerelor generaţii din China”
INTERVIU | Dacian Cioloş: România trebuie să aibă o prezenţă economică mai activă în China
INTERVIU | China, singura mare putere implicată în proiecte planetare

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Interviuri, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la INTERVIU | Liviu Dragnea: „China se află printre prioritățile majore ale Guvernului Ponta”

  1. Dumitrescu Mioara spune:

    Inca un motiv fff important, pentru care Liviu Dragnea trebuia extras din peisaj . Numai prostii si rau intentionatii , nu pot sa vada , cat potential exsita in colaborarea cu o asemenea cultura si economie !

  2. DE CE NU EUROPA ? COMUNISTU ASTA INFECT DE … (***) – comentariu moderat pentru limbaj indecent.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.