Preşedintele Comisiei parlamentare pentru Politică Externă şi Integrare Europeană din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova, se află de câteva zile în vizătă în Republica Populară Chineză. În cadrul unui interviu acordat Radio China Internaţional, Igor Corman a exprimat o stare de optimism în cadrul relaţiilor de cooperare Republica Moldova – China, a prezentat situaţia internă şi moldo-europeană, abordând totodată şi ultimele evenimente privind mişcările unioniste de la Chişinău.
Domnule Igor Corman, vă spun bun venit la Beijing. Este o mare bucurie să vorbim, la Radio China Internaţional în limba română, motiv pentru care vă mulţumesc odată în plus pentru acest dialog.
Vă propun să abordăm relaţiile bilaterale Moldova – China, şi intrând direct în actualitatea vizitei dumneavoastră în China, care sunt primele semnale pe care le aveţi după întâlnirile de astăzi, ştiind faptul că este o vizită răspuns la vizita făcută de delegaţia chineză, în luna martie, la Chişinău. Acolo, ambele părţi au exprimat disponibilitatea lărgirii cooperărilor bilaterale.
Aşa este. Mă bucur şi eu că am această ocazie să fiu în vizită la Beijing, unde sunt pentru prima dată. Am mai fost în China, dar în capitală sunt pentru prima dată şi este o confirmare a faptului că, într-adevăr, avem un dialog, destul de activ. Cred că acest dialog se bazează şi pe faptul că, pe deoparte, China sprijină integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, o face constat de la Independenţa Republicii Moldova. Avem şi noi o abordare în sprijinul existenţei unei singure Chine, care este şi poziţia oficială la Chişinău, şi construim pe această reciprocitate. Chiar dacă China este o ţară foarte mare, Moldova fiind incomparabil o ţară mai mică, dar această corectitudine în relaţia noastră bilaterală ne face să fim încrezători şi optimişti privind spre viitor, ori noi avem un foarte mare interes în dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale. Chiar şi în cadrul acestei vizite, pe lângă întâlnirea pe care am avut-o la Marea Sală a Poporului, dar şi în contactele cu centrul economic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), avem aici şi o cooperare bună şi între mai multe partide din Republicii Moldova şi PCC, şi încercăm să identificăm aceste posibilităţi care să ducă la implementarea unor proiecte economice concrete. Nu este vorba numai de interesul nostru de a face nişte paşi mai serioşi pe piaţa chineză, fiind un lucru cunoscut că Republica Moldova este un mare producător de vinuri, între primii zece din lume chiar dacă suntem o ţară mică. De aceea, am dori foarte mult să avem o deschidere mai largă pe piaţa chineză cu produsele noastre, dar ne interesează şi investiţiile chineze. Pentru că noi avem un model de succes prin crearea de zone economice libere, prin crearea parcurilor industrale, şi suntem interesaţi să avem investiţii şi din China. Chiar şi astăzi (n.n. – luni, 18 mai) această companie care se ocupă cu căile ferate, pe care am vizitat-o, ne arată că există un interes, iar noi avem nevoile noastre de modernizare a infrastructurii, a căilor ferate, şi toate aceste contacte, inclusiv pe dimensiunea parlamentară, ne ajută ca să ne informăm mai bine. Încercăm să punem în contact şi oameni de afaceri, în delegaţia pe care o conduc sunt şi câţiva oameni de afaceri, vom merge şi în sudul Chinei, acolo vom avea prezentări care se referă şi la produsele vinicole din Moldova, dar, încă odată, repet, încercăm să vedem care ar fi posibilităţile şi interesul partenerilor din China în perspectiva unor investiţii în Republica Moldova.
În prima parte a zilei de astăzi aţi avut întâlniri la nivel politic. Aş întreba care sunt principalele mesaje sau propuneri prezentate în cadrul discuţiilor?
