România – China | Relațiile economice, proiectele comune și perspectivele de cooperare

Centrul International de Conferinte si Expozitii Ningbo

Centrul Internaţional de Conferinţe şi Expoziţii din Ningbo

România participă, începând de azi, la Expoziţia de Produse a Ţărilor Europei Centrale şi de Est, eveniment care se va desfăşura în perioada 8 – 11 iunie, în China, la Ningbo.
Prin intermediul Biroului de Promovare Economic-Comercială (BPEC) din cadrul Ambasadei României în R.P. Chineză, în cadrul unui proiect Radio China Internațional, am solicitat o serie de informații privind relațiile de cooperare România-China. Iată, în cele ce urmează, dialogul purtat cu reprezentanții BPEC.

Care a fost valoarea relaţiilor comerciale bilaterale România – China în anul 2013? Vă rugăm să defalcaţi nivelul valorilor de import-export al fiecărui partener.

La finele anului 2013, conform datelor statistice româneşti, volumul total al schimburilor comerciale româno – chineze (exclusiv RAS Hong Kong) a înregistrat valoarea de 3.284,51 milioane USD, din care: export românesc pe piaţa chineză 663,63 milioane USD (în creştere cu 34,20% faţă de perioada similară a anului precedent); export R.P.Chineza în România de 2.620,89 milioane USD (în scădere cu 2,50%), ceea ce indică faptul că exporturile româneşti s-au reîncadrat în trendul ascendent realizat până în anul 2011.
Datorită creşterii accentuate a exportului românesc şi a reducerii importului, dezechilibrul balanţei comerciale s-a diminuat cu 236,22 milioane USD în anul 2013, comparativ cu nivelul înregistrat în anul precedent.

Principalele produse din România exportate în R. P. Chineză: echipament energetic (componente pentru hidrocentrale şi termocentrale), maşini-unelte, echipamente electrice (reţele de bază), rulmenţi, cilindri laminor, piese şi componente auto, anvelope auto, instrumente şi aparatură optică, produse chimice şi îngrăşăminte complexe NPK, materiale şi articole plastice, cherestea de fag şi panouri din lemn, metale comune, cupru electrolitic, concentrat şi deşeuri de cupru şi alte metale neferoase, confecţii şi tricotaje, vinuri, lână tunsă etc.
Prin acţiunile întreprinse pentru promovarea de noi produse româneşti pe piaţa chineză s-a reuşit diversificarea gamei de produse româneşti la export prin obţinerea sau demararea procedurilor pentru obţinerea accesului pe piaţa chineză a produselor agro-alimentare şi de origine animală (material seminal bovin, piei brute şi lână de ovine, carne de porc şi produse din carne, bovine vii pentru reproducţie şi producţie de lapte etc.), care vin în întâmpinarea cererii de pe această piaţă şi a politicii guvernului chinez de creştere a consumul intern.

Principalele produse din R. P. Chineză importate în România: aparate de telefon şi piese de schimb, echipamente pentru telecomunicaţii, maşini şi utilaje, produse metalurgice şi articole din metale, produse chimice organice, articole textile şi îmbrăcăminte, încălţăminte, televizoare, aparate de aer condiţionat, tehnică de calcul, instrumente şi aparate optice, materiale de construcţii.

Care sunt principalele proiecte economice aflate în negociere între România şi China? Când au început discuţiile şi care este stadiul negocierilor?

