Elvira Ivaşcu, a plecat într-o lume mai bună

Evira Ivascu la Radio China International, 2004Scriitoare, traducătoare, strălucit sinolog şi om de radio, Doamna Elvira Ivaşcu (7.08.1927 – 14.10.2014) a plecat într-o lume mai bună. Din China, veteranii şi colegii secţiei de limbă română a Radio China Internaţional au transmis, azi, un mesaj de condoleanţe şi compasiune familiei Ivaşcu, reiterând preţuirea pe care o poartă memoriei unuia dintre cei mai apreciaţi români care au contribuit, colaborat şi susţinut promovarea relaţiilor culturale şi de prietenie dintre România şi China.

Angajată, în două rânduri (1983-1984, 1988-1989), în colaborarea directă cu colegii românologi din Beijing, Doamna Elvira Ivaşcu a fost şi rămâne una dintre valorile româneşti care au contribuit la consolidarea unei prietenii trainice, chiar dincolo de viaţă, aşa cum ştiu şi cunosc asiaticii să aprecieze idea de prieten.

În urmă cu mai bine de 20 de ani, în cadrul unui interviu acordat veteranului românolog Luo Dongquan, Doamna Elvira Ivaşcu rememora perioadele petrecute în China, printre colegii chinezi: „Mă simt în continuare acolo, în mijlocul vostru. Pe voi v-am considerat a doua mea familie. Pe cei mai tineri, drept copii mei, iar pe cei mai vârstnici, ca pe fraţii mei mai mici. Cu alte cuvinte, consider China a doua mea patrie. Sunt profund impresionată de tot ceea ce aţi realizat voi în aceşti cinci ani, de când nu ne-am mai văzut. Nu ştiu dacă voi mai avea posibilitatea să mai zăbovesc pe acest pământ şi mai pot participa şi la cea de-a 40-a aniversare pentru emisiunea în limba română a postului R.C.I., un post de radio care înfloreşte pe zi ce trece. O secţie de chinezi românişti, care realizează emsiuni fantastice şi nu numai atât, care păstrează relaţii extraordinare cu ascultătorii şi cu Asociaţia Română de Prietenie cu R.P. Chineză. Noi toţi care facem parte din această asociaţie, iubim China cu mare intensitate„.

Dumnezeu Să o ierte!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, România, România - China și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Elvira Ivaşcu, a plecat într-o lume mai bună

 1. S.Ivascu spune:

  Va multumesc pentru aceasta pagina de emotionanta amintire.
  Imi permit sa raspund gestului de mare noblete umana al comemorarii mamei mele, aducand in prezentul acestei pagini initiate de domnul Dan Tomozei un fragment din volumul Elvirei Ivascu „Inca se aprind policandre”, Bucuresti 2002:
  „M-am convins de un lucru si anume, ca o singura viata fie chiar lunga – este insuficienta pentru ca sa cunosti macar partial aceasta lume inefabila care se numeste China! In perioadele anterioarelor mele trairi prin tinuturile originare ale lui Confucius am drumetit mult, parcurgand mii de kilometri distantari de Beijing. Prea putin pentru a cuprinde intr-un total de trei ani, o cultura si o civilizatie de milenii! Prea putin pentru o tara in permanenta in miscare, unde se fac pasi uriasi in spectaculoasa dezvoltare!”

 2. Valeriu Tudor spune:

  Doamna Elvira Ivascu a fost si va ramane o Mare Doamna a culturii romanesti.
  Profunde condoleante.

  V. Tudor

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.