Noi apreciem foarte mult poziţia constantă a Chinei de neamestec în treburile interne a tururor ţărilor, inclusiv şi ale Republicii Moldova, şi faptul că China sprijină decizia noastră de a ne integra în Uniunea Europeană, fapt confirmat şi în cadrul discuţiilor de astăzi. În pofida unor evoluţii destul de complicate pe care le avem în regiune, noi încercăm ca în paralel cu procesul de integrare europeană, noi având semnat Acordul de Asociere, am obţinut regimul de liberă circulaţie pentru cetăţenii Republicii Moldova, acum suntem în faza de implementare a acestui acord de asociere, dar, complementar acestui proces noi încercăm să dezvoltăm, să menţinem relaţiile cu partenerii tradiţionali din Est, cu vecinii din apropierea imediată a Republicii Moldova, dar şi cu China. Pentru noi prezintă un interes această viziune, acest proiect pe care îl dezvoltă în ultimul timp China, mă refer la Drumul Mătăsii. Am fost interesat să aflu cum vede partea chineză implementarea acestui proiect, ori şi Republica Moldova este pe această cale spre Europa de Vest. Urmărim, de asemenea, noile formate pe care le caută China în regiunea în care se află Republica Moldova şi cunoaştem acest format 1+16, China – Europa Centrală şi de Est. Interesul Republicii Moldova este ca să devină parte a acestui format, să ne detaşăm de acele viziuni care există privind Republica Moldova ca stat post-sovietic, fiindcă noi ne considerăm un stat Sud-Est european, facem parte din toate mecanismele, din toate iniţiativele din Europa de Sud-Est şi din acest punct de vedere am încercat să sensibilizăm partenerii noştri, să-i informăm cu ultimele evoluţii cu privire la procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Este în interesul nostru ca să fie schimbată această optică vis-a-vis de Republica Moldova şi cred că ceea ce am simţit din partea interlocutorilor chinezi este interes faţă de regiune, interes şi faţă de realităţile din ţara noastră şi am planificat mai multe vizite pentru viitorul apropiat, chiar din toamna acestui an, pentru ca de anul viitor să ridicăm la toate nivelurile posibile dialogul politic. Iată de ce, cred că este un semnal politic foarte bun şi de încurajare pentru Chişinău.
Igor Corman alături de Ambasadorul Republicii Moldova în R.P. Chineză, E.S. Analtol Urecheanu şi directorul secţiei de limbă română a Radio China Internaţional, Wu Min.
Domnule Igor Corman, Republica Moldova parcurge o nouă perioadă electorală, în paralel cu procesul de apropiere de Uniunea Europeană (UE). Cum vedeţi evoluţia ţării dumneavoastră în contextul în care, la Chiţinău, este declarată de întreg eşicherul politic dorinţa aderării la UE, însă de la Bruxelles este transmis mesajul blocării extinderii pentru următorii zece ani. Sunteţi fost ministru de Externe, fost ambasador în spaţiul european, prin urmare cunoaşteţi mecanismele, tipul şi sensul mesajelor. Cum decelaşi aceste mesaje privite în paralel?
Bineînţeles că avem nişte procese complicate în regiune. Avem acveastă competiţie care nu a fost sesizabilă în mai 2009, când a fost lansat din partea UE proiectul Parteneriatului Estic, această competiţie cu Federaţia Rusă. Noi considerăm că Parteneriatul Estic, exitinderea politicii de vecinătate a UE şi decizia unor ţării de la hotarul UE de a se integra în Uniunea Europeană, aceste procese nu sunt orientate împotriva altor ţări, inclusiv a Federaţiei Ruse. Cu părere de rău, la Moscova viziunile sunt de altă natură şi tot ceea ce s-a întâmplat în Ucraina şi se mai întâmplă, cu mare părere de rău şi asta ne îngrijorează foarte mult şi la Chişinău, arată cât de complicate sunt aceste procese. Moldova nu poate să influenţeze nici la nivel regional aceste procese, nici la nivel mai larg, aici depinde foarte mult de marii jucători pe arena internaţională, cum vor reuşi să găsească soluţii paşnice pentru toate aceste evoluţii. Dar, Moldova poate să facă ceea ce trebuie să facă şi anume să menţină o stabilitate politică în interiorul ţării, ca să muncească la implementarea acestui Acord de Asociere cu UE, ori noi acum, dacă suntem realişti, nu putem să vorbim despre aderarea la UE. Trebuie să fim în stare să apreciem ceea ce am realizat în ultimii ani, s-a muncit foarte mult ca să avem acest Acord de Asociere, ca să obţinem libera circulaţie în UE, iar acum am face bine dacă nu am vorbi despre finalitatea acestui procesc, de obţinerea statutului de membru al UE, dar trebuie să implementăm acest Acord de Asociere. Nu este un scop în sine aderarea la UE. Pentru noi, acest model european este o modalitate de a moderniza ţara, de a avea un trai mai bun pentru toţi cetăţenii din Republica Moldova şi aici cred că trebuie să ne concentrăm toate eforturile şi să vorbim mai puţin despre anumite finalităţi, declaraţii politice frumoase, de care cetăţenii noştri deja s-au săturat. Ei vor să aibă un nivel de viaţă mai bun, vor să vadă rezultate concrete atunci când vorbim de combaterea corupţiei, de reforma justiţiei şi multe alte lucruri care sunt prioritate în agedă.