Proiecte aflate în derulare în România

Termocentrala de 500 MW Rovinari – CE Oltenia şi China Huadian au semnat în februarie 2012 un Memorandum de înţelegere pentru constituirea companiei de tip IPP pentru realizarea proiectului. În prezent, cele două părţi desfăşoară acţiunile prevăzute în caietul de sarcini pentru înfiinţarea companiei IPP şi demararea proiectului. Valoarea proiectului este de cca. 1 miliard EUR. În marja vizitei premierului chinez în România (noiembrie 2013), a fost semnat un Acord de intenţie între Complexul Energetic Oltenia şi China Huadian Engineering Corporation pentru realizarea proiectului termoelectric Rovinari.
Achiziţia companiei SC Cablul Romanesc SA de către compania China Fasten Group Co., Ltd. – Reprezentanţii companiei sunt pe punctul de a achiziţiona compania românească SC Cablul Românesc SA, aceştia fiind în discuţii avansate de preluare a pachetului de acţiuni de la compania Orchid Resources Ltd., acţionar majoritar al companiei româneşti. Achiziţionarea pachetului de acţiuni îi va transforma pe aceştia în acţionari majoritari, cu 82% din acţiunile companiei româneşti. Ceilalţi acţionari ai companiei sunt SIF Muntenia cu 17%, iar 1% este deţinut de un număr de 364 acţionari persoane private.
Proiect Transelectrica de transmisie digitală pe fibră optică – Transelectrica şi Huawei România au semnat Protocolul pentru realizarea proiectului în valoare de cca. 60 milioane EUR, cu resurse financiare din fondul de 10 miliarde USD oferit de către Guvernul chinez pentru proiecte de investiţii în Europa Centrală şi de Est. Contractul comercial semnat în luna octombrie 2012 între cele două companii nu a intrat în vigoare din cauza multiplelor schimbări apărute la conducerea Transelectrica. Huawei insistă pentru semnarea contractului cu noua conducere a Transelectrica şi demararea proiectului.
4G – Compania românească 2K Telecom şi Huawei au semnat Protocolul pentru realizarea în România a unei reţele de transmisie 4G, proiect în valoare cca. 20 milioane EUR. Proiectul este legat de contractul Huawei cu Transelectrica. Finanţarea acestui proiect va fi realizată de către China Eximbank.
Retehnologizare şi instalaţii de desulfurare la grupurile energetice 3 şi 4 de la termocentrala Deva (Mintia) – CE Hunedoara şi China National Electric Engineering Corporation au semnat în martie 2013 un Memorandum de cooperare pentru realizarea proiectului, cu finanţare chineză. Până în prezent cele două părţi au finalizat negocierile tehnice, fiind în discuţii cu China Eximbank şi Sinosure pentru rezolvarea finanţării în valoare de cca. 300 milioane USD. În prezent, demararea proiectului întârzie datorită faptului că China Sinosure nu este de acord să asigure creditele de export pentru finanţarea proiectului, întrucât raportul financiar al CE Hunedoara pe anul 2013 a fost negativ. CE Hunedoara încearcă să refacă raportul financiar pentru a putea fi luat în considerare de către Sinosure.
Centrale solare de 35 MW şi 25 MW – Proiectul este realizat de Astronergy, o subsidiară a companiei CHINT Solar (Zhejiang) Co. Ltd., care comercializează în România panouri fotovoltaice. Pentru aceste proiecte, China Development Bank a acordat credite în valoare de cca. 100 milioane EUR.

