Chinezii cumpără cu 50 milioane de euro ieşire la Marea Neagră, prin Portul Constanţa

Sursa: Ziarul Financiar
Traderul de cereale Nidera, deţinut de chinezii de la COFCO şi care face afaceri în România de 155 de milioane euro pe an, va prelua 51% din operatorul portuar United Shipping Agency, deţinut de antreprenorii români Cătălin Trandafir şi Mihai Felescu. Tranzacţia, evaluată la 50 mil. euro, asigură chinezilor ieşirea pe piaţa de export de la Marea Neagră printr-un terminal de 228.000 de tone, unul dintre cele mai mari din portul Constanţa, punct prin care se exportă anual 15 milioane de tone de cereale, adică marfă de 3 mld. euro. Afacerea United Ship­ping Agency, deţinută în mod egal de Cătalin Tran­dafir şi Mihai Felescu, a avut încasări de 15 milioane de euro anul trecut. Mişcarea surprinde dimensiunea ambiţiilor şi intereselor chinezeşti la Marea Neagră, o regiune care în numai două decenii s-a transformat din importator net de cereale într-unul dintre cele mai fierbinţi puncte pentru exporturi.
România este pe prima pagină a agendei chinezilor pentru că recoltele bogate permit agriculturii locale să fie al zecelea cel mai mare exportator de grâu la nivel mondial şi un jucător de luat în seamnă şi pe piaţa porumbului sau a seminţelor de floarea-soarelui. În jocul cerealelor de la Marea Neagră, portul Constanţa este un nod critic care s-a transformat într-un integrator regional de producţie agricolă. (…)
Textul integral AICI

REFERINȚE >>>
Explicaţia avântului chinezesc în agricultura de la Marea Neagră
Chinezii intră în comerţul cu cereale din România: traderul de stat COFCO preia 51% din Nidera

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească, Înţelege China, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.