Sigur, alegerile sunt un factor prezent într-o democraţie şi avem şi noi alegeri de tot felul. Am avut alegerile parlamentare la sfârşitul anului trecut, acum avem alegerile locale în luna iunie. Toate aceste alegeri sunt influenţate nu doar de situaţia din interior, dar şi de tot ceea ce se întâmplă în jurul ţării. Nu pot să spun care vor fi rezultatele acestor alegeri, deşi ele vor fi un indicator pentru starea de spirit a cetăţenilor noştri. Dar, la alegerile locale, mai mult oamenii sunt orientaţi spre bunii administratori, spre gospodari, începând din comune, la primari, consilierii locali, terminând cu oraşele din Moldova, municipiile … eu aş vrea să văd în cadrul acestei campanii electorale care deja a început în Republica Moldova mai multe discuţii care ţin nu de conjunctura geopolitică, ci care ţin de proiectele concrete din cadrul acestor localităţi. Sper foarte mult ca aceste aspecte legate de „Quo Vadis Moldova”, „Viitorul nostru” să nu devină slogane şi teme de campanie, pentru că este vorba de alegerile locale.
În acest context al relaţiilor europene dar şi a unei situaţii geopolitice extrem de complicate de doi-trei ani în regiune, cu puţine zile în urmă, la Chişinău, a avut loc o amplă acţiune unde câteva zeci de mii de moldoveni au cerut unirea cu România. Cum este privită şi abordată această solicitare populară de către Parlamentul Republicii Moldova, dar mai ales cât de pregătită este republica pentru aplicarea unei asemenea solicitări populare?
Anumite acţiuni de protest din partea cetăţenilor noştri care au avut loc, de amploare sunt de acord cu acest termen, de fapt este o reacţie a cetăţenilor noştri de nemulţumire faţă de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova după alegerile din noiembrie (n.n. 2014). Este o reacţie la acest scandal de proporţii pe care îl avem în sistemul bancar, problemă legată de cele trei bănci, de neclaritatea în legătură cu un gol financiar care s-a creat. Aici au loc investigaţii şi în Parlamentul de la Chișinău a fost creată o comisie de anchetă, a fost invitată şi o companie americană ca să examineze acest caz, ca să elucideze cazul respectiv. Cu părere de rău, încă nu avem o finalitate şi aceste rapoarte spun anumite lucruri foarte clar, dar acum este vorba şi de acţiunea organelor care sunt responsabile, începând cu Centrul pentru combaterea corupţiei, Centrul Naţional, urmând cu Procuratura Generală, care trebuie, prin examinarea acestor cazuri, să vină şi în judecată cu anumite sentinţe în legătură cu cei responsabili, în primul rând, de aceste cazuri.
Cred că aceste acţiuni de protest exprimă mai mult această nemulţumire faţă de starea lucrurilor, faţă de atitudinea şi activitatea sau inactivitatea unor instituţii ale statului care trebuie să îşi facă datoria.