Proiecte aflate în negociere în România

Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă – China General Nuclear Power Group (CGNPG) şi Departamentul pentru Energie au reluat discuţiile pentru realizarea proiectului nuclear de la Cernavoda în luna martie 2013 şi, după mai multe runde de discuţii, compania chineză a acceptat să se implice în acest proiect ca investitor majoritar (51%). Urmare discuţiilor purtate la Bucureşti, la sfârşitul lunii octombrie 2013, cele două părţi au convenit semnarea unei scrisori de intenţie, în marja vizitei premierului chinez în România (sfârşit noiembrie 2013). În vederea asigurării cadrului legal guvernamental, în marja vizitei premierului chinez în România (noiembrie 2013), s-a semnat un Memorandum de Înţelegere între Departamentul pentru Energie şi Administraţia Naţională pentru Energie din R.P. Chineză pentru cooperare în domeniul utilizării energiei nucleare în scopuri paşnice. În partea a doua a lunii martie 2014, au fost constituite grupuri mixte de lucru, având în componenţă specialişti din cadrul Energo Nuclear şi CGNPG, care analizează modalităţile concrete de implicare a partenerului chinez în realizarea proiectului de construire a unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă. În acest scop, de la începutul anului 2014, s-au deplasat în România cca. 200 de specialişti chinezi pentru finalizarea negocierilor tehnice, comerciale şi de piaţă.
Hidrocentrala cu acumulare prin pompare Tarniţa – Lăpuşteşti – În luna mai 2013 au fost semnate două Memorandumuri de înţelegere între Hidroelectrica şi China Gezhouba Group, respectiv Sinohydro Corporation Group, privind cooperarea în vederea analizării proiectului Tarniţa şi altor proiecte hidroenergetice.
În marja vizitei premierului chinez în România a fost semnată o Scrisoare de intenţie între SC Hidro – Tarniţa SA şi China Sinohydro Group pentru realizarea proiectului hidroenergetic Tarniţa. În luna iulie 2014 se va comunica anunţul pentru licitaţia în vederea selectării investitorului. Şi-au anunţat participarea companiile chineze Sinohydro, Huadian şi Gezhouba.
Realizarea unei centrale electrice pe cărbune, de 250 – 300 MW pe amplasamentul CET Halânga – în luna ianuarie 2014, o delegaţie a companiei chineze China Hisun PV Technology a discutat în România cu conducerea Ministerului Economiei şi a RAAN, efectuând şi o vizită de documentare la amplasamentul obiectivului de investiţii. În luna martie 2014, discuţiile au continuat la Beijing, atât cu reprezentanţii China Hisun, cât şi cu CNEEC interesată în constituirea unui consorţiu în vederea implementării proiectului Halânga. La 27 martie 2014, companiile chineze au transmis scrisorile de intenţie pentru a participa la licitaţia pentru pre calificare.
Autostrada Craiova – Piteşti – În luna mai 2013, China Communications Construction Company (CCCC) a fost selectată ca investitor la licitaţia organizată de către CNADR pentru selectarea investitorului (concesionarului). În cursul anului 2014 au avut loc mai multe runde de discuţii între CCCC şi CNADNR, stabilindu-se ca în cursul lunii iunie 2014 să înceapă dialogul consultativ pentru selectarea investitorului. La acest proiect au mai fost selectate înca 4 companii (romane şi străine).
Cooperare în vederea re-exploatării câmpurilor petroliere mature – China Junlun International Holding Co. Ltd. cooperează cu OMV Petrom pentru realizarea unui proiect – pilot în România ce constă în redeschiderea unei exploatări la o sonda închisă în prezent, cu scopul de a demonstra posibilităţile de extracţie din câmpurile petroliere considerate epuizate pentru exploatarea prin tehnologia convenţională. Au fost efectuate teste de laborator la Institutul de Cercetări Petroliere Câmpina, cu rezultate pozitive, urmând instalarea unei sonde de recuperare pilot. În luna noiembrie 2013 au sosit în România materiile prime pentru re-exploatare la sonda din Moreni. Testele la sonda pilot din Moreni vor începe în luna iunie 2014 ( întârzierile au fost cauzate de către Petrom SA). De asemenea, compania chineză şi-a exprimat interesul pentru exploatarea de noi câmpuri petroliere, rafinării, precum şi de a dezvolta staţii de benzină de-a lungul autostrăzilor din România.
Privatizarea Oltchim SA – În perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2013, o delegaţie a companiilor chineze Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum Co, Ltd. a efectuat o vizită de documentare în România, în vederea achiziţionării rafinăriei Petrom de la Piteşti (fostul Arpechim) şi a Oltchim SA. Urmare discuţiilor cu partea română, în luna noiembrie 2013 s-a semnat la Bucureşti o scrisoare de intenţie privind cooperarea în scopul privatizării Arpechim – Oltchim între China Baota Petrochemical Group / Junlun Petroleum Co. Ltd. şi RomInsolv SPRL, BDO Business Restructuring SPRL şi Administratorul Special pentru privatizarea Oltchim. În luna martie 2014, o delegaţie chineză reprezentând companiile Baota Petrochemical Group şi Junlun Petroleum Co, Ltd. a efectuat o vizită în România, cu prilejul căreia au discutat la Ministerul Economiei, cu RomInsolv SPRL, BDO Business Restructuring SPRL şi Administratorul Special pentru privatizarea Oltchim, aspecte concrete referitoare la participarea companiilor chineze la procesul de privatizare a Oltchim SA. Licitaţia prevăzută a se desfăşura la 28 martie 2014 a fost amânată cu 45 de zile, la cererea Junlun întrucât statul român nu a rezolvat preluarea rafinăriei Arpechim de la Petrom OMV. La data de 13 mai, licitaţia a fost amânată din nou pentru data de 6 iunie 2014. Consorţiul chinez analizează posibilitatea participării la această licitaţie sau va solicita o nouă amânare până la obţinerea aprobărilor interne de a investi în străinătate.

