Piața bursieră chineză a înregistrat cea mai mare cădere din 2007

Piata bursiera chineza s-a prabusit din nou_24.08.2015Piața bursieră din China a înregistrat, luni, cea mai mare cădere a ultimilor opt ani, după ce indicele de referință Shanghai Compozit a scăzut cu 8,49%, pentru a închide la 3209,91 puncte. A fost înregistrată cea mai abruptă cădere din 27 februarie 2007, fenomen care vine la mai puţin de o lună după căderea similară din 27 iulie a.c., când piaţa de valori a pierdut 8,48%. (XINHUA)

Pierderea a venit la o zi după ce guvernul chinez a permis Fondului de Pensii de Stat să investească în piaţa de valori, care, potrivit analiștilor ar trebui să stimuleze piaţa. Aproape 2.200 titluri de acţiuni au scăzut la limita zilnică de 10%, pierderea totală fiind redus la aproximativ 6% după ce o serie de companii cum ar fi PetroChina şi China Life Insurance, au crescut brusc.

La rândul lor, bursele din Asia au înregistrat scăderi. La bursa din Hong Kong, Indexul Hang Seng a scăzut cu peste 5%, cel mai redus nivel al ultimelor 17 luni. Bursa din Japonia a închis cu o scădere de 4,61 a Indexului Nikkei 225, cel mai redus nivel al ultimelor șase luni. La rândul său, Indexul Strâmtorii Singapore a scăzut aproape 4%.

Declinul înregistrat luni a determinat o anulare aproape totală a câştigurilor din acest an, în ciuda intervenţiei guvernului care a dispus infuzii de fonduri şi restricţionarea vânzărilor.

Cea mai recentă mutare a guvernului, a permis Fondului de Pensii de Stat să investească un maxim de 30% din activele nete în stocuri și piața de capital. Fondul de Pensii are o valoare estimată de 3,5 miliarde yuani, însă nu este cunoscut nivelul la care se va ridica investiția în piața bursieră. Intrarea în piață a Fondului de Pensii este considerată o mutare psihologică a guvernului, pentru a asigura investitorii că principala piață nu este un „copil abandonat”. (…)

REFERINȚE >>>
Pe fondul prăbuşirii bursei, Beijngul anunţă controale financiare de amploare
ECONOMIA CHINEI | Semne pozitive, în ecoul sumbru occidental
Chinezii vor trimite în ţară 66 miliarde USD
Li Keqiang: China se confruntă cu provocări formidabile, orientându-se spre o nouă normalitate
Băncile chineze au devenit forţa dominantă în sistemul bancar mondial
Salariul minim la Beijing: 278 USD, pensia minimă: 541 USD
STRATEGIE | De la “Made in China”, la “Innovated in China”

China are potenţialul de a menţine creşterea într-un ritm raţional
China creşte bugetul apărării şi întăreşte legile securităţii naţionale
China lansează teoria celor „Patru teme generale”

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.