Constantin Niță: „Este esenţial să continuăm şi să menţinem la un nivel ridicat dialogul bilateral dintre România şi China”

Ministrul român al Economiei, Constantin Niţă, s-a întâlnit cu Ministrul Comerţului din R.P. Chineză, Gao Hucheng. Întrevederea a avut loc în cadrul vizitei oficiale efectuate de Ministrul Constantin Niţă la Ningbo, în perioada 6–9 iunie, cu ocazia Conferinţei ministeriale a miniștrilor economiei și comerţului din China și ţările Europei Centrale și de Est.

Agenda discuţiilor a inclus cooperarea României cu Republica Populară Chineză, atât în plan bilateral cât şi în contextul mai larg al apartenenţei ţării noastre la zona Europei Centrale de Est şi la Uniunea Europeană; dezvoltarea de parcuri industriale; accesul pe piaţa chineză a produselor românești, în special a celor de origine animală; proiectele de investiţii pentru care companiile chineze şi-au exprimat interesul – modernizarea şi extinderea capacităţilor de producţie la termocentrala Rovinari, dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă, privatizarea combinatului petrochimic Oltchim, realizarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa – Lăpuşteşti, realizarea tronsonului de autostradă Craiova – Piteşti, construcţia tronsonului feroviar de mare viteză Bucureşti – Constanţa.

„Este esenţial să continuăm şi să menţinem la un nivel ridicat dialogul bilateral dintre România şi China, dialog care a fost marcat de două evenimente importante anul trecut -întâlnirile la nivelul şefilor de guvern român şi chinez de la Beijing (iulie 2013) şi Bucureşti (noiembrie 2013). Aniversăm 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi China, respectiv 10 ani de la semnarea parteneriatului strategic amplu de cooperare dintre România şi R. P. Chineză. Toate aceste elemente sunt reflectate de nivelul schimburilor comerciale bilaterale care au totalizat 3,28 miliarde USD în anul 2013. În primele trei luni ale acestui an, schimburile comerciale au fost de 931 milioane USD, în creştere cu 23,5% faţă de perioada similară a anului precedent. Cu siguranţă există încă potenţial de creştere, iar produsele companiilor româneşti îşi pot găsi locul pe această piaţă ofertantă a Chinei”, a declarat Constantin Niţă, Ministrul Economiei.
În ceea ce priveşte dezvoltarea parcurilor industriale, cele două părţi au agreat asupra necesităţii identificării celei mai bune soluţii din punct de vedere al domeniilor şi locaţiilor care pot fi integrate în proiect. În acest sens, o delegaţie de experţi chinezi urmează să efectueze o vizită de documentare în România.

„Potenţialul de investiţii al companiilor chineze este extrem de important, mai ales în contextul globalizării. Bunele relaţii politice confirmate în ultimii doi ani pot fi valorificate la nivelul schimburilor comerciale şi dezvoltării de proiecte majore de infrastructură. România are proiecte în domenii cheie – energie, transport, IT, agricultură. Prin dezvoltarea acestora vom avea efecte pozitive la nivel economic şi social – revigorarea industriei, crearea de noi locuri de muncă. Statul chinez a alocat o linie de credit de 10 miliarde USD pentru realizarea de proiecte în ţările Europei Centrale şi de Est, iar proiectele României sunt viabile şi pot obţine finanţarea necesară implementării”, a adăugat Constantin Niţă.
Sursa: Biroul de presă al Ministerului Economiei

REFERINȚE >>>
China doreşte dezvoltarea cooperării comerciale cu ţările Europei Centrale şi de Est
România – China | Relațiile economice, proiectele comune și perspectivele de cooperare
Ministrul Constantin Nită va participa la Conferința ministerială a miniștrilor economiei și comerțului China – ECE
Radio China Internaţional a dedicat o pagină prezenţei României la Târgul ECE de la Ningbo
Promovare comercială China-CEE programată în luna iunie
România, în studiile de fezabilitate chineze pentru dezvoltarea infrastructurii
România la cea de a treia reuniune a coordonatorilor naționali ai cooperării cu China
România şi China promit o cooperare mai strânsă

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în EU Centrală şi de Est, Europa - Asia, Români în China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Constantin Niță: „Este esenţial să continuăm şi să menţinem la un nivel ridicat dialogul bilateral dintre România şi China”

  1. Pingback: De ce ignoram investitiile din China, cea de-a doua economie mondiala? | Constantin Niţă

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.