XINHUA – Premierii moldovean și român au inaugurat conducta de gaze care leagă cele două țări

Gazoduc Iasi - UngheniPrim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, și omologul său român, Victor Ponta, au inaugurat, miercuri, prima conductă de gaze naturale care leagă Moldova de resursele energetice ale Uniunii Europene (UE), transmite agenția oficială de presă chineză XINHUA. (Foto: Jurnal.md)
Potrivit presei moldovene, cei doi premieri au aprins torța inaugurală de pe conducta de gaze Iași – Ungheni, în orașul de frontieră Zagarancea, din raionul Ungheni, împreună cu Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.
„Ceea ce este esențial este că astăzi, pentru prima dată în istoria sa, Republica Moldova nu se mai bazează doar pe un singur furnizor”, a spus Ponta, în discursul rostit la deschiderea conductei de gaz.
Leancă și Oettinger au subliniat, în discursurile lor, că acest proiect reprezintă pentru Republica Moldova un pas mai departe pe calea integrării în UE și independenței energetice.
Gazoductul de interconectare „Iasi-Ungheni” are o lungime de 43,2 kilometri și are o capacitate anuală de transport de 1,5 miliarde metri cubi, care acoperă aproximativ o treime din necesitățile Republicii Moldova.
Primul tranzit de gaze naturale din România va fi efectuat la data de 1 septembrie, România urmând să asigure, inițial, până la 50 de milioane de metri cubi pe an.
Conducta va reduce dependența de Rusia privind aprovizionarea cu energie, până acum, Moldova find dependentă în totalitate de gazele naturale importate din Rusia. Conducta a costat 26 de milioane euro (35 milioane dolari), și a necesitat un an pentru a fi construită.
Cei doi premieri au menționat, în cadrul ceremoniei, că în următorii doi ani o nouă conductă de 130 de kilometri va fi realizată pentru a conecta Ungheni la capitala Republicii Moldova, Chișinău.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză, Europa, Republica Moldova, România, România - R. Moldova, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.