Se pregăteşte al doilea mare jaf oficial: 16,9 miliarde euro!

Romania competitiva, Dacian CiolosDacă documentul „România competitivă – un proiect pentru o dezvoltare economică sustenabilă”, realizat de cel mai tehnocrat-bruxelles guvern al unei țări membre a Uniunii Europene, ar fi fost prezentat spre finanțare din bugetul uniunii, ar fi fost respins încă din etapa de evaluare administrativă. Spre rușinea specialiștilor conduși de președintele Iohannis și premierul Cioloș, proiectul în forma prezentată marți este un nou exemplu de impostură, evaluată la prețul psihologic de numai 16,9 miliarde euro!

După jaful oficial coordonat de preşedintele Traian Băsescu în perioada crizei economice, când 20 de miliarde USD au îngroşat datoriile externe ale României, a venit rândul preşedintelui Iohannis să îşi asigure bugetul pentru finanţarea menţinerii în funcţie. (Foto: gov.ro)

Romania competitiva, Coperta docÎnainte de orice trimitere la documentul prezentat de Guvernul Cioloş, trebuie subliniată o realitate. Dacă PSD și ALDE vor susține acest document, aşa cum a anunţat preşedintele Iohannis, întreaga clasă politică devine din nou părtaşă la un furt organizat la nivel naţional, similar proiectului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, atunci când absolut toate guvernările, partidele parlamentare, ong-urile şi companiile agreate au contribuit la spălarea a peste 100 de milioane de euro din bugetul naţional.

Acum … Cine are răbdare să citească cele 16 pagini cu tot cu copertă ale documentului „România competitivă – un proiect pentru o dezvoltare economică sustenabilă” (foto) va descoperi foarte repede că marea strategie de relansare economică a ţării noastre are la bază o serie de constatări aiuristice, de redundanţe şi contradicţii jignitoare la adresa oricărui om cu minimă judecată.

Potrivit documentului, obiectivul principal al „României competitive” este acela de a defini „o viziune care să furnizeze consensul societal asupra principalelor domenii şi măsuri de acţiune menite să aşeze România pe calea dezvoltării sustenabile, ceea ce s-ar traduce, în limbaj economic, prin convergenţa nivelului PIB/locuitor cu nivelul din ţările europene dezvoltate”.

Pentru aceasta, sunt înşirate o serie de plictiseli atât de puţin convingătoare încât par desprinse din lucrările unui elev de nivel mediu:

„EDUCAŢIA este un factor esenţial, SĂNĂTATEA populaţiei este esenţială, NATALITATEA este o problemă nu doar pentru România, ENERGIA este un domeniu critic pentru economie, Investiţiile sunt vitale pentru dezvoltarea economiei, INVESTIŢIILE DIRECTE făcute în economia naţională contribuie pe termen scurt la creşterea Produsului Intern Brut, INFRASTRUCTURA DE TRANSPORT joacă un rol esenţial, CERCETAREA ŞI DEZVOLTAREA vor fi elemente cheie … etc.”

Paginile 7-11 sunt o probă a capacității guvernului care se presupune că este specialist în proiectarea şi derulare de programe europene. Ce avem aici, însă, dincolo de obligativitatea intrării în detalii, este o probă de neruşinare.

Înainte de aceste evadări în penibil, Preşedinţia şi Guvernul de la Bucureşti ţin să informeze o lume întreagă că „o creştere sănătoasă nu se mai poate face prin politici monetare, fiscale sau salariale care încurajează consumul, ci doar prin stimularea producţiei oriunde în România” (pagina 4 a documentului). Rămâi crucit, dacă nu începi să crezi că specialiştii care au elaborat acest document sunt cel puţin deconectaţi de la realităţile economiei mondiale dominate încă de efectul crizei din 2008, care arată că tocmai inversul celor afirmate dau rezultate concrete, imediate.

