Victor Boştinaru: Singura modalitate de a trata cu China este în cadrul UE şi nu în acţiuni individuale

Victor BOSTINARUDupă ce în urmă cu două săptămâni Înaltul Reprezentant al Uniunii, Federica Mogherini şi Comisia Europeană au adoptat o comunicare comună intitulată „Elemente ale unei noi strategii a UE privind China”, Parlamentul European a găzduit o dezbatere cu privire la viziunea asupra acestor relaţii pentru următorii cinci ani.

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru (foto), vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a subliniat faptul că singura modalitate de succes de a trata cu China este în cadrul Uniunii Europene şi nu în acţiuni ca state membre individuale: „Vă mulţumesc pentru această nouă strategie asupra Chinei. Ultimul document similar datează din 2006 şi multe lucruri s-au schimbat în ultimii 10 ani, de ambele părţi. China este astăzi un jucător cheie pe arena internaţională şi un partener fundamental pentru Uniunea Europeană. Cu viziuni diferite pe multe chestiuni, desigur, dar nu există niciun dubiu asupra faptului că o cooperare şi coordonare între UE şi China este fundamentală pentru ambele părţi.”

INTERVIU – Victor Boştinaru: “Uniunea Europeană şi China au împreună un interes cu adevărat strategic”

„Salut apelul dumneavoastră, doamnă Înalt Reprezentant, pentru o acţiune europeană unită şi coerentă faţă de China şi sper că şi statele membre vor fi gata să practice o astfel de abordare. Aţi arătat înţelegere asupra lucrurilor pe care Uniunea şi China le pot face împreună la nivel bilateral, dar şi la nivel internaţional. Mă gândesc la G20 care va fi în curând găzduit de China, dar şi la acţiuni în domeniul contra-terorismului, securităţii cibernetice, schimbărilor climatice, la investiţii reciproce în Fondul European pentru Investiţii Strategice – planul Juncker şi Drumul Mătăsii, unde va trebui, de asemenea, să abordăm problema de a proteja proiecte de infrastructură cheie şi proiectele critice, cum ar fi cele din energie.

Apoi, trebuie să ne gândim la Africa, unde coordonarea investiţiilor şi politicilor de dezvoltare este foarte importantă, precum şi la fenomenul migraţiei şi situaţia din Coreea de Nord, unde China deţine pârghiile necesare. Acordul cu Iranul, misiunea de pace din Sudul Sudanului sau lupta din Golful Aden împotriva pirateriei, au arătat angajamentele Chinei. Să nu uităm un alt domeniu în care UE şi China pot colabora, acela al sistemului ETS pus în scenă de China şi inspirat de cel al Uniunii, precum şi de crearea cu ajutorul asistenţei tehnice din partea UE a celor trei tribunale dedicate luptei împotriva încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală.”

China nu mai poate fi ignorată de statele importante ale Uniunii Europene

„Totodată – a conchis eurodeputatul român -, după Brexit trebuie să acceptăm că singurul mod de a trata cu China este să fim o Uniune Europeană. Dacă o facem ca state membre individuale vom da greş.”

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Europa, Europa - Asia, Uniunea Economică Eurasiatică, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Victor Boştinaru: Singura modalitate de a trata cu China este în cadrul UE şi nu în acţiuni individuale

  1. Rasvan Roceanu spune:

    Are perfecta dreptate dl. Bostinaru, dar in pacate realitatea din UE este complet diferita: in acest moment fiecare stat comunitar prefera sa aiba propriile canale de comunicatii cu China, diferite de cele ale altor state, canale pe care si le pazeste cu strasnicie!!!!
    „Teoria ca teoria, dar practica ne omoara” este un dicton valabil si la nivelul UE.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.