Limba ROMÂNĂ – 46 de ani la RADIO CHINA INTERNAŢIONAL

Limba ROMANA - 46 de ani la Radio China International, 29 august 2014Unul dintre reperele importante, de referinţă, ale relaţiilor diplomatice, politice şi culturale dintre China şi România îl reprezintă promovarea limbii şi culturii române prin intermediul Radio China Internaţional, instituţie care la data de 29 august aniversează 46 de ani de la prima emisie în limba română.
De aproape o jumătate de secol, în China, se promovează cultura românească, într-un spaţiu aflat mult prea departe de România pentru a fi înţeleasă bucuria şi sensul termenului de respect, apreciere şi profundă prietenie. Veterani şi mai tineri specialişti în limba română, chinezi absolvenţi de studii superioare în China şi România, asigură perenitatea relaţiei chinezo-române, continuând să creadă cu convingere în visul românesc.

În anii din urmă, cu tenacitate şi cunoscutul spirit chinezesc dominat de armonie, sfidarea şi lipsa de respect şi cordialitate venită din partea oficialilor şi reprezentanţilor României a fost depăşită, programele şi proiectele în limba română fiind continuate în cadrul celei mai mari instituţii media din lume, Radio China Internaţional, un „Babilon al secolului XXI”, de unde sunt emise programe în 65 de limbi.

Zhou Enlai, receptie la Ambasada Romaniei din RP ChinezaLa 29 august 1968, Radio China Internaţional a emis în limba română primul program, în care a fost inclus mesajul premierului chinez Chu Enlai, prezent la o ceremonie oficială organizată la Ambasada României din Beijing, în care era condamnată agresiunea militară a URSS asupra Cehoslovaciei, fiind afirmat, totodată, sprijinul Chinei pentru apărarea independenţei României. Confirmând relaţia anterioară acestui moment, China a continuat să dedice resurse pentru promovarea culturii şi limbii române în rândul uriaşului său popor, pentru multe zeci de ani România fiind cunoscută aici ca una dintre ţările statornic prietene.

Urmând o sinusoidă, o constantă a relaţiilor de după 1990, prietenia dintre România şi China a fost şi este afectată de indeciziile, temerile, duplicitatea şi lipsa de maturitate a clasei politice de la Bucureşti. Tributară „partenerilor” externi, nicidecum propriului popor şi interesului acestuia, clasa politică de la Bucureşti a ratat şi ratează momente esenţiale în conservarea şi întărirea relaţiei cu China, devenit principal decident, jucător şi furnizor de stabilitate la nivel mondial.

Pe acest fond, Radio China Internaţional continuă proiectele dedicate limbii române, în ultimii ani fiind traduse şi tipărite în limba chineză o serie de lucrări din literatura contemporană română, simultan cu proiecte care vizează memorialistica relaţiei China – România, manuale şi dicţionare dedicate învăţării celor două limbi. Mai mult, în cadrul unor proiecte derulate de veteranii secţiei române, sunt aduse în prezent importante momente şi personalităţi remarcate în cadrul relaţiilor chino-române, unul dintre cele mai interesante proiecte fiind „Punte între Marele Zid şi Carpaţi”, al românologului Luo Dongquan, vicepreşedinte al Asociaţiei de Prietenie China-România.Redactia romana a RCI la 45 de ani ALa aniversarea celor 46 de ani de emisie în limba română la Radio China Internaţional, premierul României, Victor Ponta, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, Ambasadorul Republicii Moldova în R.P. Chineză, Anatol Urecheanu,  foşti diplomaţi şi o serie de prieteni ai secţiei române au transmis mesaje de felicitare.

Mesaj Prim-Ministru Victor Ponta 28.08 AMesaj MAE ROMesaj Ambasada RM in RPC A
Am reţinut, ca extrem de important mesajul transmis de reputatul sinolog, fostul Ambasador al României în China, E.S. Romulus Budura, din care, cu acordul colegilor de la Radio China Internaţional, redau o serie de pasaje:

„Evenimentele semnificative a celor două procese istorice inaugurate acum 65 de ani, afirmarea paşnică dar viguroasă a Republicii Populare Chineze ca una dintre puterile de frunte ale omenirii şi evoluţia specială a relaţiilor româno-chineze, caracterizate prin respect reciproc, încredere mutuală şi solidaritate deplină, fiinţarea Radio China Internaţional (…) se cuvine a fi sărbătorită cu entuziasmul pe care îl inspiră şi justifică operele de mare viitor.

Afirmarea viguroasă dar paşnică a Republicii Populare Chineze nu împlineşte doar un vis măreţ al naţiunii chineze, pe măsura istoriei ei, a civilizaţiei şi spiritualităţii ei, ci şi inculcarea implicită în mintea şi sufletul omenirii a valorilor de seamă ce au întreţinut existenţa remarcabilă, de cinci ori milenară, a naţiunii zhonghua, oferind noii ordini mondiale pe cale să se desăvârşească un plus de nobleţe, un plus de moralitate, un plus de stabilitate, un plus de respect pentru identitatea, cultura şi aspiraţiile fiecărei naţiuni.

Întreţinerea relaţiilor româno-chineze, caracterizate prin respect reciproc, încredere mutuală şi solidaritate deplină, este un imperativ pentru fiecare român, de vreme ce în China Populară avem un prieten de nădejde, pe care ne putem bizui în protejarea şi afirmarea atributelor şi aspiraţiilor naţiunii noastre, aşa cum a demonstrat-o întrajutorarea româno-chineză de-a lungul anilor.

Radio China InternationalOr, în această perspectivă, fiinţarea Radio China International (…) este nu doar salutară: ea se impune ca imperativă. În acualele împrejurări internaţionale, în care se aleg căi de parcurs, în care se formulează opţiuni de urmat, în care vrând-nevrând naţiunile îşi pregătesc viitorul, audierea postului Radio China International capătă o utilitate excepţională pentru cunoaşterea, înţelegerea şi evaluarea a ceea ce va să vină.
Sub stăpânirea acestui gând să sperăm că în România se va extinde aria receptării Radio China International şi că tot mai mulţi români vor fi tentaţi să beneficieze de înţelepciunea unui popor care acum cinci mii de ani îşi închega prima formaţiune statală. Să valorificăm din plin virtuţile verificate ale relaţiilor de prietenie şi colaborare româno-chineze!” – Romulus Ioan Budura

REFERINŢE >>>
Limba română împlineşte 45 de ani, la Radio China Internaţional
Cursanţi Confucius din România la Radio China Internaţional, 2014
Cursanţi Confucius din România în vizită la Radio China Internaţional, 2013
Cursanţi Confucius în vizită la Radio China Internaţional, 2012
Români în vizită la Radio China Internaţional, 2011
Radio China Internaţional a dedicat o pagină prezenţei României la Târgul ECE de la Ningbo
Radio China Internaţional va avea un nou sediu, la Beijing
Pagină dedicată prezenţei României la Reuniunea liderilor locali China – Europa Centrală şi de Est, 2013
Jurnalişti români în vizită la Radio China Internaţional
Radio China Internaţional a dedicat o pagină web vizitei ministrului de externe Iurie Leancă în China
Radio China Internaţional a dedicat o pagină web vizitei premierului Emil Boc în China
Consulul General al României la Shanghai a vizitat Radio China Internațional
Ministrul Ion Dicu a vizitat Radio China Internaţional

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.