Deschiderea reprezintă o soluție în fața încetinirii economice, iar alături de respingerea protecționismului comercial va genera mai multă încredere în economia globală, a susținut președintele Chinei, Xi Jinping (foto), în cadrul mesajului prezentat la Forumul Economic Mondial (WEF) 2017 aflat în desfășurare la Davos, în Elveția. În primul discurs ținut de un președinte chinez în fața forumului, Xi a arătat că „protecționismul comercial este similar cu situația unui blocaj într-o cameră întunecată. Protecționismul blochează vântul și ploaia, dar, de asemenea, și Soarele și aerul”. De asemenea, că procesul globalizării economiei nu poate fi făcut responsabil pentru problemele lumii. (Surse: Radio China Internațional, World Economic Forum/weforum.org, Xinhua, China Daily)
Aflat în prima vizită externă din acest an, Xi Jinping a prezentat în fața celui mai important forum economic mondial un mesaj în care a respins varianta tensiunilor și conflictelor economice, în condițiile în care „un război comercial va fi rău pentru toate părțile”.
Promovând deschiderea și globalizarea economică, Xi a declarat că în timp ce există voci care susțin că aceasta este o cauză a încetinirii creșterii economice, trebuie avute în vedere conflictele regionale care au generat o serie de probleme, menționând problemele refugiaților din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Acuzarea procesului globalizării economiei, pentru tulburările din întreaga lume, nu conduce la rezolvarea problemelor şi nici nu corespunde realității, a arătat liderul Chinei. „Desigur, noi recunoaștem că procesul globalizării este o sabie cu două tăișuri” nefiind ușor „să fie făcut mai mare tortul economiei mondiale”, în condițiile în care motor economic tradițional pierde din energie.
Potrivit președintelui Xi, este necesar ca procesul de globalizare să fie adaptat și coordonat, pentru a dezamorsa efectele negative generate, pentru ca toate ţările să beneficieze de pe urma acesteia. Mai mult, trebuie să se acționeze pentru gestionarea corespunzătoare a procesului de globalizare, pentru a se promova cât mai multe dintre efectele pozitive şi pentru a se reechilibra fenomenele economice.
În aceste condiții, dezvoltarea Chinei repezintă o oportunitate pentru întreaga lume, China fiind dispusă să împărtășească alături de diverse țări oportunitățile sale.
Xi Jinping a prezentat celor 3.000 de participanți la Forumul de la Davos că, în următorii cinci ani, China va înregistra importuri evaluate la 8.000 de miliarde USD, atrăgând 600 de miliarde USD investiţii străine. În aceeași perioadă, volumul investiţiilor chineze în străinătate va ajunge la 750 miliarde USD.
Totodată, în următorii ani, se preconizează că turiștii chinezi vor realiza 700 de milioane de călătorii peste hotare, fenomen care va genera oportunităţi de cooperare şi dezvoltare economică pentru diverse ţări. În aceste condiţii, uşa Chinei va fi deschisă permanent lumii, aşa cum China speră ca ţările lumii să fie deschise pentru investitorii chinezi, în cadrul unor relaţii de cooperare corecte, mai subliniat Xi Jinping.
Un eveniment de importanță majoră a completat prima zi a Forumului Davos 2017, mesajului președintelui Xi Jinping fiind alăturat un Memorandum de Înțelegere semnat între Forumul Economic Mondial și Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformă din China, în numele guvernului chinez.
În documentul încheiat pentru o perioadă de zece ani, cele două părți se angajează să dezvolte o colaborare mai profundă, după ce, începând din 2007, China este gazda Forumului „Davos de vară”, rezervat elitelor din domeniul științei, tehnologiei, inovației și antreprenoriatului. De asemenea, cele două părți sunt de acord să stabilească o nouă platformă de colaborare, să extindă domeniul și conținutul colaborării, săconsolideze comunicarea și consultarea pe o serie de teme și domenii de maximă importanță pentru China, vizând dezvoltarea durabilă la nivel mondial.
Cel de-al 47-lea Forum Economic Mondial 2017 este programat în perioada 17-20 ianuarie la Davos-Klosters în Elveția, sub tema „Conducere flexibilă și responsabilă”. La eveniment sunt prezenți peste 3.000 de participanți din 99 de țări, care participă la peste 400 de reuniuni.
Pingback: China cere Occidentului să renunțe la aroganță, izolare, forță și intimidarea celor slabi! | Octavpelin's Weblog