Dar, ce demostrează că Preşedinţia şi Guvernul de la Bucureşti sunt în situaţia de a prezenta ţării un proiect de prostit proştii este consemnat în documentul revoluţionar la paginile 4, respectiv 11.

La pagina 4, se arată că „România competitivă prevede măsuri care să deblocheze potenţialul de dezvoltare în sectooare cheie ale economiei. Ideile din prezentul document sunt REZULTATUL UNOR DEZBATERI CARE AU IMPLICAT ACTORI INSTITUŢIONALI, REPREZENTANŢI AI MEDIULUI DE AFACERI ŞI AI SOCIETĂŢII CIVILE”.

Pentru ca la pagina 11 să se arate că „produsul final va fi rezultatul PROCESELOR DE CONSULTARE ÎN PROFUNZIME ŞI COLABORARE CU TOATE SECTOARELE (GUVERNAMENTALE, NON-GUVERNAMENTALE, PRIVATE) CARE URMEAZĂ A SE DESFĂŞURA ÎN PERIOADA IULIE-SEPTEMBRIE 2016” … .

Aici avem cel puţin o situaţie de umilitor tratament cu neseriozitate demonstrat de Guvernul Cioloş. Fie au fost făcute consultări, fie nu au fost făcute! Ce este sigur este că făcutele/nefăcutele consultări au dat un rezultat egal cu 16,9 miliarde de euro (10,5% PIB) de cheltuit în următorii cinci ani (pagina 10 a documentului), miliarde pe care cei ce conduc şi vor conduce România le vor toca în numele unei strategii la fel de convingătoare cum poate să fie o broască ţestoasă la proba de 100 metri garduri.

Romania competitiva, Klaus IohannisRevin şi insist asupra faptului că „România competitivă” este rezultatul discuţiilor iniţiate, coordonate şi aflate sub directa îndrumare a preşedintelui Klaus Iohannis, care declara luni, 4 iulie 2016, că „este nevoie de un nou proiect de ţară, un proiect de ţară pentru România, pentru România viitorului în UE. Acesta a fost mesajul meu către liderii cu care m-am întâlnit astăzi”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni, după cea de-a doua rundă de consultări cu premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi cu liderii formaţiunilor parlamentare pe tema situaţiei create în urma referendumului din Marea Britanie. Acesta a subliniat că toţi liderii au fost de acord să participe la acest proiect post-aderare, arătând că acesta va fi elaborat într-un grup pe lucru care va funcţiona pe lângă Preşedinţie. (AGERPRES)

Şi încă un aspect, deloc de neglijat cu privire la „România competitivă”, un document care consemnează orizonturi pentru 2020-2035. Proiectul este iniţiat de un guvern tehnocrat cu speranţă de viaţă de maxim cinci-şase luni (noiembrie-decembrie 2016), proiect pe care preşedintele Iohannis va încerca să îl bage pe gât oricărei formule guvernamentale rezultate după alegerile parlamentare din noiembrie a.c. Iată de ce, orice asumare politică pe acest proiect este fie prostie din partea PSD şi ALDE, fie o mizerabilă cârdăşie transpartinico-instituţională pe care „strada” nu are cum să o sancţioneze câtă vreme tehnocraţii şi preşedintele sunt produsul tinerilor frumoşi şi liberi.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, România. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Se pregăteşte al doilea mare jaf oficial: 16,9 miliarde euro!

  1. […] Se pregăteşte al doilea mare jaf oficial: 16,9 miliarde euro! […]

  2. Mihai I Turcu spune:

    Cam ce trebuia sa conttina un asemenea document ?

    • Dan Tomozei spune:

      Argumente de ordin tehnic, domnule Turcu. Atunci când cineva vă cere un ban știți concret despre ce este vorba, dacă și când îl veți da (banul) este o altă discuție. Altfel spus, documentul trebuia să includă măcar explicații pentru suma de 16,9 mld euro, cum s-a ajuns la aceasta cifră.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.