XINHUA – UDMR evită o altă criză a coaliției de guvernământ din România

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a decis, vineri, să rămână în coaliția de guvernare, în timp ce liderul partidului, Kelemen Hunor, a anunțat că demisionează din toate funcțiile pe care le deține în cabinet, transmite agenția oficială de presă chineză XINHUA. Decizia UDMR a evitat o nouă criză a coaliției de guvernământ, reorganizată în urmă cu patru luni, după ce liberalii au părăsit guvernul, ducând la prăbușirea fostei Uniunii Social-Liberale.
„UDMR rămâne în coaliția de guvernare, dar mă voi retrage din funcțiile de ministru al Culturii și de Vice-prim-ministru, în zilele următoare”, a declarat Kelemen Hunor, la finalul reuniunii Consiliului permanent al UDMR, reunite la Cluj Napoca pentru a decide rămânerea sau ieșirea de la guvernare.
Reuniunea UDMR a fost organizată după ce guvernul român, prin Ministerul de Externe, a decis să sprijine poziția Comisiei Europene în ceea ce privește inițiativa cetățenească denumită „Minority SafePack”, potrivit căreia Uniunea Europeană ar trebui să asume responsabilități, prin tratatele sale fundamentale, în ceea ce privește drepturile minorităților, care sunt reglementate, în prezent, exclusiv în legislațiile naționale.
Mai mulți dintre liderii UDMR, între care însuși Kelemen Hunor, a contestat inițiativa cetățenilor privind protecția minorităților naționale, în timp ce guvernul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, a exprimat sprijinul față de poziția adoptată de Comisie. Kelemen Hunor a criticat măsura Ministerului de Externe, spunând că este o „gândire învechită”, considerând că a fost plasat într-o poziție dificilă, pentru a fi „ignorat și umilit”. În aceste condiții, conducerea UDMR a început discuțiile privind posibilitatea ieșirii de la guvernare. (…)
Premierul Victor Ponta a declarat, la începutul acestei săptămâni, că are „o relație foarte bună cu UDMR”, cu care a colaborat foarte bine. „Voi face orice este nevoie pentru a găsi o soluție pentru a menține coaliția”. „Cu toate acestea, atunci când vine vorba de o politică de stat, acest lucru nu poate fi negociat pentru o coaliție de guvernare”, a spus Ponta, adăugând că nu există nici o problemă în ceea ce privește majoritatea parlamentară.
Potrivit analiștilor locale, coaliția de guvernământ nu ar fi fost afectată decisiv de posibila plecare a UDMR, deoarece cabinetul s-ar putea baza pe voturile parlamentarilor de nou-creatul Partid Liberal Reformator, fondat de fostul președinte liberal Calin Popescu Tariceanu, care ar aduce coaliției de guvernământ aproximativ 20 de voturi în Parlament, cifră aproape egală cu voturile UDMR.
UDMR a intrat în coaliția de guvernământ la începutul lunii martie, la o săptămână după divizarea fostei Uniunii Social-Liberale. UDMR are în prezent 26 de parlamentari care susțin Cabinetului Ponta.
Vezi și Romania’s UDMR decides to stay in governing coalition despite dispute

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa chineză, România, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.