România, în studiile de fezabilitate chineze pentru dezvoltarea infrastructurii

China - ECE, mai 2014 Beijing 1Potrivit statisticilor chineze, comerţul bilateral dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE) a crescut cu 10,5% în primul trimestru al anului curent, în timp ce investiţiile ţărilor ECE în China au crescut cu 38,9%. În aceste condiţii, China a trimis grupuri de lucru în România, Ungaria, Slovacia şi Slovenia, pentru realizarea de studii de fezabilitate privind potenţiale proiecte de construcţii de căi ferate şi porturi, informează publicaţia China Daily, într-un articol intitulat „Ministerul de Externe invită ţările ECE să se alăture proiectului Drumului Mătăsii„.

Cooperarea dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est vizează, de asemenea, mai multe proiecte mari de infrastructură, inclusiv construcţia de drumuri şi centrale electrice în Serbia, Bulgaria, Macedonia şi Muntenegru.
În cadrul celei de a treia reuniuni a coordonatorilor naţionali ai cooperării Chinei cu ţările ECE, derulate, marţi, la Beijing, ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, a invitat ţările ECE să combine propriile programe de dezvoltare, în cadrul unui proiect de cooperare internaţională majoră, privind construirea unui nou Drum Economic al Mătăsii.
La rândul său, vice-ministrul chinez de Externe, Wang Chao, a declarat că atât China, cât şi ţările Europei Centrale şi de Est, sunt martorii unui puternic impuls de dezvoltare care se va concentra pe cooperarea în mari proiecte de infrastructură şi logistică. China încurajează instituţiile financiare să participe la aceste proiecte de mari dimensiuni, a mai arătat Wang Chao.

Cu toate acestea, modul de finanţare a acestor proiecte reprezintă o provocare majoră în cadrul cooperării, China şi ţările ECE explorând noi metode pentru abordarea aceastei probleme, a declarat Liu Haixing, directorul general al Departamentului de Afaceri Europene din cadrul Ministerului chinez de Externe.

Odată cu lansarea Secretariatului pentru Cooperarea Chinei cu ţările Europei Centrale şi de Est, în septembrie 2012, China a deschis o linie de credit de 10 miliarde USD. De asemenea, China a trimis mai mult de 30 de delegaţii de promovare a comerţului în spaţiul ECE. În primele 10 luni ale anului 2013, schimburile comerciale între China şi Europa Centrală şi de Est a ajuns la 52,1 miliarde USD, fiind depăşite cele 50 de miliarde USD înregistrate pe întreagul an 2012. Cu toate acestea, suma din 2013 reprezintă doar 10% din totalul schimburilor comerciale China – UE.
În timp ce investiţiile chineze în zona ECE au depasit 800 milioane USD în 2010, comparativ cu aproape zero la începutul anilor 2000, regiunea a atras mai puţine investiţii chineze comparativ cu Suedia.

REFEREINŢE >>>
România la cea de a treia reuniune a coordonatorilor naționali ai cooperării cu China
România şi China promit o cooperare mai strânsă
INTERVIU | Liviu Dragnea: „China se află printre prioritățile majore ale Guvernului Ponta”
Liviu Dragnea: Relația dintre România și China are un potențial foarte mare
Discuțiile Nuclearelectrica – China General Nuclear Power Group ar putea fi prelungite
Victor Ponta: Îmi doresc ca România să fie cel mai bun prieten din Uniunea Europeană al Chinei, o poartă de intrare politică, economică, comercială, culturală şi artistică
Premierii Victor Ponta şi Emil Boc într-un video-reportaj pe postul naţional din China
Victor Ponta: Investitorii chinezi au înţeles perfect despre ce tehnologie e vorba la Cernavodă
Premierii chinez şi român s-au întâlnit la Beijing
Premierul României primit de Preşedintele Chinei
Companiile chineze au cerut şanse egale cu celelalte companii la licitaţiile din România

Decizia politică de la Bucureşti vitală pentru colaborarea cu China
Premierul României solicită creşterea investiţiilor chineze
INTERVIU – Victor Ponta: România, partener privilegiat al Chinei în deciziile pe plan european
INTERVIU – România poată să devină un exportator de energie al Europei Centrale şi de Est
INTERVIU – „România are multe de oferit şi tinerelor generaţii din China”
INTERVIU | Dacian Cioloş: România trebuie să aibă o prezenţă economică mai activă în China
INTERVIU | China, singura mare putere implicată în proiecte planetare

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.