Sigur că în cadrul acestor acţiuni de protest participă, tradiţional, şi alţi actori, încearcă să se folosească această situaţie, să se deturneze atenţia pe alte dimensiuni, şi au răsunat şi anumite slogane, anumite lozinci pe care dumneavoastră le-aţi numit. Eu cred că, şi sper foarte mult, ca acest fenomen să fie unul temporar, fiindcă până la urmă proiectul Republica Moldova este un proiect care este de lungă durată şi toate aceste lozinci care încearcă să găsească o soluţie mai rapidă pentru problemele care sunt în Republica Moldova nu cred că sunt realiste. Cred că este în interesul tututor, şi al cetăţenilor, dar asta trebuie să o înţeleagă şi clasa politică, şi elita politică, guvernarea din Republica Moldova, interesul nostru este să folosim toate aceste avataje pe care ni le oferă independenţa pe care o avem şi prin relaţia cu partenerii noştri şi din UE, şi din ţările vecine, trebuie să demonstrăm că suntem capabili să ne bucurăm de această independenţă. La rândul ei, clasa politică are rolul să demonstreze cetăţenilor că este pe măsura aşteptărilor, să asigure o viaţă mai bună, să poată să promoveze aceste transformări pentru ca Republica Moldova să fie în pas cu toate evoluţiile care au loc în jurul nostru. Asta cred că va fi un răspuns şi la ceea ce încearcă să facă unii actori politici, unele organizaţii, care vădit au alte interese.
Pentru că am vorbit de aceste fenomene care revin constant în societatea şi viaţa din Republica Moldova, ştim că reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate de la Chişinău au fost invitaţi în faţa autorităţilor moldovene pentru a oferi explicaţii, pentru decizia de expulzare şi interdicţia de intrare în Republica Moldova a cetăţeanului român George Simion. Care sunt pericolele iminente vizate de autorităţi care au impus acestă măsură în premieră după 2009, pe relaţia Republica Moldova – România?
Personal m-aş bucura foarte mult dacă noi nu am avea astfel de cazuri când instituţiile statului, care sunt obligate, sunt responsabile să facă ceea ce fac, să nu fie puse în astfel de situaţii. Interesul nostru este ca toţi cetăţenii care vin în Republica Moldova să nu fie nici expulzaţi, să nu fie declaraţi persona non grata şi aşa mai departe. Cu părere de rău, se mai întâmplă astfel de cazuri şi sigur că instituţiile statului îşi fac datoria, pentru că există Constituţia Republica Moldova, există legislaţia Republica Moldova care trebuie să fie respectate şi aste indiferent de cine este vorba. Vreau să vă spun că eu cred că este primul caz în privinţa unui cetăţean român, acum. Noi avem sute de cazuri, în ultima perioadă, de cetăţeni din alte ţări. Autorităţile inclusiv serviciul la care v-aţi referit şi Ministerul de Interne, de asemenea au fost nevoite să i-a asemenea decizii. Mă refer aici la dimensiunea estică. Încă odată, repet, sper ca să avem cât mai puţine astfel de cazuri pentru că interesul nostru este să avem deschidere, să avem relaţii bune cu toate ţările.
Dar, în privinţa cazului respectiv, aici este vorba de o organizație neguvernamentală, este vorba de un cetăţean anume, nu este vorba de relaţiile dintre Republica Moldova şi România, fiindcă poziţia oficială a autorităţilor de la Bucureşti este una constantă, este una corectă şi eu cred că după 2009 încoace s-a făcut un progres evident în relaţia Chişinău – Bucureşti. O relaţia corectă, transparentă, care are în agendă, în primul rând, sprijinul Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. În ultimul timp anumite proiecte concrete sunt implementate, cum ar fi şi gazoductul despre care mult s-a vorbit înainte, dar iată acuma a căpătat contururi foarte clare. Cred că prin astfel de proiecte şi printr-o agendă deschisă, sinceră, transparentă noi vom consolida şi mai mult relaţia bilaterală şi toate aceste care se mai fac, care ţine mai mult de trecut, de istorie, pot fi discutate în cadrul unor conferinţe ştiinţifice. Fiecare are dreptul, în democraţie, la propria părere, la exprimare liberă, dar, repet, să fie respectată legislaţia iar pentru asta sunt instituţiile statului.
Domnule Igor Corman, vă propun să revenim la tema vizitei dumneavoastră, relaţiile politico-economice cu Republica Populară Chineză. Este bine cunoscut pe piaţa chineză faptul că vinurile din Republica Moldova sunt un produs de calitate, motiv pentru care există o piaţă şi o atracţie pentru acest produs. Spuneaţi că sunteţi însoţit şi de oameni de afaceri. Care sunt domeniile vizate?
Vinurile sunt cunoscute, dar mai există şi o altă problemă, aceea că nu doar Republica Moldova produce vinuri. Vinuri de calitate sunt produse şi în alte ţări şi aici există o concurenţă. Nu trebuie să ne bazăm doar pe constatarea faptului că vinurile noastre sunt de calitate, dar trebuie să găsim posibilităţi cum să promovăm aceste vinuri, în condiţiile concurenţei care există. Aceasta este o muncă de durată.
