Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation au semnat Memorandumul de Înțelegere privind Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

Semnare contract CernavodaMemorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construcția, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la Centrala Nuclear Electrică (CNE) Cernavodă a fost parafat, luni, între Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation, a anunțat, luni, producătorul de energie electrică din România. (Sursa: AGERPRES.RO)

Memorandumul este parte a strategiei guvernamentale de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori și stabilește direcțiile viitoarei cooperări între cele două companii.

„Semnarea acestui Memorandum de Înțelegere de către companiile implicate în dezvoltarea celui mai important proiect energetic de investiții reprezintă pasul concret în stabilirea coordonatelor majore ale dezvoltării proiectului: Acordul Investitorilor, Actul Constitutiv al noii companii de proiect, structurarea finanțării și contractarea serviciilor de inginerie, construcție și procurare. Proiectul Unităților 3 și 4 va răspunde pe termen lung necesităților de sistem energetic coroborate cu țintele politicii de decarbonizare, asigurând securitate în aprovizionare, contribuția la un mix energetic echilibrat, stabilitate și accesibilitatea prețului la consumatorul final. De asemenea, pentru Nuclearelectrica, dezvoltarea acestui proiect înseamnă venituri din valorificarea activelor existente, din servicii de operare și mentenanță și furnizare de combustibil nuclear (…) La acestea se adaugă și dezvoltarea industriei nucleare românești prin implicare în dezvoltarea proiectului, crearea a mii de locuri de muncă și a unui climat economic și tehnologic atractiv pentru investitori’, a subliniat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache. (…)

Proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă presupune construcția a încă două reactoare de tip CANDU 6 pe amplasamentul CNE Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh și o durată de viață de 30 de ani, cu posibilitatea de extindere pe încă 25 de ani. Dublarea capacității de producție la CNE Cernavodă, prin construcția celor două unități este considerat un avantaj competitiv major pe termen mediu și lung, întrucât România deține întreg ciclul de producție nucleară: materii prime (combustibil nuclear fabricație proprie, apă grea), infrastructură de specialitate, resursă umană înalt calificată.
Textul integral AICI

REFERINȚE >>>
Memorandumul de intenție pentru Reactoarele 3 și 4 va fi semnat luna viitoare
Acţionarii Nuclearelectrica, chemaţi să aprobe cooperarea cu chinezii pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă
Acordul de investiții cu compania chineză pentru unitățile 3 și 4 de la Cernavodă ar putea fi finalizat în acest an
China General Nuclear selectată pentru un proiect nuclear în România
China Nuclear Power a depus ofertă angajantă pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă
China General Nuclear Power Corporation a fost declarată investitor calificat să construiască reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă
Candu a semnat un acord cu o companie chineză pentru unităţile 3 și 4 de la Cernavodă
XINHUA – Energia nucleară rămâne o prioritate a politicii energetice din România
Nuclearelectrica a prelungit cu șase luni Scrisoarea de Intenție cu China General Nuclear Power Corporation

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din arhive, Din presa românească, EU Centrală şi de Est, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.