Vă rugăm să ne prezentaţi câteva exemple privind investiţiile României în China? În aceste sens, câte companii româneşti au deschis afaceri în China şi care sunt acestea?

Nu există investiţii importante ale societăţilor româneşti în China. Au fost înfiinţate câteva Societăţi comerciale în R. P. Chineză pentru importul şi comercializarea de produse româneşti pe piaţa chineză: 3 societăţi mixte pentru importul de vinuri (Harbin – Tohani, Tianjin – Huşi, Ningbo – Jidvei); o societate comercială cu capital 100% românesc, respectiv Shanghai J&C New International Trading Co. pentru importul şi comercializarea de vinuri, produse alimentare, cherestea şi alte mărfuri; o societate cu capital 100% chinez pentru importul şi comercializarea apelor minerale, sucurilor naturale şi berii de la Romaqua.

Premierul României, Victor Ponta, a plasat relaţiile cu China între priorităţile Guvernului de la Bucureşti. În aceste sens, vă solicităm se ne oferiţi câteva detalii cu privire la schimbările înregistrate, în ultimul an, sub aspectul activităţilor misiunilor economice în China şi rezultatele înregistrate.

Urmare vizitei de lucru a prim-ministrului român Victor PONTA în R.P.Chineză (iulie 2013) şi a convorbirilor purtate cu preşedintele R.P.Chineze Xi Jingping şi premierul Li Keqiang, precum şi a vizitei oficiale a premierului chinez în România (noiembrie 2013) şi a desfăşurării la Bucureşti a Reuniunii şefilor de guverne în formatul de cooperare China- ţările Europei Centrale şi de Est, se constată o dinamizare fără precedent a relaţiilor bilaterale şi mai ales a celor economice.
Astfel, începând cu luna decembrie 2013, companiile chineze implicate în realizarea unor proiecte româneşti au acţionat activ pentru trecerea la o etapă superioară, renunţând la poziţia de acţiune lentă şi expectativă ( China General Nuclear Power Corp, China Huadian, China Sinohydro, china Gezhouba, China State Engineering Construction Corporation, China Communications Construction Corporation, China Civil Engineering Construction Coropration).
În acelaşi timp, pentru transpunerea în practică a celor stabilite la nivel înalt între conducătorii celor două ţări, pentru dinamizarea colaborării şi urmărirea riguroasă a evoluţiilor înregistrate în dezvoltarea proiectelor de interes comun, din dispoziţia prim ministrului României a fost creat Comitetul Interministerial condus de către Vice prim-ministrul Liviu Dragnea. Acest Comitet Interministerial are în componenţă reprezentanţi ai tuturor ministerelor de resort implicate în derularea şi implementarea proiectelor de cooperare şi investiţii româno-chineze.
Urmare a activităţii Comitetului Interministerial au fost înregistrate dezvoltări pozitive în evoluţia unor proiecte cum ar fi Termocentrala de 500 MW Rovinari, Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, Autostrada Craiova – Piteşti, Privatizarea Oltchim SA, realizându-se o serie de vizite reciproce în cele două ţări, respectiv vizita în China a vice prim-ministrului Liviu DRAGNEA, vizita delegaţiei ministerului Transporturilor din România, vizita secretarului de stat Marcel Bogdan PANDELICĂ şi desfăşurarea celei de a III-a reuniuni a Comitetului Consultativ pentru construcţii în domeniul infrastructurii de transport, vizita în România a ministrului adjunct al apelor din R.P.Chineză şi vizita delegaţiei Administraţiei Nationale pentru Energie (nucleară). Pentru perioada următoare sunt programate vizita în R.P.Chineză a ministrului Economiei domnul Constantin NIŢĂ (iunie 2014), precum şi vizitele în România ale ministrului agriculturii din China (iunie 2014) şi a ministrului adjunct al transporturilor din R.P.Chineză (iunie 2014).
O dezvoltare deosebită a avut-o colaborarea în domeniul agriculturii. Au fost semnate protocoalele între instituţiile de specialitate din cele două ţari în vederea aprobării exportului în China a cărnii congelate de porc, a cărnii congelate de vite, a bovinelor vii a materialului seminal bovin şi a produselor procesate din carne de porc. Aceste realizări asigură cadrul instituţional pentru creşterea exporturilor de produse agricole în R.P. Chineză.

