China va plasa o sondă pe orbita Lunii până la sfârşitul lui 2014

Sursa: MEDIAFAX.RO
China va trimite în spaţiu, până la sfârşitul anului 2014, o sondă ce va orbita în jurul Lunii şi care va reveni ulterior pe Pământ, marcând o nouă etapă a ambiţiosului program spaţial al Beijingului, potrivit unui comunicat publicat duminică de autorităţile chineze.
Sonda este deja pe drum către centrul de lansare, în provincia Sichuan (sud-vestul Chinei), potrivit comunicatului emis de administraţia chineză de stat care răspunde de programele ştiinţifice privind apărarea naţională.
Un astfel de modul orbital, destinat revenirii pe Terra, trebuie construit astfel încât să reziste temperaturilor foarte înalte provocate de frecarea cu aerul la reintrarea în atmosferă.
Sonda spaţială va permite testarea tehnologiilor care vor fi apoi utilizate în cadrul misiunii Chang’e-5 (numită după zeiţa Lunii din mitologia chineză), în cursul căreia China intenţionează prelevarea de eşantioane de sol de pe Lună.
Administraţia de la Beijing, care se confruntă cu o slabă dezvoltare tehnologică, consideră că programul său spaţial scump este un simbol al includerii Chinei printre marile puteri din domeniul industriei spaţiale.
În 2013, un modul de explorare spaţială chinezesc – numit „Iepurele de Jad” („Yutu” în mandarină) – a efectuat o aselenizare uşoară, după ce a întâmpinat câteva probleme mecanice, în cadrul misiunii Chang’e-3.
Acest tip de aselenizare a mai fost efectuat doar de misiuni ale Statelor Unite ale Americii şi fostei Uniuni Sovietice, cea realizată în 2013 fiind prima după 37 de ani.
Programul spaţial chinez, controlat de armată, prevede, de asemenea, instalarea pe orbită, înainte de 2020, a unei staţii spaţiale permanente şi, în cele din urmă, trimiterea unui om pe Lună.
Un important oficial al programului spaţial chinez vorbea, în 2012, despre intenţia Chinei de a preleva eşantioane de pe suprafaţa planetei Marte înainte de 2030.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din presa românească. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.