Personal mi-aş dori să văd o poziţie mai concertată a companiilor din Republica Moldova, nu prin încercări în care fiecare cum poate să ajungă să deschidă nişte uşi, cu atât mai mult cu cât este vorba de o ţară mare, este vorba de o piaţă enormă şi pentru ca Republica Moldova să devină vizibilă aici este nevoie mai întâi ca ţara să fie cunoscută, pentru ca apoi produsele să fie cunoscute. Nu este deloc un lucru simplu. Am lucrat mai mulţi ani şi în Germania şi ştiu că şi în Europa există o problemă, chiar dacă acolo Moldova este mai bine cunoscută, dată fiind situaţia geografică. Avem foarte mult de muncit.
Colegii care sunt în delegaţi reprezintă setcorul vinicol, sunt oameni care au succes în Republica Moldova, reprezintă şi Oficiul Vinului, reprezintă şi asociaţia producătorilor de fructe şi legume din Republica Moldova şi cred că ar trebui să folosim aceste domenii în care Moldova, şi pe termen scurt, dar şi pe termen lung, are posibilităţi de dezvoltare. Noi trebuie să folosim ceea ce ne-a dat Domnul, condiţiile foarte prielnice pentru dezvoltarea agriculturii, condiţii extraordinare de sol pentru producerea fructelor, legumelor, cultivarea viţei-de-vie. Chiar dacă Moldova îşi mai caută nişe şi încearcă să îşi găsească locul în acest sistem de globalizare pe alte dimensiuni, pentru că nu poţi să te gândeşti doar la agricultură, cred că aceste domenii rămân prioritate.
Ştiu că în discuţiile purtate la Chişinău, atât la nivel de guvern cu oficialii Ambasadei R.P. Chineze a fost abordată inclusiv Zona Economică Liberă, dar şi investiţiile în zona de infrastructură, în subiect putând fi inclusă şi vizita de astăzi de la China Railway Construction. Care ar fi interesul concret al Republicii Moldova pe domeniul infrastructurii?
Noi avem un mare interes în investiţii în infrastructură şi asta indiferent de faptul că aceste investiţii vin din Europa sau vin din China. Important este să găsim acele formule adecvate fiindcă totul este în comparaţie … noi avem o cooperare bună şi cu alte instituții europene, BERD, BEI, toate discuţiile care au loc între cei responsabili, din diferite ministere, Economiei, Transporturilor din Republica Moldova şi cei de aici de la Beijing, toate aceste discuții abordează lucrurile prin comparaţie. Cred că suntem abia la început, avem implementate câteva proiecte de succes de către companiile chineze în Republica Moldova, dar sunt de proporţii mai mici. Este important ca să identificăm aceste formule care să fie interesante pentru ambele părţi. Atunci când este interes de ambele părţi, aceste proiecte capătă contururi concrete.
Chiar dacă sunt responsabili din domenii care se ocupă de aceste dosare, şi în vizitele noastre pe dimensiune parlamentară, pe dimensiune de partid, ne informăm pentru ca revenind acasă să putem, în contact cu colegii de acolo, să ajungem la anumite concluzii care ni se par mai bune pentru ceea ce dorim să facem în continuare.
Domnule Igor Corman, vă mulţumesc pentru amabilitatea acestui dialog. Vă doresc succes în continuare, pentru că mai aveţi câteva zile de vizite, o agendă plină nu doar în Beijing, ci şi în alte provincii, precum şi succes în activitatea de acasă.
Vă mulţumesc şi eu pentru interes.
Beijing, 18 mai 2015
REFERINŢE >>>
Igor Corman în vizită oficială în R.P. Chineză
Maia SANDU: „Suntem interesaţi să creăm oportunităţi pentru elevii şi tinerii din Republica Moldova interesaţi să înveţe limba chineză”
XINHUA – Republica Moldova poate conta pe România pentru integrarea în UE
COMENTARIU | Republica Moldova și noua monedă Gaburici
Lecția despre Unire și curaj, în vremuri interzise: Sofia Vicoveanca!
Moldovenii au confirmat mai multă minte decât românii