NingboÎn perioada 8 – 11 iunie 2014, la Ningbo, provincia Zhejiang, va avea loc „Central and Eastern European Countries’ Products Fair 2014”. Vă rugăm să ne oferiţi informaţii cu privire la participarea României la eveniment: reprezentanţi, produse, companii, instituţii.

Urmare liniilor directoare adoptate la Reuniunea şefilor de guverne de la Bucureşti (noiembrie 2014), la începutul lunii iunie 2014 vor fi organizate la Ningbo, provincia Zhejiang două evenimente importante pentru dezvoltarea comerţului şi a relatiilor de cooperare în formatul China-ţările Europei Centrale şi de Est: Conferinţa miniştrilor economiei şi comerţului în formatul 16+1 se va desfăşura în perioada 7-9 iunie 2014. România va fi reprezentată de o delegaţie oficială condusă de către ministrul economiei Constantin NIŢĂ. Expoziţia cu produse specificice din ţările Europei Centrale şi de Est, la care România va expune într-un Pavilion Naţional de cca. 200 metri pătrați cu participarea a 23 de societăţi comerciale.
Produsele care vor fi expuse vizează produse alimentare, lichioruri din fructe, arome alimentare, vinuri, ape minerale, dulciuri, nutriţienti alimentari, conserve de produse alimentare, ciocolată, miere, produse din carne, produse farmaceutice şi cosmetice, produse din lemn, prefabricate din lemn.

Saitul oficial al Expoziţiei de Produse a Ţărilor Europei Centrale şi de Est AICI, prezentarea României AICI

REFERINȚE >>>
Ministrul Constantin Nită va participa la Conferința ministerială a miniștrilor economiei și comerțului China – ECE
Radio China Internaţional a dedicat o pagină prezenţei României la Târgul ECE de la Ningbo
Promovare comercială China-CEE programată în luna iunie
România, în studiile de fezabilitate chineze pentru dezvoltarea infrastructurii
România la cea de a treia reuniune a coordonatorilor naționali ai cooperării cu China
România şi China promit o cooperare mai strânsă
INTERVIU | Liviu Dragnea: „China se află printre prioritățile majore ale Guvernului Ponta”
Liviu Dragnea: Relația dintre România și China are un potențial foarte mare
Discuțiile Nuclearelectrica – China General Nuclear Power Group ar putea fi prelungite
Victor Ponta: Îmi doresc ca România să fie cel mai bun prieten din Uniunea Europeană al Chinei, o poartă de intrare politică, economică, comercială, culturală şi artistică
Premierii Victor Ponta şi Emil Boc într-un video-reportaj pe postul naţional din China
Victor Ponta: Investitorii chinezi au înţeles perfect despre ce tehnologie e vorba la Cernavodă
Premierii chinez şi român s-au întâlnit la Beijing
Premierul României primit de Preşedintele Chinei
Companiile chineze au cerut şanse egale cu celelalte companii la licitaţiile din România

Decizia politică de la Bucureşti vitală pentru colaborarea cu China
Premierul României solicită creşterea investiţiilor chineze
INTERVIU – Victor Ponta: România, partener privilegiat al Chinei în deciziile pe plan european
INTERVIU – România poată să devină un exportator de energie al Europei Centrale şi de Est
INTERVIU – „România are multe de oferit şi tinerelor generaţii din China”
INTERVIU | Dacian Cioloş: România trebuie să aibă o prezenţă economică mai activă în China
INTERVIU | China, singura mare putere implicată în proiecte planetare

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Interviuri, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.